Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επέστρεψαν λείψανα πεσόντων στην Κύπρο

Η τελετή επίσημης υποδοχής στην Ελλάδα των λειψάνων 6 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και σε δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1967, έγινε χτες στο υπουργείο Αμυνας, παρουσία των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, της στρατιωτικής ηγεσίας, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, βουλευτών της κυπριακής Βουλής και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

Τα λείψανα που επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Τα ονόματα των 6 πεσόντων είναι: Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14/8/1974), ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22/7/1974), ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22/7/1974), ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16/8/1974), δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3/2/1965), στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2/2/1966).

Στην ομιλία του, ο Ελληνας ΥΕΘΑ, Π. Καμμένος, είπε μεταξύ άλλων: «Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενιαία τα θέματα άμυνας και ασφάλειας (...) Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια». Πρόσθεσε: «Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους και ισότιμου κράτους - μέλους της ΕΕ».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων, διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος με εντολές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων της Βουλής, το υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τις εντολές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, θα ανοίξουμε όλους τους ξεχασμένους φακέλους και θα αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές σε όλους όσοι αγωνίστηκαν (...) αλλά και σε εκείνους που γύρισαν, χωρίς ποτέ να τιμηθούν από την πατρίδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου παρασημοφόρησαν χτες βράδυ τον κυβερνήτη της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, Δ. Μητσάτσο, ο οποίος, το 1964, έχοντας εντολές από το Πολεμικό Ναυτικό να αποκρύψει την ιδιότητά του, μετέβη στην Κύπρο. «Βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία, έχασε το χέρι του και σχεδόν όλο το πλήρωμά του, αλλά παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα έμεινε σιωπηλός. Ο φάκελός του στο Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο την ημερομηνία της κατάταξής του και την ημερομηνία της αποστρατείας του» είπε ο Π. Καμμένος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ