Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ, ΔΑΣΚΑΛΟΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Με ταξικές και τεκμηριωμένες θέσεις

- Ποιο ήταν το κλίμα στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου σας, των δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων, για την εκλογή αντιπροσώπων στην 67η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ;

- Ηταν έντονα φορτισμένο από την αγανάκτηση των μελών και όλου του εκπαιδευτικού κόσμου για την πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των βασικότερων εργασιακών και εκπαιδευτικών κατακτήσεων μακρόχρονων σκληρών αγώνων. Καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες συναδέλφους οι ταξικές απόψεις και το ξεσκέπασμα της ηγεσίας, της κεντρικής και τοπικής ηγεσίας της ΠΑΣΚ, ως "5ης φάλαγγας" της αντιλαϊκής πολιτικής του "εκσυγχρονιστικού" μεσαίωνα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Απομονώθηκαν πέρα για πέρα όσοι προσπάθησαν να αντιπαραθέσουν τους αναπληρωτές στους υπόλοιπους αδιόριστους και να προβάλουν έμμεσα αποδοχή του σπασίματος της επετηρίδας "για το καλό" τάχα των αναπληρωτών, που μέχρι χθες, στους περισσότερους Συλλόγους αρνούνταν να γράψουν ως μέλη. Τόσο οι μόνιμοι, όσο και οι αναπληρωτές, τους θύμισαν ότι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ουδέποτε εξέλεξαν έστω κι έναν αναπληρωτή ως τώρα για αντιπρόσωπο στη ΓΣ της ΔΟΕ. Η ΕΑΚ, τα τελευταία 3 χρόνια είχε ήδη στείλει στη ΓΣ 4 αναπληρωτές - μέλη της σε σύνολο 8 αντιπροσώπων που είχε εκλέξει. Προπάντων όμως, γνώριζαν οι συνάδελφοι την αταλάντευτη πρωτοπόρα συνεχή υπεράσπιση των μεγάλων κοινών αιτημάτων όλων μας και την επιμονή στους αγώνες.

- Ποια ήταν η δράση της ΔΕΕ το προηγούμενο διάστημα στα Χανιά;

- Με όπλο τις ταξικές και τεκμηριωμένες θέσεις της ΔΕΕ για όλα τα ζητήματα του κινήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε συνεχή συνεργασία με τον εκπρόσωπο της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, αναπτύξαμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για συγκρότηση του πλατύτερο δυνατού, βασισμένου σε σαφέστατες, ταξικές, αντιιμπεριαλιστικές θέσεις και εξίσου σαφείς πειστικές αντικαπιταλιστικές γενικότερες κατευθύνσεις, εκπαιδευτικού μετώπου. Ετσι, κάμποσα χρόνια τώρα, συγκροτήσαμε την "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση". Είναι κατά τη γνώμη μας η δημιουργικότερη δυνατή στο χώρο μας έκφραση της θέσης των κομμουνιστών για αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά δημοκρατικά μέτωπα - "όχι υποκατάστατα του ΚΚΕ" - όπως θα ήθελαν οι αντιλαϊκές δυνάμεις να προσάψουν, συσπειρώνοντας εκπαιδευτικούς και από άλλους πολιτικούς χώρους, που ήθελαν να αγωνιστούν, αλλά ταυτόχρονα με όλες τις θέσεις και κατευθύνσεις που λέμε ότι πρέπει να παλεύουν οι κομμουνιστές και κάθε τίμιος άνθρωπος στο εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα.

Με την πλούσια δράση της παράταξης προέκυψε το σημαντικότερο - και νομίζουμε χρήσιμο πανελλαδικά για εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων - αποτέλεσμα, τόσο των αποφάσεων όσο και των πρόσφατων εκλογών στο Σύλλογο. Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο αν επίμονα, σωστά, δημιουργικά προωθηθεί, είναι όχι μόνο απόλυτα εφικτό, μα και γίνεται πλειοψηφικό ταξικό ρεύμα.

- Τι αποφάσισε η συνέλευσή σας;

- Επιβεβαίωσε σημαντικότατες αποφάσεις προηγούμενων συνελεύσεων. Ψηφίστηκαν όλα τα βασικά αιτήματα που παλεύουμε για την 67η ΓΣ της ΔΟΕ. Οι αντιπρόσωποί μας θα παλέψουν για μομφή στην υποτελή πλειοψηφία της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΔΟΕ. Η κύρια μάχη που θα δώσουμε όμως, θα είναι πριν τη ΓΣ της ΔΟΕ, στην κατάληψη του τοπικού εξεταστικού κέντρου ακύρωσης για το "διαγωνισμό ακύρωσης των πτυχίων μας". Ολοι εδώ στα Χανιά κατανοούμε ότι αν περάσει τώρα η ακύρωση των πτυχίων των αδιορίστων και κατάργηση της επετηρίδας, το επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια κατάργησης των πτυχίων των μονίμων, δηλαδή η άρση της μονιμότητας με πρόσχημα την "αξιολόγηση".

Α. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για την οργάνωση της πάλης για τους διορισμούς (2019-06-25 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (2018-06-29 00:00:00.0)
«Επεσαν οι μάσκες» (2002-01-18 00:00:00.0)
Σήμερα συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου (2002-01-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εκλογές δασκάλων (1999-05-25 00:00:00.0)
Αρχισε χτες η 67η Γενική Συνέλευση (1998-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ