Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Θα αποζημιωθούμε με τον αγώνα μας
  • Τεράστιες οι καταστροφές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, αλλά οι "αρμόδιοι" επιχειρούν να τις υποβαθμίσουν
  • Δυναμική συγκέντρωση, με τρακτέρ, χτες στον Πλατύκαμπο και συνέχιση της πάλης
  • Συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των πληγέντων

Μια απόσταση δεκαπέντε και πλέον χιλιομέτρων μήκους και τριών χιλιομέτρων πλάτους "ισοπεδωμένη". Ετσι "χτυπάει" το χαλάζι. Περισσότερο κατά μήκος και λιγότερο κατά πλάτος. Κι ό,τι βρεθεί μπροστά του το καταστρέφει. Αν, μάλιστα έχει μέγεθος καρυδιού - όπως αυτό που έπεσε στη Λάρισα - τότε δε μένει τίποτα όρθιο. Εξι χωριά του κάμπου της Λάρισας,Μελισσοχώρι,Γαλήνη,Πλατύκαμπος,Γλαύκη,Μελία,Καστρί,στάθηκαν "τυχερά" και βρέθηκαν στην πορεία πτώσης του χαλαζιού. Και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, με χειμερινές και εαρινές καλλιέργειες καταστράφηκαν.Βλέπεις το μέγεθος της καταστροφής και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Οι χαλαζοκρύσταλλοι "έσκαψαν" τα βαμβακοχώραφα, άφησαν "κοτσάνια" στις καλαμποκιές, "κορφολόγησαν" τα τεύτλα, "παράχωσαν" τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, "θέρισαν" τα στάχια των σιτηρών, "βούλιαξαν" τα τριφύλλια και το βίκο, "κλάδεψαν" δέντρα. Χρειάστηκαν πάρα πολλές εργατοώρες, κόπος και πάρα πολλά έξοδα να οργωθούν τα χωράφια, να σβαρνιστούν, να σπαρούν, να σκαλιστούν, να λιπανθούν, για να φυτρώσουν κι έφτασε μια χαλαζόπτωση, δεκαπέντε μόνο λεπτών της ώρας, για να γίνουν τα πάντα ρημαδιό.

Ετσι είναι δυστυχώς. "Ασκέπαστο μαγαζί το χωράφι, στο έλεος του Θεού ο αγρότης". Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλουν οι χαλαζόπληκτοι. Στρέφονται στην πολιτεία. Δε ζητιανεύουν βοήθεια, ούτε ζητούν κάτι που δε δικαιούνται. Πληρώνουν συνεισφορά - και μάλιστα μεγάλη - στον ΕΛΓΑ, για ν' ασφαλίσουν την παραγωγή τους ακριβώς από τέτοιες θεομηνίες και περιμένουν τώρα ν' αποζημιωθούν.

Τερτίπια για να μη δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις

Γνωρίζουν, όμως, εκ πείρας οι χαλαζόπληκτοι ότι οι κυβερνώντες, μέσω του ΕΛΓΑ, θα κάνουν ό,τι μπορούν - επικαλούμενοι κανονισμούς και νόμους και εκμεταλλευόμενοι "παραθυράκια" - για να μην ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους. Αλλωστε, ήδη, δηλώσεις "αρμοδίων" παραγόντων δείχνουν "πού το πάνε", καλώντας τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε επανασπορά των κατεστραμμένων χωραφιών. Κι εκείνοι, έκπληκτοι και οργισμένοι, αναρωτιούνται: Πότε θα γίνει η επανασπορά, όταν χρειάζεται, τουλάχιστον, μια βδομάδα για να μπορέσουν να μπουν μέσα τα μηχανήματα και να οργώσουν το χωράφι κι άλλη μια για να σπείρουν; Τι θα σοδέψουν από τόσο "όψιμη" καλλιέργεια; Το "καρύδι" του"όψιμου" βαμβακιού θα καταστραφεί από τις πρώτες παγωνιές του φθινοπώρου, αφού μέχρι τότε δε θα προλάβει να "ανοίξει". Μπορεί να γίνει επανασπορά των σιτηρών μέσα στο κατακαλόκαιρο, λίγο πριν το θερισμό;

Αλλάξτε καλλιέργειες, αντιπροτείνουν οι "αρμόδιοι". Πώς να σπείρουν καλαμπόκι "όψιμο" σε βαμβακοχώραφα "φορτωμένα" με ειδικά φυτοφάρμακα που θα καταστρέψουν το καλαμπόκι; Τι άλλο να σπείρουν; Βρούβες, λάπατα ή ρίγανη;

Κι ύστερα, οι "αρμόδιοι" - λες και είναι αόμματοι - δε βλέπουν το σύνολο των ζημιών. Ψάχνουν να βρουν κάτι που γλίτωσε από το χαλάζι, για να μικρύνουν το συνολικό ποσοστό της ζημιάς. Οι γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου Γεωργίας προς τους εκτιμητές, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι: "επειδή όσο λιγότερες ζημιές καταγραφούν, τόσο λιγότερες αποζημιώσεις θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ, κόφτε ό,τι μπορείτε".

Ολοι στον αγώνα

Επειδή, λοιπόν, γνωρίζουν τις "παγαποντιές" των "αρμοδίων" οι χαλαζόπληκτοι παίρνουν τα μέτρα τους. Χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν στον Πλατύκαμπο, με πάνω από 200 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα. Για να συζητήσουν και ν' αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασής τους σ' αυτό τον επερχόμενο εμπαιγμό τους. Και για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά, μαζικά και δυναμικά το δίκιο τους. Μαζί τους και οΓ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Τα αιτήματά τους συγκεκριμένα:

  • Αμεση και ακριβοδίκαιη εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση και τις άτακτες και ισχυρές βροχοπτώσεις.
  • Οχι επανασπορά.
  • Γρήγορη αποζημίωση για το σύνολο της καταστροφής. Για τις καλλιέργειες που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή και τα χωράφια θα οργωθούν, ν' αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την εκτίμηση της μέσης παραγωγής του προϊόντος.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται η ζημιά από 0% μέχρι και 100%.
  • Μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας, αφού η περιοχή πλήττεται συχνά από το χαλάζι.
  • Πάγωμα των χρεών και ευνοϊκά δάνεια στους πληγέντες παραγωγούς.

Αιτήματα που δηλώνουν όλοι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν προς κάθε κατεύθυνση. Και σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με μαζική συγκέντρωση στη νομαρχία, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών κι άλλων παραγόντων για το πρόβλημα. Αλλά - αν χρειαστεί - και με τη μαζική κάθοδό τους στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Γεωργίας και με άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Την απόφασή τους να παλέψουν με όσα μέσα διαθέτουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους εξέφρασαν οι χαλαζόπληκτοι στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - συμμετείχαν σ' αυτή ο Β. Μπούτας,βουλευτής, ο Τ. Τσιαπλές,γραμματέας της ΝΕ Λάρισας και ο Θ. Σερδένης,μέλος της ΝΕ και νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας - που επισκέφτηκε τα χωριά Μελισσοχώρι, Γαλήνη, Πλατύκαμπο και Γλαύκη.

Ο Β. Μπούτας υποσχέθηκε μεν ότι τα αιτήματά τους θα φτάσουν στη Βουλή - ήδη κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργίας - τόνισε, όμως, πως αυτά τα προβλήματα δε λύνονται στην αίθουσα της Βουλής, αλλά με την πίεση προς την κυβέρνηση που φέρνει ο αγώνας των ίδιων των πληγέντων κι όλων των αγροτών. "Αυτές τις μέρες - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - θα έρθουν πολλοί "μουστερήδες", εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άλλοι κυβερνητικοί και πολιτικοί "καλοθελητές", για να σας υποσχεθούν βοήθεια και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Εσείς, βεβαίως, γνωρίζετε ότι με συζητήσεις και υποσχέσεις δε λύνονται προβλήματα, αλλά με τον αγώνα. Βλέπετε ότι και τα σημερινά αιτήματά σας για δίκαιες αποζημιώσεις, εντάσσονται στο γενικότερο αίτημα που προβάλλαμε στα μπλόκα για αλλαγή του αναχρονιστικού και άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να γιατί εμείς λέμε ότι, όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ θα παρουσιάζονται συνεχώς και νέα προβλήματα και γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται. Μάλιστα - συνέχισε ο Β. Μπούτας - τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει ν' αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά προς το χειρότερο. Υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν ακόμα περισσότερους περιορισμούς και εμπόδια για δίκαιες αποζημιώσεις - π. χ. δε θα δίνεται καθόλου αποζημίωση, αν η ζημιά που έχει σημειωθεί δεν ξεπερνάει το 30%, όχι της συγκεκριμένης καλλιέργειας, αλλά του συνόλου των διαφορετικών καλλιεργειών ενός παραγωγού - ενώ αναμένεται και νέα αύξηση στη συνεισφορά των αγροτών στον ΕΛΓΑ - θα κυμαίνεται από 6% μέχρι 9% - παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αυξήθηκε από 2% σε 3% και, βεβαίως, αφού από το 1988 το κράτος δε χρηματοδότησε, ως όφειλε σύμφωνα με το νόμο, καθόλου τον ΕΛΓΑ".

Κι απαντώντας με χιούμορ σε αγρότη της Γλαύκης που παραπονέθηκε γιατί οι κυβερνήσεις παίρνουν πάντα από τους αγρότες Β. Μπούτας είπε: "Μην παραπονιέσαι. Οσα παίρνουν από μαςτα δίνουν στους άλλους εργαζόμενους και συγκεκριμένα στον "ράφτη Λάτση", στον "τσαγκάρη Βαρδινογιάννη" και στον"μαραγκό Κόκκαλη"....".

Και στην Καρδίτσα

Η χαλαζική μπόρα συνεχίστηκε στη Θεσσαλία, και προχτές το απόγευμα "χτύπησε" μεγάλες εκτάσεις με εαρινές καλλιέργειες - ιδιαίτερα με βαμβάκι - στην Καρδίτσα. Στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκαν τα χωριά Καρποχώρι,Πτελοπούλα,Γοργοβίτες,Αγιοι Θεόδωροι,Πρόδρομος,Αγία Παρασκευή,Μέλισσα και Μυρίνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τις ζημιές από το χαλάζι (2019-05-28 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία (2012-05-30 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι πληγέντες αγρότες (2004-06-10 00:00:00.0)
Ζημιές σε καλλιέργειες (2004-06-08 00:00:00.0)
«Βούλιαξαν» οι καλλιέργειες (2004-05-20 00:00:00.0)
«Χτυπήθηκαν» καλλιέργειες από χαλάζι (2000-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ