Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ιδιωτικοποιείται ... το υπουργείο Ανάπτυξης

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του υφυπουργού, που ως γνήσιος επιχειρηματίας, καταργεί τις υπηρεσίες του υπουργείου και αναθέτει αρμοδιότητες σε ιδιωτικές εταιρίες

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Γ. Κώτσαλος, ο εκπρόσωπος, δηλαδή, των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν τρυπώσει παντού και ροκανίζουν κέρδη από κάθε σύγχρονη δραστηριότητα της κοινωνίας, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δήλωσε ικανοποιημένος, βγαίνοντας από το γραφείο του υφυπουργού Παπαθανασίου. Οσα παρουσίασε ο υφυπουργός για το λεγόμενο «εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς», είναι φανερό ότι ικανοποιούν τις αξιώσεις των μεγάλων εταιριών: Πρώτον, για την παραπέρα συγκεντροποίηση στο χώρο. Δεύτερον, για νέα ακόμα πιο ακριβά ασφαλιστήρια συμβόλαια και ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές. Τρίτον, γιατί επαναβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να μη θίξει στο παραμικρό το όργιο ασυδοσίας των ασφαλιστικών εταιριών.

Ο Γ. Παπαθανασίου, όμως, παίρνει και μέτρα που στην ουσία καταργούν το ίδιο το υπουργείο που διοικεί και τις υπηρεσίες του. Σαν γνήσιος επιχειρηματίας που αποστρέφεται ό,τι δημόσιο, ακόμα και το υπουργείο, ανακοίνωσε ότι, μέχρι να λειτουργήσει η περιβόητη ανεξάρτητη εποπτική αρχή, θα προσλάβει ιδιωτική εταιρία. Οπως εξήγησε, η εταιρία, αυτή θα «βοηθάει την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου στο έργο της», συντάσσοντας τη «μεθοδολογία με την οποία θα πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι», ώστε «να είναι πιο «αντικειμενικοί και αποτελεσματικοί». Με την ακριβώς ίδια λογική και για λόγους επίσης «μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ταχύτητας» ο Γ.Παπαθανασίου δήλωνε προχτές ότι θα αναθέσει επίσης σε ιδιωτικές εταιρίες τη «χαρτογράφηση» του κλάδου των κρεάτων και των οπωροκηπευτικών.

Το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κλεισίματος όλων των μικρών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ασφαλειών, το κυβερνητικό σχέδιο - βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει με την ΕΕ - προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2005 οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να διπλασιάσουν στα 3 εκατ. ευρώ τα ελάχιστα εγγυητικά κεφάλαια που πρέπει να διαθέτουν όσον αφορά στον κλάδο ζωής και στον κλάδο αστικής ευθύνης, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2008 να έχουν φτάσει τα 6 εκατ. ευρώ!!! Είναι βέβαιο ότι στο όνομα της βελτίωσης της φερεγγυότητας των εταιριών - η οποία στην ουσία κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη αφού πολλαπλασιάζονται τα «ψιλά γράμματα» - εισάγονται μέτρα που θα εκτοπίσουν τις μικρότερες εταιρίες, ενώ τα απαιτούμενα κεφάλαια οι εταιρίες, όπως είναι κατανοητό, θα αποζητηθούν από τους πελάτες των εταιριών.

Τέλος, ανακοινώθηκε η σύσταση δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Η μία από αυτές θα αναλάβει την τροποποίηση της νομοθεσίας στο μέρος που αφορά στη διαδικασία εκκαθάρισης των εταιριών των οποίων ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, με στόχο η διαδικασία να γίνεται από το επικουρικό κεφάλαιο των εταιριών. Η δεύτερη θα ασχοληθεί με την τροποποίηση του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων για αστική ευθύνη για την αντιμετώπιση «αντικρουόμενων διατάξεων».

Με την ίδια λογική και για λόγους μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ταχύτητας θα αναθέσει με διαγωνισμό σε ιδιωτικές εταιρίες τη «χαρτογράφηση» του κλάδου των κρεάτων και των οπωροκηπευτικών. Δηλαδή, ο αποπροσανατολισμός που με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε τη μορφή του φτηνού λαϊκισμού και των εφέ τύπου Κουλούρη αντικαθίσταται από πρωτοβουλίες τύπου «χαρτογραφήσεις» της αγοράς με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα: Να μένει στο απυρόβλητο η δράση μικρότερων ή μεγαλύτερων κερδοσκόπων που στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» θησαυρίζουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ