Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κορόνες περί «σκληρής μάχης» για τους εργαζόμενους

Στη «σκληρή μάχη» που δόθηκε προκειμένου να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση ορισμένα από τα αιτήματα της Περιφέρειας σχετικά με την ένταξη της μισθοδοσίας των 2.221 υπαλλήλων της, αναφέρθηκαν τόσο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος. Κατά τη συζήτηση που έγινε προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάκληση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας (αφού επεστράφη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και της κατάθεσης νέου, σύμβουλοι της Διοίκησης υποστήριξαν πως δεν υπήρξε νίκη σε ό,τι αφορά αυτή την εξέλιξη, αλλά «πισωγύρισμα». Παράλληλα, δεν έλειψαν τα επιχειρήματα πως «αν κάνουμε πίσω τώρα, οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι» και πως «επαναστατικότητα στην πλάτη των εργαζομένων δεν κάνουμε». Οπως και να έχει, η εγγραφή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Τόσο την ανάκληση όσο και το νέο προϋπολογισμό για το 2016 η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα καταψήφισε.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού, εκ μέρους των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπενθύμισε πως «η "Δύναμη Ζωής" και η περιφερειάρχης μας κουνούσε το δάκτυλο και μας έκανε επίθεση για την τοποθέτηση που είχαμε κάνει τότε. Ρωτάγαμε τι μέτρα θα πάρετε ή τι μέτρα πήρατε, ώστε η απόφαση που έχει πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο να υλοποιηθεί. Γιατί πολύ σωστά νομίζουμε και εκ των υστέρων είχαμε εκτιμήσει ότι δεν είναι τόσο απλό το ζήτημα να ανατρέψεις μια κατεύθυνση που έχει μια βαθύτερη στόχευση. Μας λέγανε, λοιπόν, τότε πως δε βλέπαμε τους αγώνες, την αποφασιστικότητα, τα μέτρα που είχαν πάρει στα πλαίσια αυτής της διεκδίκησης».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκλησης του προϋπολογισμού και επανακατάθεσής του και όχι τροποποίησής του, υποστήριξε πως «υπάρχει ανάκληση μιας πολιτικής απόφασης, γιατί τέτοια ήταν, γιατί αυτοί που την πήραν, στην πλειοψηφία τους δεν την πίστευαν. Και τότε και τώρα μιλάμε για έναν εμπαιγμό. Κατά τη γνώμη μας, είναι ακόμα ένα τρικ αυτό που γίνεται. Ουσιαστικά υλοποιείται, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Περιφέρειας, η κατεύθυνση της κυβέρνησης, η οποία λέει ότι η μισθοδοσία θα φύγει από την ευθύνη του κράτους, θα συνδυαστεί και θα εξαρτηθεί από τη φορολογία, θα περάσει δηλαδή στην πλάτη των υπόλοιπων εργαζόμενων στρωμάτων και κυρίως πραγματικά θα κινδυνέψει. Και εμείς, επιτρέψτε μας να μην πιστεύουμε καθόλου αυτά που προσπαθείτε να μας πείτε. Κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων από την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση, που λέει ότι αυτά πρέπει να περικοπούν, πρέπει να είναι υπόθεση φόρων η Πρόνοια και ανταποδοτικά τα τέλη, ότι η περιβόητη Αυτοδιοίκηση - που λέτε εσείς - θα βγάζει τις αρμοδιότητές της από την πλάτη και την τσέπη των εργαζομένων. Συνδέεται απόλυτα, λοιπόν, η μισθοδοσία των εργαζομένων με αυτές τις κατευθύνσεις. Δηλαδή από την τσέπη τους θα πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι».

Επεσήμανε, μάλιστα, η Αλ. Μπαλού πως «με απόλυτο τρόπο υλοποιείτε και εσείς, από τη σκοπιά της Τοπικής Διοίκησης που έχετε αναλάβει από αυτό το θεσμό, τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του ''Καλλικράτη'', τον οποίο, αν συζητάτε περί αναθεώρησης, επιτρέψτε μας να βάλουμε άλλη μία επιφύλαξη, ότι παλεύετε να τον κάνετε χειρότερο. Να τον κάνετε ακόμα πιο επιθετικό, να τον σπρώξετε να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο γρήγορος στους στόχους που υπηρετεί. Μια Διοίκηση, δηλαδή, που θα υλοποιεί τις κατευθύνσεις σε επίπεδο Περιφέρειας».

Από την πλευρά της, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ρύθμιση που δεν αποτελεί κατάκτηση. Την χαρακτήρισε τεχνοκρατική και λογιστική, που δεν έχει καμία σχέση και κανένα θετικό αποτέλεσμα με το αίτημα να καταβάλλεται η μισθοδοσία από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μη συσχετίζεται με τους φόρους και τα χαράτσια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλυπτικό το εξώδικο των Σωματείων, πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση (2024-04-13 00:00:00.0)
Προτεραιότητες (2023-10-07 00:00:00.0)
Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι στις δομές των δήμων (2020-04-01 00:00:00.0)
Να υπάρξει συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός (2016-09-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-12-24 00:00:00.0)
Εισέπραξαν λόγια, οδηγίες και προειδοποιήσεις (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ