Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέσσερα παιδιά νεκρά στο Αιγαίο

Associated Press

Αλλα τέσσερα παιδιά προστέθηκαν στον κατάλογο με τα προσφυγόπουλα που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας με τις οικογένειές τους να φτάσουν στην ΕΕ. Χτες το πρωί, σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου τις σορούς τους. Πιο πριν, στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή είχε καλέσει σε βοήθεια, καθώς η λέμβος που μετέφερε τους πρόσφυγες είχε ανατραπεί και βυθιστεί. Είκοσι άνθρωποι διασώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το σκάφος «Topaz Responder» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS), του Αμερικανού εκατομμυριούχου Christopher Catrambone. Και στο Φαρμακονήσι εντοπίστηκε νεκρό βρέφος στην ξηρά, όπου είχαν αποβιβαστεί 40 πρόσφυγες - μετανάστες.

Στο μεταξύ, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που είχε καταδιώξει σκάφος διακινητή που διέφευγε προς τις τουρκικές ακτές, προσάραξε τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, λόγω τεχνικού προβλήματος, σε αβαθή νερά κοντά στις τουρκικές ακτές απέναντι από το Αγαθονήσι. Από την προσάραξη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού προέβη σε άμεση ενημέρωση του ομόλογου κέντρου της τουρκικής Ακτοφυλακής στην Αγκυρα, προκειμένου να επιτευχθεί η γρήγορη αποκόλληση του σκάφους του Λιμενικού και η απομάκρυνσή του από την περιοχή. Σημειώνεται ότι ο διακινητής είχε αποβιβάσει νωρίτερα, με το ταχύπλοο σκάφος, 20 πρόσφυγες και μετανάστες στις ακτές της περιοχής Ψιλή Αμμος της Σάμου.

Εξάλλου, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα τέλη του περασμένου Ιούλη μέχρι και τα τέλη του 2015 στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ή με τουριστικά λεωφορεία και ταξί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΤΕΛ, η αύξηση της διέλευσης των προσφύγων ήταν σταδιακή από τα τέλη του Ιούλη, όταν κι άρχισαν τα πλοία στη γραμμή Χίος - Καβάλα να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τους 300 - 400 πρόσφυγες ανά δρομολόγιο που μεταφέρονταν αρχικά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα από τις αρχές του περσινού Σεπτέμβρη, με τα πλοία «Νήσος Ρόδος» και «Νήσος Μύκονος», να φτάνουν στην Καβάλα από 1.500 έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι τον Οκτώβρη, στο λιμάνι είχαν αποβιβαστεί περί τους 23.000 ανθρώπους, όμως μετά τα τέλη Νοέμβρη ο αριθμός των προσφύγων που αποβιβάζονταν στην Καβάλα μειώθηκε αισθητά και χαρακτηριστικό είναι ότι με τα πρώτα δρομολόγια μέσα στο 2016, έφτασαν τους 250 - 300.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ