Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από ανεπαρκή έως επικίνδυνα τα σχέδια για το Βοτανικό

Ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε σε ιδιωτικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε χτες στο 3ο Διαμέρισμα

Μελέτη "για τα μάτια του κόσμου", που δε φαίνεται να λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα επιδεινώνει τα υπάρχοντα, χωρίς επιπλέον να παρεμβαίνει σε καταλυτικά για την περιοχή ζητήματα, κατέθεσε χτες για τον υποβαθμισμένο Βοτανικό ο Δήμος Αθηναίων.

Η πρώτη φάση της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο 3ο Διαμέρισμα, από το ιδιωτικό μελετητικό γραφείο που την ανέλαβε, δεν ικανοποίησε τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επιπλέον εξέφρασαν την καχυποψία τους για την τύχη ακόμη και αυτού του σχεδίου, καθώς, όπως είπαν, όλα αυτά τα χρόνια έχουν χορτάσει μελέτες, που κατά σύμπτωση κατατίθενται πριν από τις δημοτικές εκλογές, αλλά ουδέποτε έγινε τίποτα. Τις υποψίες αυτές επέτεινε με την παρέμβασή του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και υποψήφιος δήμαρχος, Λεων. Αυδής,ο οποίος είχε προσκληθεί από το Διαμερισματικό Συμβούλιο και παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όπου τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ηλ. Σκαλαίος.

Ο περιορισμός από το Δήμο Αθηναίων - που έδωσε τις κατευθύνσεις στο μελετητικό γραφείο - του αντικειμένου της έρευνας στις δύο γειτονιές του Βοτανικού (Φλέμιγκ και Προφήτης Ηλίας), χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής, όπως παρατήρησε ο Λεων. Αυδής, φαίνεται να δημιουργεί μεν μία νησίδα, η οποία όμως ούτε μπορεί, ούτε είναι και το ζητούμενο να υπάρξει μόνη της. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται στη μία απ' τις δύο γειτονιές, την πιο επιβαρυμένη κυκλοφοριακά, η διαμπερής κυκλοφορία από τη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως προς τη Σπύρου Πάτση και αντίστροφα, που όντως την ταλαιπωρεί. Προτείνεται δίκτυο πεζοδρόμων, το οποίο όμως δεν απαντά στο ευνόητο ερώτημα των κατοίκων, από πού θα επικοινωνούν με το γειτονικό Ρουφ. Από την απέναντι πλευρά της συνοικίας αφήνονται πάλι εκτός έρευνας οι γραμμές του ΟΣΕ - για τις οποίες επίσης έχουν εκπονηθεί μελέτες κατά το παρελθόν - που την αποκόβουν με τη φυσική συνέχειά της, το Γκάζι.

Η διοίκηση του δήμου και η Επιτροπή Παρακολούθησης επικαλέστηκαν τις επόμενες φάσεις της μελέτης, οπότε θα αντιμετωπιστούν και αυτά τα ζητήματα, ωστόσο οι κατευθύνσεις που ήδη έχουν τεθεί επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Αλλωστε, η παρατήρηση του Ηλ. Σκαλαίου - όταν επιχείρησε να πείσει για τη χρησιμότητα αυτών των μελετών - ότι γίνονται για τη βελτίωση της κάθε περιοχής, και αυτό μπορεί να σημαίνει και ανατροπή στο συγκεκριμένο χώρο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και κυρίως του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας(! ), μόνο καθησυχαστική δεν είναι.

Μετά τις προτάσεις, μάλιστα, για τη μεταφορά των οχλουσών παραγωγικών δραστηριοτήτων και αυτής της περιοχής στο γειτονικό Ελαιώνα - που πάντως από τη μελέτη, επίσης, δεν ερευνήθηκε η τύχη του - ή τη συγκέντρωσή τους σε ένα μόνο τμήμα της συνοικίας, ο Λεων. Αυδής σημείωσε τους κινδύνους τόσο της παράδοσης της περιοχής σε άλλα συμφέροντα, όσο και της μετατροπής σε γειτονιά - υπνωτήριο. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου εξέφρασαν ουσιαστικά μόνον ευχές για την αποφυγή σχετικών εξελίξεων, του τύπου, πρέπει να τις προλάβουμε, αλλά δυστυχώς από την εκπόνηση των μελετών μέχρι την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση. Ετσι, ο Λεων. Αυδής - αναφερόμενος σε ένα ακόμη από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους - υπογράμμισε ότι η σχετική διαδικασία είναι αντίθετα ταχύτατη, όταν χρειάζεται να εκδοθούν ειδικά Διατάγματα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Οπως στην περίπτωση των δύο νυχτερινών κέντρων "Γκάζι" και "Χάος" του Ηλ. Μαροσούλη, που λειτουργούν στο Βοτανικό με ειδικά Διατάγματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά την απαγόρευση σχετικών χρήσεων στην Ιερά Οδό, τα οποία μάλιστα έτυχαν και της αποδοχής του δήμου!Γερ. ΤΡ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνυπεύθυνοι αν ο Κεραμεικός... (1997-12-06 00:00:00.0)
Δεκατρείς "ανάσες" για τον Βοτανικό (1997-10-23 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη πολιτικής για τις χρήσεις γης (1997-03-12 00:00:00.0)
Ιδιώτης στις συγκοινωνίες (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ