Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Βούλιαξαν» οι καλλιέργειες
  • Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Ζητούν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποζημίωσή τους. Κι άλλες ζημιές από χαλάζι στα Τρίκαλα
  • Υπομνήματα για τις καταστροφές απέστειλαν στον ΕΛΓΑ οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην ΠΑΣΥ

Eurokinissi

Οι συνεχείς, σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα έχουν μετατρέψει τον θεσσαλικό κάμπο σ' έναν απέραντο βούρκο. Τα νερά έχουν «πνίξει» τα χωράφια και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών - κυρίως με βαμβάκι, αλλά και με καλαμπόκι, με τριφύλλια κ.ά. - υπέστησαν τεράστια καταστροφή. Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει η βροχή και στις δεντροκαλλιέργειες - ιδιαίτερα στις κερασιές, αλλά και στις ροδακινιές κ.ά. - καθώς, επίσης, στα μποστανικά και, γενικότερα, στα κηπευτικά.

Μετά τις καταστροφικές βροχές ήρθε και το χαλάζι να δώσει το «τελειωτικό χτύπημα», μετατρέποντας περιοχές του Νομού Τρικάλων σε «κρανίου τόπο».

Το μέγεθος και το εύρος των ζημιών στη γεωργία της Θεσσαλίας είναι τεράστιο - είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα το 20%, περίπου, των βαμβακοκαλλιεργειών χρειάζονται επανασπορά - και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς ο κόπος και τα έξοδα μιας χρονιάς υπάρχει κίνδυνος να πάνε χαμένα.

Οι πληγέντες αγρότες στρέφονται προς το κράτος, ζητώντας βοήθεια και υπενθυμίζοντας ότι οι αγρότες πληρώνουν πολλά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μην καλύπτει όλες τις ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον κανονισμό δεν καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες πριν τις 15 Μάη κι επομένως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και τα έξοδα επανασποράς του βαμβακιού.

Με υπομνήματά τους προς τον διοικητή του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, επισημαίνουν ότι «το καθολικό αίτημα είναι να καλυφθούν οι επανασπορές στο βαμβάκι από τις έντονες βροχοπτώσεις πριν τις 15-5-2004, με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ ή με δική σας απόφαση, γιατί δεν τις καλύπτει ο κανονισμός του Οργανισμού, και φυσικά μετά τις 15-5-2004». Να δοθεί εντολή, υπογραμμίζουν, για αναγγελία ζημιών, ν' αρχίσουν οι παραγωγοί να δηλώνουν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στους παραγωγούς για ν' αφήσουν τους «μάρτυρες» για να γίνει η εκτίμηση της επανασποράς. Και τον καλούν, ως διοικητή του ΕΛΓΑ, να κάνει πράξη αυτά που οι προηγούμενοι διοικητές απέφευγαν.

Βεβαίως, παραμένει το αίτημα τροποποίησης του κανονισμού ώστε να καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο σε όλα τα στάδια της παραγωγής και το υπουργείο Γεωργίας έχει την πολιτική υποχρέωση να παρέμβει για να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει προηγούμενο κάλυψης ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες πριν τις 15 Μάη, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Στα Τρίκαλα

Ενα ακόμη, μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό Τρικάλων από το χαλάζι που έπεφτε, σχεδόν, επί 15 λεπτά το απόγευμα της Τρίτης. Καταστροφές από τη χαλαζόπτωση προκλήθηκαν σε 3.000 περίπου στρέμματα καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, καλαμποκιού και μποστανιών στα χωριά Βασιλική, Σαρακίνα, Αρδάνι και Ρίζωμα. Οι ζημιές από το χαλάζι ήρθαν να προστεθούν σ' αυτές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τις σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώνονται και στο Νομό Τρικάλων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τις πληγείσες περιοχές του νομού επισκέφτηκε χτες ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ», ο οποίος αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πληγέντες αγρότες, κάλεσε τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην άμεση καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.

Στην Καρδίτσα

Χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας του Δήμου Ταμασίου του Νομού Καρδίτσας, αλλά και του Δήμου Θεσσαλιώτιδας του Νομού Φθιώτιδας πλημμύρισαν από τα νερά του ποταμού Κακάρα, ο οποίος ξεχείλισε, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα χωράφια, όπου και χρειάζεται να γίνει επανασπορά. Καταστροφές προκλήθηκαν σε πάνω από 3.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στο Δήμο Ταμασίου και σε 4.000 περίπου στρέμματα στο Δήμο Θεσσαλιώτιδας. Οι πληγέντες αγρότες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν κάνει επανασπορά, βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, όλη τη μέρα, προσπαθούσαν με τα φτυάρια να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τις καλλιέργειές τους. Είναι, δε, ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, όπως στη δημιουργία παραχάντακων στο ποταμό Κακάρα, έτσι ώστε να πέφτουν κάτω τα νερά και να μην ξεχειλίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή έχουν να καθαριστούν πάνω από 40 χρόνια! Και απαιτούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων και την κάλυψη των εξόδων της επανασποράς.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε χτες ο Β. Γάκης, μέλος της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα.

Περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, επίσης, στον Παλαμά και στο Φύλλο Καρδίτσας, με αποτέλεσμα πολλοί βαμβακοπαραγωγοί να είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν για τρίτη φορά σε επανασπορά.

Στη Λάρισα

Επανασπορά απαιτείται να γίνει και στο 20%, περίπου, της βαμβακοκαλλιέργειας στο Νομό Λάρισας, καθώς ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε 130.000 στρέμματα βαμβακοχώραφα από τις βροχοπτώσεις.

Εκτός των βαμβακοκαλλιεργειών, ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι βροχές στα τριφύλλια που είχαν κοπεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στις κερασιές και σε άλλα δέντρα, ενώ η μεγάλη υγρασία δημιουργεί προβλήματα στο καλαμπόκι και σε άλλες καλλιέργειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, μεγάλες οι ζημιές για τους αγρότες(2023-05-30 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι πληγέντες αγρότες(2004-06-10 00:00:00.0)
Ζημιές σε καλλιέργειες(2004-06-08 00:00:00.0)
Οι βροχές «έπνιξαν» το βαμβάκι(2004-05-18 00:00:00.0)
Θα αποζημιωθούμε με τον αγώνα μας(1998-05-29 00:00:00.0)
Μεγάλες οι καταστροφές από τους παγετούς(1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ