Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς επαφές και δηλώσεις ενδιαφέροντος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για να συμμετάσχει στη σύνοδο αρχηγών μεσογειακών κρατών.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για «πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι διαφάνηκε και η θετική στάση της Αθήνας στο ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε όμως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, από την Αγκυρα, όπου συμμετείχε στον Πολιτικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ και Τουρκία θέλουν και οι δύο να βρουν μία λύση για το Κυπριακό ζήτημα και ότι αυτό προβλέπεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Πάντως, οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μ. Τσαβούσογλου και Ομέρ Τσελίκ, αντίστοιχα, υποστήριξαν ότι «στα κριτήρια των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει το Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι μια κατάσταση κι εμείς συμβάλλουμε στην επίλυσή του, ανεξάρτητα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις... Το γεγονός ότι μία χώρα, η Νότια Κύπρος, μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, εμποδίζει την ΕΕ να λειτουργήσει ενωμένη».

Στο μεταξύ, νέα τουρκικά και τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα αναδεικνύουν ότι το σύνθετο παζάρι βαθαίνει. Μεταξύ άλλων, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» εμφανίζει αλληλένδετα θέματα τις «προσαρμογές» που τυχόν θα κάνει η Λευκωσία ως προς την επιστροφή εδαφών που ζητά και τις «προσαρμογές» που ίσως κάνει η Αγκυρα στο θέμα των «εγγυήσεων». Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να επιμένει στην εκδοχή για τη διεξαγωγή «πενταμερούς διάσκεψης» (των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων), την προετοιμασία της οποίας μάλιστα εμφανίζει ως βασικό σκοπό της συνάντησης που όλα δείχνουν ότι θα έχει τις επόμενες μέρες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον γγ του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ