Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στο Νταβός με αίτημα την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

...και στη συνέχεια στο Ισραήλ, στο φόντο της βαθύτερης εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Λίγες μέρες μετά το Νταβός, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε 2 μήνες...

Andrea Bonetti

Λίγες μέρες μετά το Νταβός, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε 2 μήνες...
Στο Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα του κρατικού χρέους και να διαφημίσει ως ιδανικό για επενδύσεις το τοπίο που διαμόρφωσαν στην Ελλάδα οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του σε συνέχεια των προκατόχων της. Για το Μέγαρο Μαξίμου η ρύθμιση του κρατικού χρέους θα σηματοδοτήσει «μία νέα οικονομική εποχή» και θα επιτρέψει να αναπτυχθεί μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες επιμένουν ότι κύριο ζητούμενο του Αλ. Τσίπρα στις επαφές που θα έχει στο Νταβός είναι μια δέσμευση - κυρίως από πλευράς ΔΝΤ - ότι θα προχωρήσει τάχιστα η πρώτη «αξιολόγηση» της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και δεν θα υπάρξει ένα σκηνικό ατέρμονων διαπραγματεύσεων. Κάτι που προεξοφλεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τα απαιτούμενα προς τούτο αντιλαϊκά μέτρα.

Μεταξύ των συναντήσεων που επιδιώκει να έχει ο Αλ. Τσίπρας - αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ούτε καν η μετάβασή του στο Νταβός - είναι αυτές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται επίσης συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, επικεφαλής του γερμανικού SPD, στο πλαίσιο της πορείας προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία.

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται ακόμα ότι θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας, Μ. Βαλς, της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, κ.ά.

Διακυβερνητική Ελλάδας - Ισραήλ και τριμερής με Κύπρο

Στο πλαίσιο εξάλλου της προσήλωσης της κυβέρνησης στο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή, αμέσως μετά το Νταβός, στις 27 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ, με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε πλευρά.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιρίτ μπεν Αμπά, δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», καθώς πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες.

Θα ακολουθήσει, στις 28 Γενάρη, η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, του Αλ. Τσίπρα και του Μπ. Νετανιάχου, με τη συμμετοχή και των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές. Εκτός από την Ενέργεια και τον τουρισμό, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις των τριών κρατών και αφορούν στην ασφάλεια, στην καινοτομία, στη διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.

Νωρίτερα, στις 26 Γενάρη, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μ. Γιαλόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Π. Καμμένο. Θα συζητήσουν τον προγραμματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που βαθαίνει, μαζί με την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Η «ειδική σημασία» των σχέσεων με το Πεκίνο

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τη 10η επέτειο δημιουργίας της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των δύο χωρών, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός μίλησε για την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις και τόνισε πόσο εκτιμά τη στήριξη που η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει στην ανάπτυξη των κινεζο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Η επικοινωνία επιβεβαίωσε το αυξανόμενο κινεζικό ενδιαφέρον για τις εμπορικές «πύλες» της χώρας (που λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας συνδέουν Δύση και Ανατολή). Σύμφωνα πάντα με το «Σινχουά», ο Λι Κετσιάνγκ υπογράμμισε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας στο λιμάνι του Πειραιά (με την κινεζική «Cosco» να είναι η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ) συμβάλλει σε αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους και ζήτησε πιο ευνοϊκές συνθήκες και στήριξη για τις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας - σύμφωνα πάντα με το «Σινχουά» - τόνισε την ειδική σημασία που η Αθήνα αποδίδει στις σχέσεις της με το Πεκίνο και μετέφερε τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δυναμώσει τη διμερή συνεργασία μέσα από μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια ώστε να αναπτυχθεί παραπέρα η συνολική στρατηγική σχέση των δύο πλευρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας με οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2019-04-30 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση των ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας (2018-05-09 00:00:00.0)
Μπίζνες και «ειρήνη στη Μέση Ανατολή» στην ατζέντα (2017-03-23 00:00:00.0)
Προς «αλίευση» επικερδών συμφωνιών για το κεφάλαιο (2016-07-02 00:00:00.0)
Μέτρα για περισσότερες ξένες επενδύσεις (2015-03-07 00:00:00.0)
Κατάπλους και βράβευση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (2015-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ