ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκλεισε τα δημοτικά ιατρεία στο Παγκράτι

Tην ανάγκη να λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός (στη φωτ. πλάνο από παλιότερη περιοδεία σε δημοτικό ιατρείο της Αθήνας)
Tην ανάγκη να λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός (στη φωτ. πλάνο από παλιότερη περιοδεία σε δημοτικό ιατρείο της Αθήνας)
Εκλεισε αιφνιδιαστικά, προχτές 14/1, η δημοτική αρχή Αθήνας τα δημοτικά ιατρεία στο Παγκράτι, παρά τις διαβεβαιώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα προς τους κατοίκους ότι θα τα αναβαθμίσει. Παρότι υποστελεχωμένα, με λιγοστούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και σοβαρή έλλειψη αναλώσιμων, τα δημοτικά ιατρεία ήταν μια ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής του Παγκρατίου αλλά και της Γούβας, ανάμεσά τους ανασφάλιστοι, άνεργοι, συνταξιούχοι.

Η διοίκηση του δήμου έκλεισε τα ιατρεία με εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου, που φέρει ημερομηνία 13 Γενάρη, δηλαδή μέσα σε μία νύχτα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως μόνο πιστευτές δεν μπορεί να γίνουν οι εξηγήσεις της δημοτικής αρχής ότι τα ιατρεία έκλεισαν λόγω ακαταλληλότητας του χώρου.

Το ζήτημα έθεσε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο, να κάνει λόγο για σκάνδαλο. Οπως είπε, «πρέπει το κλείσιμο να αποτραπεί! Είναι ανάγκη να λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία. Ηταν δέσμευσή σας! Εγινε προσπάθεια και τελικά άνοιξε στο 5ο Διαμέρισμα, αλλά χρειάζεται και να στελεχωθεί. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε διορισμούς, να προχωρήσουμε έστω και με 11μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ». Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, την ίδια ώρα που ο δήμος κλείνει δημοτικά ιατρεία, παραχωρεί σε ΜΚΟ δημοτικούς χώρους.

Η διοίκηση του δήμου ισχυρίστηκε ότι τα ιατρεία δεν κλείνουν, αλλά αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, λόγω ακαταλληλότητας του χώρου και έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα, συμπλήρωνε ότι τα εν λόγω ιατρεία δεν έχουν επισκεψιμότητα. Στους ισχυρισμούς της διοίκησης απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στ. Λάμπρου, λέγοντας πως αν ήθελε η δημοτική αρχή να ανακατασκευάσει το χώρο, θα μπορούσε να νοικιάσει πρώτα έναν άλλο, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος δεν θα αφήσει την περιοχή χωρίς ιατρείο».

Εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής του 2ου Διαμερίσματος σημείωσε ότι τα δημοτικά ιατρεία ήταν μια ελάχιστη ανακούφιση για τους κατοίκους των περιοχών Παγκρατίου και Γούβας. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή καταγγέλλει το δήμο ότι «αντί να ενισχύσει αυτή τη δομή ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις ιδιωτικές εταιρείες που θα ορμήξουν να καλύψουν τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και στις κάθε λογής ΜΚΟ, βιτρίνες των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων που θησαυρίζουν στις πλάτες και με τα λεφτά του ελληνικού λαού». Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους, τις λαϊκές οικογένειες «να εναντιωθούμε σε αυτήν την κατάπτυστη ενέργεια του δήμου, που μας καταδικάζει χωρίς καμία δυνατότητα να απευθυνθούμε σε γιατρό, αφού είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις πανάκριβες πλέον ιατρικές υπηρεσίες, ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κορόνες περί «σκληρής μάχης» για τους εργαζόμενους

Στη «σκληρή μάχη» που δόθηκε προκειμένου να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση ορισμένα από τα αιτήματα της Περιφέρειας σχετικά με την ένταξη της μισθοδοσίας των 2.221 υπαλλήλων της, αναφέρθηκαν τόσο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος. Κατά τη συζήτηση που έγινε προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάκληση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας (αφού επεστράφη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και της κατάθεσης νέου, σύμβουλοι της Διοίκησης υποστήριξαν πως δεν υπήρξε νίκη σε ό,τι αφορά αυτή την εξέλιξη, αλλά «πισωγύρισμα». Παράλληλα, δεν έλειψαν τα επιχειρήματα πως «αν κάνουμε πίσω τώρα, οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι» και πως «επαναστατικότητα στην πλάτη των εργαζομένων δεν κάνουμε». Οπως και να έχει, η εγγραφή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Τόσο την ανάκληση όσο και το νέο προϋπολογισμό για το 2016 η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα καταψήφισε.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού, εκ μέρους των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπενθύμισε πως «η "Δύναμη Ζωής" και η περιφερειάρχης μας κουνούσε το δάκτυλο και μας έκανε επίθεση για την τοποθέτηση που είχαμε κάνει τότε. Ρωτάγαμε τι μέτρα θα πάρετε ή τι μέτρα πήρατε, ώστε η απόφαση που έχει πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο να υλοποιηθεί. Γιατί πολύ σωστά νομίζουμε και εκ των υστέρων είχαμε εκτιμήσει ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα να ανατρέψεις μια κατεύθυνση που έχει μια βαθύτερη στόχευση. Μας λέγανε, λοιπόν, τότε πως δε βλέπαμε τους αγώνες, την αποφασιστικότητα, τα μέτρα που είχαν πάρει στα πλαίσια αυτής της διεκδίκησης».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκλησης του προϋπολογισμού και επανακατάθεσής του και όχι τροποποίησής του, υποστήριξε πως «υπάρχει ανάκληση μιας πολιτικής απόφασης, γιατί τέτοια ήταν, γιατί αυτοί που την πήραν, στην πλειοψηφία τους δεν την πίστευαν. Και τότε και τώρα μιλάμε για έναν εμπαιγμό. Κατά τη γνώμη μας, είναι ακόμα ένα τρικ αυτό που γίνεται. Ουσιαστικά υλοποιείται, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Περιφέρειας, η κατεύθυνση της κυβέρνησης, η οποία λέει ότι η μισθοδοσία θα φύγει από την ευθύνη του κράτους, θα συνδυαστεί και θα εξαρτηθεί από τη φορολογία, θα περάσει δηλαδή στην πλάτη των υπόλοιπων εργαζόμενων στρωμάτων και κυρίως πραγματικά θα κινδυνέψει. Και εμείς, επιτρέψτε μας να μην πιστεύουμε καθόλου αυτά που προσπαθείτε να μας πείτε. Κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων από την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση, που λέει ότι αυτά πρέπει να περικοπούν, πρέπει να είναι υπόθεση φόρων η Πρόνοια και ανταποδοτικά τα τέλη, ότι η περιβόητη Αυτοδιοίκηση - που λέτε εσείς - θα βγάζει τις αρμοδιότητές της από την πλάτη και την τσέπη των εργαζομένων. Συνδέεται απόλυτα, λοιπόν, η μισθοδοσία των εργαζομένων με αυτές τις κατευθύνσεις. Δηλαδή από την τσέπη τους θα πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι».

Επεσήμανε, μάλιστα, η Αλ. Μπαλού πως «με απόλυτο τρόπο υλοποιείτε και εσείς, από τη σκοπιά της Τοπικής Διοίκησης που έχετε αναλάβει από αυτό το θεσμό, τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του ''Καλλικράτη'', τον οποίο, αν συζητάτε περί αναθεώρησης, επιτρέψτε μας να βάλουμε άλλη μία επιφύλαξη, ότι παλεύετε να τον κάνετε χειρότερο. Να τον κάνετε ακόμα πιο επιθετικό, να τον σπρώξετε να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο γρήγορος στους στόχους που υπηρετεί. Μια Διοίκηση, δηλαδή, που θα υλοποιεί τις κατευθύνσεις σε επίπεδο Περιφέρειας».

Από την πλευρά της, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ρύθμιση που δεν αποτελεί κατάκτηση. Την χαρακτήρισε τεχνοκρατική και λογιστική, που δεν έχει καμία σχέση και κανένα θετικό αποτέλεσμα με το αίτημα να καταβάλλεται η μισθοδοσία από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μη συσχετίζεται με τους φόρους και τα χαράτσια.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να συντηρηθεί το ανάχωμα στις εκβολές Αξιού και Γαλλικού

Σοβαρός ο κίνδυνος για πλημμύρες

Την άμεση συντήρηση του παράκτιου αναχώματος στις εκβολές των ποταμών Αξιού και Γαλλικού στη Θεσσαλονίκη ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Το συγκεκριμένο παράκτιο ανάχωμα μήκους 11 χλμ. έχει διαβρωθεί επικίνδυνα και μετά βίας συγκρατεί τα νερά της θάλασσας. Σύμφωνα με τις τεχνικές εκθέσεις και τις αυτοψίες των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης, καθώς είναι πολύ πιθανό να σπάσει σε μια ενδεχόμενη καταιγίδα μέσα στο χειμώνα και εκτός από τις καλλιέργειες θα απειληθούν οι γύρω οικισμοί, ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Να σημειωθεί πως το έργο, που κατασκευάστηκε το 1962, έχει να συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα τοποθετούνται βράχια και πέτρες, προκειμένου να συγκρατηθούν τα νερά της θάλασσας, κάτω από τη στάθμη της οποίας βρίσκονται οι χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ρυζιού και δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας - Θράκης (πρώην ΚΕΔ) δεν έδωσε ποτέ την έγκριση για να αρχίσουν οι εργασίες βελτίωσης και συντήρησης του αναχώματος. Με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν το θέμα και ρωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να δοθεί επειγόντως η σχετική αδειοδότηση και να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση του αναχώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ