Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Καμάρι μας, τα κέρδη μας

Τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι «μεσαίου επιπέδου», δηλώνει ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της εταιρίας

«Ναι, βγάζουμε κέρδη και κανείς δεν πρέπει να μας κατηγορεί γι' αυτό. Τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένη επιχείρηση, και δεν μπορεί να λειτουργεί με γνώμονα την κοινή ωφέλεια. Ο καταναλωτής μπορεί να προστατευτεί από τους νόμους και την αγορανομία. Και αν θέλετε, η συζήτηση για τα κέρδη των ΕΛΠΕ, θα μπορούσε να γίνει, πριν η προηγούμενη κυβέρνηση τα μετοχοποιήσει»! Αυτά ανέφερε με περισσό θράσος χτες ο προσφάτως διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευθ. Χριστοδούλου, παρεμβαίνοντας στο θέμα των τσουχτερών ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα. Σε ένα θέμα, όπου τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με τις πλάτες της κυβέρνησης κερδοσκοπούν, (φαίνεται από τους ισολογισμούς που δημοσιεύουν), ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ έφτασε να πει, πως οι «αποδόσεις των διυλιστηρίων είναι μεσαίου επιπέδου»!

Την ώρα που κατέθετε αυτά, ο Ευθ. Χριστοδούλου, το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, κατέγραφε νέα σημαντική αύξηση στις μέσες τιμές των καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 84,1 λεπτά ανά λίτρο. Βέβαια, η μέση τιμή, «δε λέει τίποτα» για τον ελληνικό λαό, αφού οι πραγματικές τιμές είναι αρκετά υψηλότερες και σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπερνούν τα 90 λεπτά. Και για την απόδειξη αυτού, δε χρειάζεται καμία στατιστική διότι είναι εμφανές διά γυμνού οφθαλμού.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, εμφανώς ενοχλημένος από τις αποκαλύψεις ότι τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων προέρχονται από την αφαίμαξη των καταναλωτών, ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ρίξουν τους τόνους, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργούν πληθωριστικές τάσεις και δίνουν τροφή στους κερδοσκόπους! «Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι στο μυαλό του κόσμου» σημείωσε προκλητικά, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, τότε πράγματι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα...

Σε ό,τι αφορά τις τσουχτερές ανατιμήσεις στα καύσιμα, τις δικαιολόγησε στο όνομα των διεθνών αυξήσεων στην αμόλυβδη. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 150 δολάρια το χιλιόλιτρο, το οποίο μεταφράζεται σε 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Για τον ίδιο δεν υπάρχει κερδοσκοπία σε επίπεδο διυλιστηρίων, αλλά στους άλλους εμπλεκόμενους φορείς στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

Μάλιστα στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δε δίστασε να κατηγορήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι δίνει λάθος στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Σημειώνουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, στην Ελλάδα η προ φόρων και δασμών τιμή της βενζίνης είναι η ακριβότερη στην ΕΕ. Ομως τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΕΕ καταρτίζονται στα ΕΛΠΕ.

Τέλος, ο Ευθ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα, διότι η τιμή του μαζούτ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2002 και 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ