Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο «τραπέζι» και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Ειδικό «πάνελ» για την «επανένωση της Κύπρου» προβλέπεται στην ετήσια σύναξη των μονοπωλίων

Ετοιμη να «συμβάλλει» για το Κυπριακό δηλώνει και η ΕΕ (φωτ. από την επίσκεψη Γιούνκερ στη Λευκωσία)
Ετοιμη να «συμβάλλει» για το Κυπριακό δηλώνει και η ΕΕ (φωτ. από την επίσκεψη Γιούνκερ στη Λευκωσία)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που η Ανατολική Μεσόγειος προκαλεί στα μονοπώλια διεθνώς, είναι το γεγονός ότι στις φετινές εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα βρεθεί και η λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, στην κορυφαία αυτή μάζωξη εκπροσώπων του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού, το πρόγραμμα προβλέπει ειδική συζήτηση με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στην οποία θα πάρει μέρος ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής και επικεφαλής του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ.

Επιπλέον, αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση που συγκάλεσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί, πρωτοβουλία που πολλοί έχουν ερμηνεύσει ως «σημάδι» γοργών εξελίξεων. Την ίδια στιγμή, επανέρχονται τα σενάρια και για την πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης (με τη συμμετοχή δηλαδή και των «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας - Βρετανίας - Τουρκίας), κάτι που θέτει σταθερά τόσο η Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος.

Πενταμερή ζητά η Τουρκία

Θέμα πενταμερούς έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ελληνικών ΜΜΕ. Στη συνάντηση που είχε με το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα στο 2016, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της.

Στη Λευκωσία, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέρριψε ξανά το ενδεχόμενο μιας πενταμερούς συνάντησης (καθώς θεωρείται «ανάμειξη» άλλων σε εσωτερικά ζητήματα), συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αν οι δυο πλευρές βρεθούν σε «ακτίνα συμφωνίας», μπορεί να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη με θέμα την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων.

Στα Κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι θέλει να επιστρέψει «με τα καλύτερα αποτελέσματα από το Φόρουμ του Νταβός όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η ΤΔΒΚ (σ.σ. Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) σε επίπεδο ηγέτη».

Ανάμεσα στις επαφές που θα γίνουν στο Νταβός, ξεχωρίζουν αυτές που θα έχει τόσο με τον Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον Μ. Ακιντζί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο παρακολουθεί στενά και η ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι «πρέπει (σ.σ. οι Βρυξέλλες) να κάνουμε οτιδήποτε στο πλαίσιο των θεσμών της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παίξουμε το ρόλο μας με ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα».

Το Κυπριακό μνημόνευσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συνδέοντάς το και με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες - κατά πολλούς - το τελευταίο διάστημα έχουν μπει σε μια πολύ καλή περίοδο, δεδομένων του σκληρού παζαριού που διεξάγεται για «κοινή δράση», ειδικά στα μέτωπα της «τρομοκρατίας» και του Μεταναστευτικού. Καλωσορίζοντας, λοιπόν, «την εντατικοποίηση και πάλι των επαφών» μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της «τους επόμενους μήνες να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα θέμα το οποίο μας βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο: αυτό είναι το Κυπριακό, για το οποίο βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε - τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία - μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται η αβεβαιότητα για συνέχιση των συνομιλιών (2017-02-22 00:00:00.0)
Πυκνές επαφές ενόψει και της νέας συνάντησης στην Ελβετία (2016-11-15 00:00:00.0)
Διαρκείς επαφές και δηλώσεις ενδιαφέροντος (2016-09-10 00:00:00.0)
Συνέχιση εντατικών διαπραγματεύσεων (2016-09-01 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για συνάντηση με Μουν και αμερικανική «στήριξη» (2016-01-23 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης στο Νταβός (2016-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ