Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες οι καταστροφές από τους παγετούς

Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Γεωργίας, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ ζημιές περίπου 40 δισ. δραχμών, ενώ μένουν ακάλυπτες ζημιές πλέον των 10 δισεκατομμυρίων

Αποζημίωση συνολικά πλέον των 40 δισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται ότι θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες για ζημιές στις καλλιέργειες από τους παγετούς Μάρτη - Απρίλη, ζημιές οι οποίες φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές με μια πρώτη προσέγγιση από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας, οι ζημιές αφορούν κυρίως δεντροκαλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα τα ροδάκινα στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας.Στους νομούς αυτούς από τους παγετούς του Απρίλη καταστράφηκε σε ποσοστό 70-80% η παραγωγή ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων) και νεκταρινιών και υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πληρωθούν αποζημιώσεις περί τα 27 δισ. δραχμές. Στην ίδια περιοχή για άλλες δεντρώδεις καλλιέργειες επίσης θα χρειαστεί να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις 5 δισεκατομμυρίων δραχμών επιπλέον.

Αποζημιώσεις ύψους 1,4 δισ. δραχμών εκτιμάται ότι θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας για καταστροφή ροδάκινων και αμυγδάλων (καταστράφηκαν ολοσχερώς). Ενώ περίπου 900 εκατομ. δραχμές θα καταβληθούν στους Νομούς Σερρών, Καβάλας και Δράμας για την καταστροφή στα αμύγδαλα και για την επανασπορά 16.000 στρεμμάτων ζαχαρότευτλων. Αποζημιώσεις ένα δισεκατομμύριο δραχμές και πλέον θα πληρωθούν στην περιοχή Θράκης για επανασπορά 20.000 στρεμμάτων τεύτλων και για καταστροφές από τους παγετούς του Γενάρη (σιτηρά κλπ.).

Μικρότερες ζημιές, καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, αφορούν καλλιέργειες οπωροφόρων (αμυγδαλιές, αμπέλια, ακτινίδια κλπ.) και ζαχαρότευτλων στη Θεσσαλία κυρίως, αλλά και στην Ηπειρο και τη Δ. Στερεά,την Εύβοια και τα νησιά. Στην Πελοπόννησο καταστράφηκαν βερίκοκα στους Νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, για τα οποία εκτιμάται να δοθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις περίπου 2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Στους Νομούς Αρκαδίας, Αχαϊας, Κορινθίας καταστράφηκαν καρυδιές, αμπέλια σε Ηλεία - Αχαϊα, κηπευτικά σε Μεσσηνία - Ηλεία και άλλα οπωροφόρα σε όλους τους νομούς, για τα οποία θα χρειαστεί ποσό 5 δισεκατομμυρίων δραχμών για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, πέραν του ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά και δε δίνει αποζημιώσεις για όλο το ποσοστό των ζημιών, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί που οι δενδροκομικές καλλιέργειές τους (μήλα, κεράσια κλπ.) ζημιώθηκαν στο προανθικό στάδιο, πριν ανθίσουν δηλαδή, γιατί ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, δεν καλύπτει σ' αυτό το στάδιο τη ζημιά. Αφορά ζημιές στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας μεγαλύτερες των 4 δισ. δραχμών και την ολοσχερή καταστροφή της μηλοπαραγωγής στο Ν. Καστοριάς, συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων περίπου συνολικά. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας δεν αναφέρει αν αυτές οι ζημιές θα καλυφθούν ή όχι από κονδύλια του υπουργείου, καθ' όσον δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ... Το υπουργείο Γεωργίας, απλώς, διευκρινίζει πως οι εκτιμήσεις θα χρειαστούν περί τους 4 μήνες και, βεβαίως - αυτό δε διευκρινίζεται... - θα χρειαστεί να περάσουν πολύ περισσότεροι μήνες για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ