Τρίτη 28 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παρέμβαση για τις ζημιές από το χαλάζι

Σε παρέμβαση προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπέ, για το θέμα των ζημιών σε καλλιέργειες σιτηρών, ρεβιθιών, δέντρων αλλά και φρεσκοσπαρμένων βαμβακιών στην περιοχή του δήμου Κιλελέρ από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του Μ. Σαββάτου, προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος χωριών πρώην δήμου Πλατυκάμπου, στο πλαίσιο δράσης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του φαινομένου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν να υπάρξει κάλυψη του κόστους επανασποράς του βαμβακιού από τον ΕΛΓΑ.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το χαλάζι ως ζημιογόνο αίτιο και τη σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης, η οποία, όπως παραδέχτηκαν, καρατόμησε το φυτρωμένο βαμβάκι, ενώ και όσα δεν ήταν φυτρωμένα επίσης έπαθαν ζημιά και δεν θα φυτρώσουν. Δήλωσαν ακόμα ότι γνωρίζουν πως το κόστος επανασποράς είναι 24 ευρώ το στρέμμα. Ομως, οχυρωμένοι πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αποζημιώνει μόνο βαμβάκια που είναι φυτρωμένα στο σύνολό τους, δεν αποδέχτηκαν το αίτημα των πληγέντων αγροτών...

Ο Αγροτικός Σύλλογος ζητάει ολιγοήμερη παράταση για υποβολή δηλώσεων ζημιάς, αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο για τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων, και καλεί την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τον απαράδεκτο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος χρειάζεται αλλαγή και επικαιροποίηση στα σύγχρονα ζημιογόνα αίτια και τις κλιματικές αλλαγές.

Τόνισαν δε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει για σύγχρονο ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από κάθε ζημιογόνο αίτιο, φυσικό φαινόμενο και νόσο, χωρίς καμία αύξηση των ήδη υπέρογκων ασφαλίστρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ