Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμφαση στη θρησκευτική αγωγή!

Την πάγια θέση για προαιρετική διδασκαλία των Θρησκευτικών στη γενική εκπαίδευση, επαναλαμβάνει το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

"Το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως αυτό διδάσκεται σήμερα, θα συμβάλει όπως και στο παρελθόν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελληνοπαίδων, χωρίς να εξαρτάται η επίτευξη αυτού του εκπαιδευτικού στόχου από τον αριθμό των ωρών". Αυτό δήλωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος,σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο "ενιαίο" λύκειο.

Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας πιστεύει ότι η θρησκευτική εκπαίδευση πρέπει να εξαντλείται στα πλαίσια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είπε όμως ότι "με το ενιαίο λύκειο εμείς προσδίδουμε περισσότερη έκταση στη θρησκευτική αγωγή των Ελλήνων και αυξάνουμε αριθμητικά τον αριθμό των αποδεκτών μαθητών του μαθήματος των Θρησκευτικών".

Το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ πάντως εντάσσει το θόρυβο γύρω από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης του ελληνορθόδοξου σοβινισμού, με αφορμή και την εκλογή και προβολή του νέου Αρχιεπισκόπου όσο και με τη φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από δήθεν γλωσσολογικά ζητήματα. Αναφερόμενο στο θόρυβο γύρω από το θέμα το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Κόμματος, σύμφωνα με την οποία το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να διδάσκεται υποχρεωτικά στη γενική εκπαίδευση. Από τη μία πλευρά, η θρησκευτική συνείδηση κάθε νέου είναι υπόθεση προσωπικής επιλογής του και δεν μπορεί να καταργείται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας και από την άλλη γιατί η γενική εκπαίδευση δεν πρέπει να έχει στόχο τη διδασκαλία δογμάτων αλλά αντίθετα να αφιερώνει τις πολύτιμες ώρες διδασκαλίας για την εκμάθηση θεμελιωδών γνώσεων των φυσικών και κοινωνικών επιστημών, έτσι ώστε να διαμορφώνουν οι μαθητές επιστημονική κοσμοθεωρία. Ο διαχωρισμός κράτους - παιδείας από την Εκκλησία αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ