Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Αξιώνουν νέα φοροπρονόμια και απαλλαγές

Γραμμή στην κυβέρνηση για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος έδωσε και επίσημα χτες ο ΣΕΒ μέσω ειδικής μελέτης που δημοσιοποιήθηκε από τον ΙΟΒΕ. Οι μεγαλοβιομήχανοι, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεών τους, αξιώνουν, ανάμεσα σε άλλα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή (κάτι για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση), την κατάργηση ορισμένων ρυθμίσεων (που οι ίδιοι βαφτίζουν φορολογικά αντικίνητρα), την καθιέρωση και νέων φοροπρονομίων για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αξιώνουν, επίσης, τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παράλληλο φοροεισπαρκτικό μηχανισμό με την ταυτόχρονη μείωση των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ολα τα παραπάνω σηματοδοτούν και τους άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Φορολογία κερδών επιχειρήσεων: Αξιώνουν τη μείωση του συντελεστή, καθώς και τη μείωση ανώτατου συντελεστή που ισχύει στα προσωπικά εισοδήματα. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η «μείωση του συντελεστή θα εξασθενίσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή» (!). Με δυο λόγια αξιώνουν την επίσημη φοροαπαλλαγή τους, προκειμένου να μη φοροδιαφεύγουν από το παράθυρο. Ζητούν, επίσης, τη διαφοροποίηση του συντελεστή «ανάλογα με τη συμβολή του κλάδου στην... οικονομική ανάπτυξη της χώρας» (!). Στο πλαίσιο αυτό «βλογάνε τα γένια τους», αναφέροντας για ...«παράδειγμα» τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλους κλάδους «εξαγωγικού προσανατολισμού».
  • Φορολογικά κίνητρα: Αξιώνουν την εξάλειψη των ...«αντικινήτρων» και σαν τέτοια αναφέρουν τους φόρους που επιβάλλονται στις διαφημίσεις, στο χαρτόσημο, στους φόρους υπέρ τρίτων που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα κ.ά.
  • Φόροι ΟΤΑ: Για το συγκεκριμένο αξιώνουν την εκχώρηση φορολογικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «παράλληλη μείωση των επιχορηγήσεων από την κεντρική κυβέρνηση». Υποδείχνουν επιπλέον την υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης ιδιοκτησίας αναφέροντας ότι ο «φόρος ακίνητης περιουσίας είναι κατ' εξοχήν τοπικός και πρέπει να αποτελέσει την κύρια πηγή εσόδων για τους ΟΤΑ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ