Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εισέπραξαν λόγια, οδηγίες και προειδοποιήσεις

Εξασφαλίστηκε η μισθοδοσία μόνο μέχρι το τέλος του Ιούνη και αυτό με καθυστερήσεις

Καμία δέσμευση για την οριστική λύση των οικονομικών προβλημάτων του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας δεν υπήρξε κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του ΔΣ του Ιδρύματος και των εργαζομένων. Το Ιδρυμα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών του προς τους προμηθευτές, το ΙΚΑ, αλλά και τους εργαζόμενους που έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα δύο μηνών. Η μόνη υπόσχεση που δόθηκε δεν ικανοποίησε τους εργαζόμενους, αφού εξασφαλίζει μόνο τη μισθοδοσία μέχρι το τέλος του Ιούνη και αυτό με καθυστερήσεις.

Το σκηνικό που στήθηκε χτες το μεσημέρι στο χώρο του Ιδρύματος, δε στάθηκε ικανό να κρύψει την υποκρισία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των οργάνων της σε βάρος των εργαζομένων και των δεκάδων παιδιών που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας Σ. Κοκκινάκης έριξε την ευθύνη στη νομαρχία, που δε φρόντισε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το Ιδρυμα, ενώ άφησε και υπονοούμενα για κακή κατανομή των κονδυλίων. Ο εκπρόσωπος της νομαρχίας από τη μεριά του, ο κ. Βασιλειάδης έριξε την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών, που εδώ και τρία χρόνια έχει μειώσει τις δαπάνες για την Πρόνοια από 3,4 δισ. σε 2,6 δισ., από τα οποία τελικά της απομένει να διαχειριστεί τα 1,6 δισ., αφού το υπόλοιπο ποσό διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Το ΨΚΒΕ με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 1998 ζητούσε να χρηματοδοτηθεί με 1 δισ., από τα οποία τα 369 εκατ. θα πήγαιναν για τα χρέη του προς το ΙΚΑ. Τελικά η νομαρχία ενέκρινε μόνο 342 εκατ. για το Ιδρυμα.

Ο Σ. Κοκκινάκης άφησε να εννοηθεί πως η ΝΑ δεν είναι καλός διαχειριστής και επιδόθηκε σε μαθήματα αλληλογραφίας, τονίζοντας πως οι προϋπολογισμοί πρέπει να συντάσσονται σωστά με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να αποστέλλονται στα αρμόδια όργανα. Από αυτά βέβαια εξαιρείται το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, αφού η αρμοδιότητα για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων που είναι ΝΠΙΔ έχει μετακυλιστεί στη ΝΑ και την Περιφέρεια. Σχετικά με τα χρέη προς το ΙΚΑ είπε ότι θα ζητήσει να χαριστούν με σχετική τροπολογία.

Τα όσα μεγαλόστομα ανέφερε ο Σ. Κοκκινάκης, προσπαθώντας να πείσει πως η κυβέρνηση και το υπουργείο νοιάζονται για τη συνέχιση λειτουργίας τέτοιων Ιδρυμάτων, ανατρέπονται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης που συνεχώς προχωρά σε νέες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, έχει καταδικάσει την ΤΑ σε ρόλο φοροεισπράκτορα, εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης, αλλά και από τα λεγόμενα του ίδιου. Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης και αφού οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως αν δε δοθούν τα χρήματα για την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προειδοποίησε πως το Ιδρυμα είναι ΝΠΙΔ και πολύ εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να κλείσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ