Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Χωρίς δρόμους ο οικισμός Τεμένους

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου και Μαρίας Μπόσκου

Σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με τους γειτονικούς οικισμούς και κοινότητες, αλλά και πρόσβασης στα χωράφια και φύλαξης των κοπαδιών τους, αντιμετωπίζουν, λόγω έλλειψης δρόμων, οι κάτοικοι του οικισμού Τέμενος της κοινότητας Σατρών, στο νομό Ξάνθης. Το ζήτημα αυτό φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη διάνοιξη, κατασκευή και συντήρηση των δρόμων του οικισμού.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, είναι απαραίτητη η διάνοιξη δρόμου 4 - 5 χιλιομέτρων προς το Γυαλιστερό. Η διάνοιξη θα συνδέσει οδικά το νομό Ξάνθης με το νομό Ροδόπης στην ορεινή περιοχή. Επίσης, θα συντομεύει κατά πολύ την απόσταση προς την Ξάνθη και θα αποτρέψει την αποκοπή του Τεμένους, καθώς και άλλων οικισμών της περιοχής, σε περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων εκτάκτων καταστάσεων, όπως έγινε με τις μεγάλες πλημμύρες στα τέλη του 1996 που έπληξαν το νομό.

Επίσης, απαραίτητη είναι η διάνοιξη αγροτικών δρόμων μερικών χιλιομέτρων για την πρόσβαση των κατοίκων του οικισμού στα χωράφια και την καλλιέργειά τους. "Λόγω έλλειψης αγροτικών δρόμων - σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι αδύνατη η χρήση αγροτικών μηχανημάτων και η καλλιέργεια της γης γίνεται με πρωτόγονα μέσα. Συνέπεια αυτού είναι η παραγωγικότητα της εργασίας να είναι χαμηλή και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων υψηλό".

Τέλος, απαραίτητη είναι η διάνοιξη δρόμου, απόστασης έξι χιλιομέτρων, προς το Πολύσκιο, παλιό οικισμό που εγκαταλείφθηκε πριν από 5 - 6 χρόνια. "Στο μέρος αυτό, επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι συγκεντρωμένη όλη η κτηνοτροφία του οικισμού, που ανέρχεται σε περίπου 3.000 γίδια, 300 πρόβατα και 250 μεγάλα ζώα. Η πρόσβαση για τη φροντίδα των ζώων και τη μεταφορά ζωοτροφών γίνεται με μουλάρια και διαρκεί έξι ώρες. Με προσωπική τους εργασία οι κάτοικοι άνοιξαν ένα δρόμο για να μπορούν να χρησιμοποιούν μηχανάκια".

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι πραγματοποίησαν εσωτερικό έρανο, προκειμένου να πληρώσουν μηχανήματα για τη συντήρηση των όποιων δρόμων του οικισμού που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση γιατί δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ, καθώς και για τη διάνοιξη δρόμων για την πρόσβαση προς τα χωράφια τους. Στο σημείο αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη συντήρηση των δρόμων του οικισμού και την απαλλαγή των κατοίκων από δαπάνες που αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ