Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία

Σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Πιερία, Ημαθία και Εβρο

Αποψη από καλλιέργειες στη Θεσσαλία που χτυπήθηκαν από το χαλάζι

Icon

Αποψη από καλλιέργειες στη Θεσσαλία που χτυπήθηκαν από το χαλάζι
Ολοκληρωτική καταστροφή σε μια τεράστια γεωργική έκταση στον κάμπο της Λάρισας προκάλεσε η χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου. Το χοντρό χαλάζι που ακολούθησε τη σφοδρή βροχή έπληξε άγρια καλλιέργειες 200.000 και πλέον στρεμμάτων στα χωριά των Δήμων Λάρισας και Κιλελέρ. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα δημοτικά διαμερίσματα Νίκαιας, Χάλκης, Πλατύκαμπου, Γαλήνης, Γλαύκης, Ναμάτων, Μελίας του Δήμου Κιλελέρ, καθώς και Τερψιθέας, Ραχούλας του Δήμου Λάρισας.

Η βροχή και το χαλάζι «χτύπησαν» και χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων - ιδιαίτερα το Ζάρκο και την Πηνειάδα - προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πάνω από 7.000 στρέμματα. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ», ζητάει ν' αποζημιωθούν οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς, να παγώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και οι οφειλές τους στο Δημόσιο και να κηρυχθεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρόπληκτη. Ακόμα, οι βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν ζημιές και σε δενδροκαλλιέργειες - κυρίως στις κερασιές - σε περιοχές της Μαγνησίας.

Να σημειώσουμε ότι πριν λίγο καιρό το χαλάζι είχε «χτυπήσει» αγροτικές περιοχές των Δήμων Τυρνάβου και Αγιάς του Νομού Λάρισας, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες.

Απ' όπου πέρασε η θεομηνία του περασμένου Σαββάτου σάρωσε τα πάντα. Χωράφια με καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, αμπελιών, ψυχανθών (ρεβίθια, φακές), φασολιών, βίκου, κρεμμυδιών, σκόρδων, πατατών κ.ά., σκάφτηκαν, κυριολεκτικά, από το χαλάζι που έπεφτε για αρκετά λεπτά της ώρας, «θερίζοντας» τα φυτά. Η ολοκληρωτική ζημιά στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα ψυχανθή και στα κηπευτικά είναι ανεπανόρθωτη, καθώς αυτές οι παραγωγές βρίσκονται, αυτό το διάστημα, σε περίοδο συλλογής, ενώ και η δυνατότητα επανασποράς στο βαμβάκι παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά και δύσκολα θα προλάβουν οι αγρότες, αλλά και τα έξοδα είναι τεράστια.

Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), που περιόδευσε στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές και συναντήθηκε με φορείς και αγρότες, διαπίστωσε ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή. Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν να πάνε χαμένοι οι κόποι και τα έξοδά τους (έχουν ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για τη σπορά και τις καλλιεργητικές φροντίδες της παραγωγής τους), αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η καπιταλιστική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη και οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.

Η ΕΟΑΣΝΛ οργάνωσε, χτες βράδυ, ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Πλατύκαμπου, όπου αναδείχτηκε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και συζητήθηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων των πληγέντων παραγωγών.

Σε γενικές γραμμές - το πλαίσιο των αιτημάτων θα εξειδικευτεί και θα γίνει αντικείμενο αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων - ο αγροτικός κόσμος ζητάει άμεσες εκτιμήσεις της ζημιάς (πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτονται λόγω της πολιτικής των περικοπών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις) και γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, με επίταση μπαίνει η διεκδίκηση για έναν άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.

Στις υπόλοιπες περιοχές

Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες έγιναν από το χαλάζι στους Νομούς Φθιώτιδας και Πιερίας, ενώ ζημιές από πλημμύρες σημειώθηκαν σε Ημαθία και Εβρο. Ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) ανακοίνωσε χτες ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να διαθέσουν όσο γεωτεχνικό προσωπικό μπορούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο των εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων. Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως αποζημιώσεις θα δοθούν μόνο στους αγρότες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ