Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάσεις εργασίας αύριο σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ
  • Ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία δε θα κινηθούν 5 π.μ. - 9 π.μ. και 8μ.μ. μέχρι τέλος της βάρδιας. Χωρίς τρόλεϊ 10 π.μ. - 4 μ.μ.
  • 24ωρη απεργία των ταχυδρόμων Αττικής την ερχόμενη Τρίτη

Κανονικά κυκλοφορούν σήμερα τα πράσινα λεωφορεία και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, μετά τη λήξη των 4ωρων στάσεων εργασίας των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ, αλλά από τις 5 τα ξημερώματα θα ακινητοποιηθούν πάλι για τέσσερις ώρες(μέχρι τις 9 π.μ.) και από τις 8 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας, που έχουν προγραμματιστεί οι νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Επίσης, αύριο, δε θα κυκλοφορήσουν για έξι ώρες τα τρόλεϊ, από 10 π.μ. μέχρι 4 μ.μ. Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη απεργούν οι 1.200 ταχυδρόμοι της Αττικής.

Οπως είναι γνωστό, οι Ενώσεις Εργαζομένων στους ΗΣΑΠ και στον ΗΛΠΑΠ, κήρυξαν στάσεις εργασίας, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, κρυφά και ύπουλα, τις μέρες του Πάσχα, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, ενώ παράλληλα, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στο σύνολό τους και καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία, πραγματοποίησαν με επιτυχία χτες τις δύο τετράωρες στάσεις εργασίας που είχαν προγραμματίσει, από 5-9 π.μ. και από τις 8 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας. Τις ώρες αυτές δεν κυκλοφόρησαν τα τρένα των ΗΣΑΠ και τα πράσινα λεωφορεία. Σήμερα στις 3.15 μ.μ. θα συγκληθεί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά γενική συνέλευση του κλάδου, για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι την παραπέρα στάση τους. Στη συνέλευση έχουν κληθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών και Εργασίας, καθώς και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και της ΟΥΠΑΕ. Σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΗΣΑΠ, εκτός από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καταγγέλλει, επίσης, και τη διοίκηση της επιχείρησης για "κατηγορηματική άρνηση στην υπογραφή ΣΣΕ 1997".

Οι αυριανή 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ (10 π.μ. - 4 μ.μ.) είναι προειδοποιητική. Τις ώρες αυτές θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στο θέατρο "Γκλόρια" και δεν αποκλείεται ν' αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι ταχυδρόμοι

Η παναττική απεργία των ταχυδρόμων αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ του σωματείου τους, μετά από σχετική εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης. Θέτει αιτήματα που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του ταχυδρομείου, που η μη ικανοποίησή τους το οδηγούν στη συρρίκνωση και το περιθώριο.

Αιχμή των αιτημάτων των ταχυδρόμων είναι η άμεση ισοκατανομή του προσωπικού και του έργου και η επάνδρωση των τομέων διανομής, καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών Πόρτα - Πόρτα και EXPRESS. Το σωματείο ταχυδρόμων αντιδρά στα σχέδια της Διοίκησης για κατάργηση κλάδων που θα αυξήσει την εντατικοποίηση χωρίς να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ταχυδρομείου. Ζητά επίσης να αναγνωριστεί η εργασία των ταχυδρόμων ως βαριά και ανθυγιεινή και να τους παρέχονται κανονικά οι άδειες του καλοκαιριού με πλήρη αναπλήρωση των θέσεών τους.

Η συρρίκνωση του δημόσιου ταχυδρομείου - υπογραμμίζουν συνδικαλιστές - σχετίζεται με τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών που παράνομα δρουν στο χώρο, και που βλέπουν στο πρόσωπο των ΕΛΤΑ έναν ανταγωνιστή που πρέπει με κάθε τρόπο να τον θέσουν στο περιθώριο. Σε αυτή την κατεύθυνση - τονίζουν - λειτουργεί η αφαίρεση της δυνατότητας να γίνονται μέσα από τα ΕΛΤΑ, μια σειρά εργασίες, όπως η είσπραξη ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος, που μεθοδευμένα δίνονται κατ' αποκοπή σε ορισμένες τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας οι ταχυδρόμοι θα κάνουν συγκέντρωση και συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15) στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ