ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο «τραπέζι» και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Ειδικό «πάνελ» για την «επανένωση της Κύπρου» προβλέπεται στην ετήσια σύναξη των μονοπωλίων

Ετοιμη να «συμβάλλει» για το Κυπριακό δηλώνει και η ΕΕ (φωτ. από την επίσκεψη Γιούνκερ στη Λευκωσία)
Ετοιμη να «συμβάλλει» για το Κυπριακό δηλώνει και η ΕΕ (φωτ. από την επίσκεψη Γιούνκερ στη Λευκωσία)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που η Ανατολική Μεσόγειος προκαλεί στα μονοπώλια διεθνώς, είναι το γεγονός ότι στις φετινές εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα βρεθεί και η λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, στην κορυφαία αυτή μάζωξη εκπροσώπων του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού, το πρόγραμμα προβλέπει ειδική συζήτηση με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στην οποία θα πάρει μέρος ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής και επικεφαλής του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ.

Επιπλέον, αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση που συγκάλεσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί, πρωτοβουλία που πολλοί έχουν ερμηνεύσει ως «σημάδι» γοργών εξελίξεων. Την ίδια στιγμή, επανέρχονται τα σενάρια και για την πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης (με τη συμμετοχή δηλαδή και των «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας - Βρετανίας - Τουρκίας), κάτι που θέτει σταθερά τόσο η Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος.

Πενταμερή ζητά η Τουρκία

Θέμα πενταμερούς έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ελληνικών ΜΜΕ. Στη συνάντηση που είχε με το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα στο 2016, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της.

Στη Λευκωσία, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέρριψε ξανά το ενδεχόμενο μιας πενταμερούς συνάντησης (καθώς θεωρείται «ανάμειξη» άλλων σε εσωτερικά ζητήματα), συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αν οι δυο πλευρές βρεθούν σε «ακτίνα συμφωνίας», μπορεί να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη με θέμα την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων.

Στα Κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι θέλει να επιστρέψει «με τα καλύτερα αποτελέσματα από το Φόρουμ του Νταβός όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η ΤΔΒΚ (σ.σ. Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) σε επίπεδο ηγέτη».

Ανάμεσα στις επαφές που θα γίνουν στο Νταβός, ξεχωρίζουν αυτές που θα έχει τόσο με τον Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον Μ. Ακιντζί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο παρακολουθεί στενά και η ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι «πρέπει (σ.σ. οι Βρυξέλλες) να κάνουμε οτιδήποτε στο πλαίσιο των θεσμών της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παίξουμε το ρόλο μας με ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα».

Το Κυπριακό μνημόνευσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συνδέοντάς το και με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες - κατά πολλούς - το τελευταίο διάστημα έχουν μπει σε μια πολύ καλή περίοδο, δεδομένων του σκληρού παζαριού που διεξάγεται για «κοινή δράση», ειδικά στα μέτωπα της «τρομοκρατίας» και του Μεταναστευτικού. Καλωσορίζοντας, λοιπόν, «την εντατικοποίηση και πάλι των επαφών» μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της «τους επόμενους μήνες να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα θέμα το οποίο μας βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο: αυτό είναι το Κυπριακό, για το οποίο βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε - τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία - μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η Ελλάδα, η «γεωγραφία» της και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

«Η Ελλάδα μπορεί να παράσχει βάσεις για λογιστική υποστήριξη ή για επισκευές πλοίων στη Σούδα ή αλλού. Επίσης, drones και αεροσκάφη μπορούν να επιχειρούν από ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε σε θέματα πληροφοριών καθώς η προσφυγική κρίση προσφέρει την ευκαιρία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών αλλά και τη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέρος. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφία της. Φανταστείτε αν λυθεί το Κυπριακό, τότε μαζί με την Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν δύο πανίσχυρες βάσεις»!!!

Τάδε έφη, μιλώντας στο «Βήμα», Τζέιμς Σταυρίδης, Ελληνοαμερικανός, ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σήμερα πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ για τη Νομική και τη Διπλωματία του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, δίνοντας μιαν πλήρη εικόνα του τι παζαρεύουν η εγχώρια αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της, και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πόσο βαθύτερα πάνε να μπλέξουν το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

***

Ο Σταυρίδης βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για μια ομιλία με τίτλο «Η διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όπως και με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έχουν δημοσιοποιηθεί σχέδια να στηθεί νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, με ταυτόχρονη παραμονή και επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων της λυκοσυμμαχίας στη Σούδα. Ο ίδιος ο Καμμένος δήλωνε χαρακτηριστικά ήδη από το καλοκαίρι: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (σ.σ. του ΝΑΤΟ), ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Φρόντιζε, μάλιστα, να εξάρει τη ...«χρησιμότητα» της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, "γιγάντιο αεροπλανοφόρο". Ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου έναντι ενός διευρυνόμενου πεδίου αστάθειας, που περικλείει όλο και εντονότερα την ευρωπαϊκή ήπειρο»...

***

Επιπλέον, μία μόλις μέρα μετά τη δημοσίευση, την Κυριακή, της συνέντευξης του Σταυρίδη στο «Βήμα» και την επισήμανσή του ότι η ελληνική πλευρά μπορεί στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ να «συνεισφέρει» στη συγκέντρωση πληροφοριών, ουσιαστικά ανακρίνοντας πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έδινε, τη Δευτέρα, άλλη μια διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα ανταποκριθεί και σε αυτό το αίτημα: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι' αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος».

Πού θα «αξιοποιηθούν» όλα αυτά; Ο Σταυρίδης ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξή του. Π.χ. για τη Συρία τόνισε ότι «αναμφίβολα» θα χρειαστεί η αποστολή εκεί μιας «ειρηνευτικής δύναμης». Και γενικότερα για τη Μεσόγειο είπε: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσει να κάνει έναν ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον Νότο (...) Η Συμμαχία θα ασχοληθεί περισσότερο με θαλάσσια ζητήματα. Το μακρύτερο σύνορο που έχει το ΝΑΤΟ είναι η Μεσόγειος, ωστόσο δεν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει για να επιχειρεί εκεί σε θάλασσα και αέρα. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα σκάφη για να επιτηρεί τη Μεσόγειο. Επιπλέον, πιστεύω ότι η Συμμαχία θα συμμετάσχει πιο ενεργά στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει 100.000 άνδρες, αλλά ίσως 10.000 άνδρες, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση αρχικά των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανακαταληφθεί η Μοσούλη και ίσως αργότερα των Κούρδων. Θα χρειαστεί ενίσχυση των ΝΑΤΟικών υποδομών, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε βάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Νότια Γαλλία. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει... ξυπνήσει ακόμη. Η προσφυγική κρίση και το Ισλαμικό Κράτος θα το αλλάξουν αυτό»...

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ο λαός μας θα πρέπει να ανησυχεί ενεργά, παίρνοντας μέρος στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ