ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενταση στρατιωτικών επιχειρήσεων με φόντο τις διπλωματικές ζυμώσεις...

Γαλλικό αεροσκάφος «Ραφάλ» που συμμετέχει στις επιδρομές σε Συρία και Ιράκ
Γαλλικό αεροσκάφος «Ραφάλ» που συμμετέχει στις επιδρομές σε Συρία και Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία πραγματοποίησαν χτες συριακά μαχητικά τύπου «MIG-29» και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη «Su-25», περίπου 3,5 μήνες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα (σε συνέχεια της επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας και πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου), που έχει ανατρέψει πολλά από τα έως τότε δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων.

Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στη Συρία και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις 25 Γενάρη στη Βιέννη. Η Ζακχάροβα, στη συνέχεια, απέρριψε με δριμύτητα τις κατηγορίες που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα Γαλλία και Τουρκία ότι «οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων». Η Ζακχάροβα χαρακτήρισε «περίεργες και αβάσιμες» τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία με πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο, αποκάλεσε «βρώμικα κόλπα» τις ανάλογες κατηγορίες από την ηγεσία της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα «επιδιώκει να αλλάξει την εθνοτική σύνθεση της Βόρειας Συρίας προς όφελος των δικών της συμφερόντων». Εκτίμησε, επιπλέον, πως η τουρκική πολιτική στη Συρία «είναι καταστροφική και οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε να υιοθετεί μία δήθεν σκληρότερη γραμμή έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, τους οποίους στήριξε ποικιλοτρόπως. Δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις, μετά την επίθεση της Τρίτης κατά των Γερμανών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, χτύπησαν τους τζιχαντιστές, προκαλώντας «200 νεκρούς σε Συρία και Ιράκ» και πως αυτή την τακτική θα χρησιμοποιεί εφεξής εναντίον τους.

Στις συριακές κωμοπόλεις Μαντάγια, Φούα και Καφράγια, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων πρώτων ειδών, μεταξύ άλλων και λόγω λεηλασίας κρατικής βοήθειας από αντικαθεστωτικές ομάδες και μαυραγορίτες, έφτασαν χτες νέες αυτοκινητοπομπές αρωγής.

Πυρετός κινήσεων και συσκέψεων για το Ιράκ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φαίνεται να καταβάλλουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα με στόχο την έναρξη μίας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλης από τους τζιχαντιστές.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, ανακοίνωσε την άμεση ανάπτυξη 200 Αμερικανών κομάντος στο Ιράκ, τονίζοντας ότι αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή και άλλοι 1.800 μεταξύ Φλεβάρη - Μάη. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η συμμετοχή του σε σύσκεψη ομολόγων του από άλλες επτά δυτικές χώρες (π.χ. Αυστραλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία) στις 20 του μήνα στο Παρίσι. Πληροφορίες διεθνών δικτύων αναφέρουν πως στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν νέες πιέσεις για την αύξηση της στρατιωτικής συμμετοχής στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στις οποίες για την ώρα φαίνεται πως αντιστέκεται η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Μάλκομ Τερνμπούλ, ο οποίος την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί (και γι' αυτό το λόγο) με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε χτες ξημερώματα τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΙΚ στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές υποχωρούν στο Ιράκ. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες μίας πιο σύνθετης και δύσκολης, όπως πρόσθεσε, επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προτείνοντας «μεγαλύτερη επαγρύπνηση» και περισσότερη σκληραγώγηση των δυνάμεων του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών, «ώστε να είναι σε θέση να διεξάγουν αυτή τη μάχη».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ για συνάντηση στο Νταβός

Νέα συνάντηση είχαν, χτες, οι Αναστασιάδης - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη γοργή εξέλιξη των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό φαίνεται ότι θα αναδείξουν και οι επαφές που αναμένονται με αφορμή τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκινούν την Πέμπτη 21 Γενάρη στο Νταβός της Ελβετίας και στις οποίες έχει προσκληθεί για πρώτη φορά και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Χτες, η κυπριακή ηγεσία ανακοίνωσε ότι ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έστειλε επίσημη πρόσκληση για συνάντηση στο Νταβός, στην οποία θα παραβρίσκεται και ο Ακιντζί, την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποδέχτηκε.

Η πρόσκληση Μουν έρχεται να σηματοδοτήσει και αυτή με τη σειρά της το «καλό κλίμα» (που συχνά μνημονεύουν όλοι οι εμπλεκόμενοι) που κυριαρχεί καθώς και τις «καλές προοπτικές» στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του γγ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε συνδέσει μια τέτοια συνάντηση με τη θετική ανάπτυξη των συνομιλιών.

Από τη μεριά του, αναφερόμενος στο γεγονός ότι και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα παραβρεθούν στο Νταβός, ο Ακιντζί είπε προχτές πως «θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν είχαμε μια συνάντηση όλοι μαζί, για έναν καφέ, για να συζητήσουμε κάποια από τα ζητήματα που εκκρεμούν».

Προχτές, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί παραβρέθηκαν για πρώτη φορά από κοινού στις εργασίες του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ (με τη συμμετοχή κυρίως επιχειρηματιών) που έγιναν στη Λευκωσία, με τον Κύπριο Πρόεδρο να περιγράφει τη συνάντηση ως «τρομερά εποικοδομητική».

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ χαιρέτισε τη δέσμευση των δύο ηγετών για να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης για ένα κοινό μέλλον και μια συνολική λύση στο Κυπριακό, αλλά και γιατί αποτελούν «υποδειγματικό παράδειγμα επικοινωνίας», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Κύπρο και το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Χτες, έγινε νέα συνάντηση των Αναστασιάδη - Ακιντζί, μετά από την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε: «Είμαστε σε ένα στάδιο, όπου διαπιστώνεται η πρόοδος, διαπιστώνονται οι δυσκολίες, αλλά επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητα και των δύο να βρούμε τρόπους που να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες ή στις προσδοκίες και των δύο πλευρών». Εξήγησε ακόμα ότι «καλύψαμε το σύνολο των θεμάτων, ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν κάποιες των ουσιωδών πτυχών που δεν έχουν θιγεί και έχουμε κάνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προόδου, πού υπάρχουν τα προβλήματα, πού είμαστε πλησιέστερα, πού έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ακόμη δύο νέοι Παλαιστίνιοι προστέθηκαν χτες στην ατέλειωτη λίστα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με τη δικαιολογία πως επιχείρησαν «να μαχαιρώσουν» Ισραηλινούς στρατιώτες.

Πρώτος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών 20χρονος Παλαιστίνιος νωρίς το πρωί κοντά στο Μπέιτ Εϊνούν, βορειοανατολικά της Χεβρώνας στα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, επειδή θεωρήθηκε πως προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι στις κατοχικές δυνάμεις.

Την ίδια δικαιολογία χρησιμοποίησαν μερικές ώρες μετά Ισραηλινοί στρατιώτες, για να σκοτώσουν έναν άλλον 31χρονο Παλαιστίνιο βορείως της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη. Με ανάλογα προσχήματα οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 12 νεαρούς Παλαιστίνιους μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες...

Στο μεσοδιάστημα, οι κατοχικές δυνάμεις λεηλάτησαν χτες, μεταξύ άλλων, τέσσερα θερμοκήπια Παλαιστινίων και ένα πηγάδι άρδευσης στην περιοχή Ανούν, ανατολικά της πόλης Τουμπάς, στην κοιλάδα του Ιορδάνη με τρεις μπουλντόζες και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Απειλές της «Αλ Κάιντα» κατά της Σαουδικής Αραβίας

ΡΙΑΝΤ.--

Μήνυμα στους υποστηρικτές της «Αλ Κάιντα» με στόχο την έναρξη εξέγερσης κατά της σαουδαραβικής μοναρχίας απηύθυνε χτες σε ηχητικό μήνυμά του ο Αϊμαν αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης (που έστησαν οι ιμπεριαλιστές) καλώντας τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με αφορμή τις εκτελέσεις 47 θανατοποινιτών, στις 2 του μήνα, μεταξύ των οποίων πολλές δεκάδες τζιχαντιστές και ο Σαουδάραβας Σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ που ήταν από τους έντονους επικριτές των σαουδαραβικών αρχών και του οποίου η εκτέλεση προκάλεσε την ανάσχεση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν.

Το πρώτο οκτάλεπτο ηχητικό μήνυμα του Ζαουάχρι έχει τίτλο «Οι Αλ Σαούντ, δολοφόνοι των Μουτζαχεντίν» και καλεί τους υποστηρικτές της οργάνωσης να επιτεθούν «στα συμφέροντα του συνασπισμού των Σταυροφόρων - Σιωνιστών κάθε φορά που είναι δυνατό» και κυρίως στη Σ. Αραβία. Πέρα από το οκτάλεπτο μήνυμα, ακολούθησαν άλλα δύο ηχητικά μηνύματα εκ των οποίων το ένα είχε διάρκεια 24 λεπτών και ήταν το όγδοο επεισόδιο «κηρύγματος περί Ισλαμικής Ανοιξης» με το κέντρο βάρους να εστιάζεται στη ΝΑ Ασία και ιδιαίτερα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες. Το τρίτο ηχητικό μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα καταδικάζει το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Συρίας θεωρώντας πως πρόκειται για «μία από τις προσπάθειες της σαουδαραβικής μοναρχίας να διαστρεβλώσει το μονοπάτι του ιερού πολέμου γενικότερα και ειδικότερα στην περιοχή του Λεβάντε».

Συνάντηση Κέρι - Τζουμπέιρ

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων της «Αλ Κάιντα», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, στο Λονδίνο σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γενεύη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίση των σχέσεων Σ. Αραβίας και Ιράν, εκφράζοντας αφενός υποκριτικά την άποψη ότι «οι χώρες της περιοχής δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν η μία στα εσωτερικά της άλλης», από την άλλη, εξέφρασε την προθυμία να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις αμφοτέρων χωρών «με τη δύναμη της διπλωματίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ