Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Προειδοποιήσεις για νέες κινητοποιήσεις

Την αντίθεση του ΚΚΕ στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση της Αστυνομίας ως κατασταλτικού μηχανισμού εξέφρασε χτες, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, καλώντας ταυτόχρονα τους συνδικαλιστές να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάψει να τους χρησιμοποιεί για την καταστολή των λαϊκών αγώνων. "Η κυβέρνηση, τόνισε στο χαιρετισμό του, χρησιμοποιεί τα Σώματα Ασφαλείας για την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο. Το 8ωρο δεν κατακτήθηκε με "διάλογο", κατακτήθηκε με αίμα. Οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν να καταργηθεί τώρα, είτε με το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, είτε με αυταρχικά μέτρα. Οι θεωρίες περί μειοψηφιών, δε γίνονται πιστευτές. Η πιο μικρή μειοψηφία σ' αυτή τη χώρα είναι η μειοψηφία των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις αποφάσεις της κυβέρνησης να σας χρησιμοποιεί ως κατασταλτικό μηχανισμό. Η επίλυση των προβλημάτων σας είναι αλληλένδετη με την επίλυση των προβλημάτων του λαού".

Αναφερόμενος στην πολιτική του ΚΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας είπε ότι από τους βουλευτές του γίνονται παρεμβάσεις στη Βουλή, σε μια προσπάθεια προώθησης λύσεων για τα προβλήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό, αλλά η διαπίστωση είναι ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια προαποφασισμένη πολιτική, μια πολιτική που είναι εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Ηλίας Βλαχογιάννης,ο οποίος αναφέρθηκε στα θεσμικά, διαρθρωτικά και οικονομικά αιτήματα, που δεν έχουν βρει τη λύση τους, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί θα κατέβουν και πάλι στους δρόμους, για να βρουν το δίκιο τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ιωάννης Παπαδογιαννάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, αλλά είπε ότι η επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν δεν εξαρτάται από τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά από άλλους παράγοντες, που εντοπίζονται σε... κυβερνητικό επίπεδο ή σε άλλους φορείς. Ανέφερε δε ότι έχουν δρομολογηθεί τα ζητήματα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, οι μισθολογικές προαγωγές, η αναδιάρθρωση της αστυνομίας, η υλοποίηση του τριετούς προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και άλλα θέματα και κάλεσε τα σωματεία σε ένα "γόνιμο διάλογο" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Με ιδιαίτερα έντονο ύφος μίλησε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Μ. Βετούλης,ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση για τις "λίστες της ντροπής", ζητώντας από την ποινική δικαιοσύνη "να δώσει την απάντηση που αξίζει στους αρχιτέκτονες και εμπνευστές αυτής της θρασύτατης και θλιβερής ιστορίας" και από την πολιτεία να αποκαταστήσει πλήρως τους αστυνομικούς που δέχτηκαν τα "πάρθια βέλη" τους. Στη συνέχεια μίλησε με κάθε άλλο παρά κολακευτικά λόγια για το ρόλο του αρχηγού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μη ύπαρξη αρχηγείου έχει μεταβάλει τον αρχηγό του Σώματος σε αρχηγό άνευ χαρτοφυλακίου και ο αρχηγός μοιάζει με σώγαμπρο που δεν έχει άλλο δικαίωμα από το να περιποιείται ή να πληρώνει τη νύφη, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες και τις επιταγές της πεθεράς. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά του στην ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με τη Χωροφυλακή, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία λειτουργεί ένα Σώμα με δυο καρδιές και δυο ψυχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ