ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίδειξη δύναμης από ΗΠΑ και συμμάχους

Ενώ προετοιμάζεται συνάντηση ΗΠΑ, Κίνας, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας για «αντίμετρα» προς τη ΛΔ Κορέας

Η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών (φωτ.) και όλη την περιοχή αναζωπυρώνεται
Η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών (φωτ.) και όλη την περιοχή αναζωπυρώνεται
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη ραγδαία όξυνση της έντασης όχι απλά στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά συνολικά την περιοχή της Ανατολικής Ασίας σηματοδοτεί η «κινητοποίηση» των στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ και συμμάχων τους, μετά τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το Σαββατοκύριακο, ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου «B-52» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) των ΗΠΑ πραγματοποίησε πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, με τη συνοδεία ενός αμερικανικού μαχητικού «F-16» αλλά και ενός νοτιοκορεατικού «F-15». Επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμης. Το «Β-52» είχε απογειωθεί από την αεροπορική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ (βόρεια της Αυστραλίας).

Εξηγώντας την κοινή αυτή επίδειξη δύναμης των Ουάσιγκτον - Σεούλ, ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής του τμήματος του αμερικανικού στόλου που εδρεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό, έκανε λόγο για «επίδειξη της σιδερένιας δέσμευσης των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους Ν. Κορέα, Ιαπωνία και όσον αφορά την υπεράσπιση της αμερικανικής πατρίδας». Περιγράφοντας τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ ως «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών της υποχρεώσεων», ο Χάρις υπογράμμισε ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ινδικό - Ασία - Ειρηνικό θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με όλους τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας», δηλαδή για τη διατήρηση των «ισορροπιών» που ευνοούν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Ταυτόχρονα, ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν τεθεί σε συναγερμό για την περίπτωση μιας οποιασδήποτε «πρόκλησης» από τη Βόρεια Κορέα.

Στο διπλωματικό πεδίο, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Ν. Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας που συμμετέχουν στις «εξαμερείς διαπραγματεύσεις», πρόκειται να συναντηθούν αυτή τη βδομάδα για να κάνουν μια «συζήτηση σε βάθος για διμερή και πολυμερή αντίμετρα ενάντια σε αυτό που η ΛΔ Κορέας ισχυρίστηκε ότι ήταν η τέταρτη δοκιμή μιας "βόμβας υδρογόνου", συμπεριλαμβανομένων περιεκτικών και ισχυρών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Δεν ήταν καθαρό αν στις συναντήσεις θα πάρουν μέρος και ο Ρώσος εκπρόσωπος (καθώς Μόσχα και Πιονγιάνγκ συμμετέχουν ακόμα στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις).

Πάντως, ακόμα διατυπώνονται ερωτηματικά ως προς το αν όντως η Πιονγιάνγκ έκανε αυτή τη δοκιμή, με επιστήμονες να εκφράζουν αμφιβολίες με βάση π.χ. τις μετρήσεις ραδιενέργειας και την ένταση της δόνησης που καταγράφηκε. Στη Ν. Κορέα, το πρακτορείο «Γιόναπ» μετέδωσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αμφισβητούν και νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγιάνγκ, όπου φέρεται να προβάλλεται μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου υποβρύχιας εκτόξευσης.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας της χώρας, όπου σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στη δοκιμή της περασμένης βδομάδας, που περιέγραψε ως βήμα αυτοάμυνας για την αξιόπιστη υπεράσπιση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και την περιφερειακή ασφάλεια από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους και μια δίκαιη πράξη που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να συκοφαντεί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σκληρούς συμβιβασμούς» ζητά ο ΟΗΕ

Στο επίκεντρο των παζαριών βρίσκεται το σύστημα των «εγγυήσεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για την επίτευξη «λύσης» στο Κυπριακό εντοπίζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, όπως αναφέρει στην έκθεση που κατατέθηκε για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής δύναμης» που διατηρεί ο Οργανισμός στο νησί). Επιμένει ότι η «διευθέτηση» του Κυπριακού είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ», αφού «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια» και υποστηρίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς» που είναι απαραίτητοι.

Μιλώντας πιο καθαρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, εξήγησε πως «η οικονομική ανάπτυξη μιας ενωμένης Κύπρου θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή της κάθε πλευράς χωριστά. Είναι ευκολότερος ο χειρισμός του θέματος των υδρογονανθράκων εάν έχει υπάρξει λύση», αλλά και ότι «μια ενωμένη Κύπρος θα είναι ελκυστικό μέρος για να επενδύσει κανείς», συνεχίζοντας να υπερασπίζεται την ανάγκη για πυκνές συναντήσεις στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά σε λίγες μέρες στο Νταβός και όπου φέτος έχει προσκληθεί και ο ηγέτης του ψευδοκράτους.

Ενδεικτική των διεργασιών είναι η απάντηση που έδωσε ο Αϊντε σε ερώτημα για το «καθεστώς των εγγυήσεων», απαντώντας: «Στοχεύουμε σε μια λύση στον τομέα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου και οι δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς, χωρίς να αναζητούν την ασφάλειά τους σε βάρος της άλλης πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή σχέση πρέπει να αλλάξει. Η πραγματικότητα είναι πως το κλειδί σε αυτό το θέμα ίσως να μη βρίσκεται στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά στη συνολική λύση, διότι σε όλα τα θέματα, από τη διακυβέρνηση μέχρι τις περιουσίες, θα εκπέμπει κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τη συνέχεια και τις αλλαγές που απαιτούνται. Οσο περισσότερη αίσθηση ασφάλειας επιτευχθεί στο μη στρατιωτικό επίπεδο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να δουλέψουμε στο θέμα της ασφάλειας στην καθαρά στρατιωτική του διάσταση. Ισως να έχω κάποιες ιδέες στο θέμα αυτό, αλλά είμαι προσεκτικός στο να μην πω κάτι. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με συγκεκριμένο σκηνικό ασφαλείας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν καλωσορίσει αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων (ΕΚ), Βασίλης Λεβέντης, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον Κύπριο πρέσβη, Κυριάκο Κενεβέζο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚ, ο Β. Λεβέντης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να επανατεθεί σε ισχύ το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος - Κύπρου, προς διασφάλιση της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέος τοπικός πρωθυπουργός υπέρ της «ανεξαρτησίας» της Καταλονίας

Τελικά, μετά από παζάρια και αμοιβαίους συμβιβασμούς οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, η φιλελεύθερη συμμαχία «Μαζί για το Ναι» και το κόμμα «Υποψηφιότητα για τη Λαϊκή Ενότητα», CUP, που προβάλλεται ως «αριστερό αντικαπιταλιστικό» (στην πραγματικότητα πρόκειται για σοσιαλδημοκρατική εκδοχή εξωραϊσμού του καπιταλισμού) τα βρήκαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ετσι θα αποφευχθούν νέες τοπικές εκλογές. Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αρτουρ Μας, τού «Μαζί για το Ναι» ο οποίος εξασφάλισε μεν την πρώτη θέση στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, απέσυρε την υποψηφιότητά του και συμφωνήθηκε και ψηφίστηκε το Σάββατο νέος πρωθυπουργός ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός - που στήριξαν... οι «αντικαπιταλιστές» - είναι στέλεχος του κόμματος του Μας και έχει διατελέσει δήμαρχος στην πόλη Χιρόνα. Στις πρώτες δηλώσεις του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ο Πουιγκντεμόντ δεσμεύτηκε ότι η Καταλονία θα αρχίσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία. Η τάση αυτή εκφράζει τμήματα του κεφαλαίου της Καταλονίας, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τον πλούτο που παράγει συνολικά η εργατική τάξη των λαών της Ισπανίας, προβάλλοντας, για να αποπροσανατολίσει, και ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφορετική γλώσσα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ώστε πίσω από το εθνοτικό ζήτημα να κρύβεται η ουσία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Αμεση ήταν η αντίδραση από τις δηλώσεις του νέου Καταλανού πρωθυπουργού, της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι «ποτέ δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια τέτοια παράνομη ενέργεια όπως η ανεξαρτητοποίηση». Και ενώ συνεχίζονται τα παζάρια για την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας - αναμένεται να ορκιστεί η νέα Βουλή και να πάρει και επίσημα την εντολή σχηματισμού το Λαϊκό Κόμμα με 123 έδρες στις 350, που ήρθε πρώτο μεν στις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία - το θέμα της Καταλονίας φαίνεται να δημιουργεί σημεία συναίνεσης του Λαϊκού Κόμματος με το δεύτερο Σοσιαλιστικό Κόμμα (90 έδρες). Ο ηγέτης του, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι θα είναι μαζί με το Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα το στηρίξει για κυβέρνηση. Ετσι απηύθυνε έκκληση για «κυβέρνηση αλλαγής» με το επίσης σοσιαλδημοκρατικό «Ποδέμος» (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 69 έδρες) που ήρθε τρίτο και με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (κάτι σαν το συνονθύλευμα του «Ποταμιού» στη χώρα μας) που ήρθε τέταρτο με 40 έδρες. Ο ηγέτης του «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιας, πάντως, πρότεινε στον Ραχόι να μιλήσει άμεσα με τον νέο πρωθυπουργό της Καταλονίας Πουιγκντεμόντ για να «δοθεί έδαφος στο διάλογο που μπορεί να λύσει τις διαφορές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ