Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Κουρνιαχτός» και στο βάθος συναίνεση

Γαϊτανάκι με τις «διαρροές», στρατηγική σύμπλευση στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Icon

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Να εκπέμψει σήματα, έστω και αδύναμα ακόμα, της περιβόητης συναίνεσης που επιδιώκει, προκειμένου να προχωρήσει πιο εύκολα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, επιχείρησε η κυβέρνηση μετά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να αναρτήσει σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση, γράφοντας πως «είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...».

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να συγκαλύψει την ουσιαστική σύμπλευσή της με την κυβέρνηση πάνω στα στρατηγικά ζητούμενα του κεφαλαίου, η ΝΔ επιχείρησε με διαρροές, στην αντίθετη κατεύθυνση των κυβερνητικών, να διαμορφώσει μια εικόνα πιο «σκληρής» αντιπολιτευτικής στάσης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το Ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, τη στελέχωση του ΕΣΡ, κ.ά. Κυβερνητικές διαρροές υποστήριζαν ότι ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει σαφή θέση για το Ασφαλιστικό, όπως και να τοποθετηθεί για το ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Με τις διαρροές της η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, όταν οι ανατροπές που η ίδια εισηγείται ισοπεδώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι διατηρεί ανέπαφο τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μονοπώλια, επιδιώκοντας μόνο μια αναδιανομή της πίτας μεταξύ τους. Αντίστοιχα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, που ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε απ' τον Κυρ. Μητσοτάκη να ψηφίσει η ΝΔ, δεν συνιστά παρά προσπάθεια παραπέρα προσαρμογής του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Στο διάλογο που είχαν οι δύο αρχηγοί μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας», ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μάλιστα, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι οι διαφωνίες δεν θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Ενόχληση» από ΝΔ για τις διαρροές

Στα μεθεόρτια της συνάντησης, από τη ΝΔ εκφραζόταν «σφοδρή ενόχληση» για τις διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το τι συζητούσαν Τσίπρας και Μητσοτάκης, ενόσω η συνάντηση ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Παραπέρα, αμφισβητούσαν το περιεχόμενο των κυβερνητικών διαρροών.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν ότι η συνάντηση ήταν «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» και ότι ο αρχηγός της ΝΔ «εξέφρασε την ανησυχία του για την γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας) που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες». Ειδικότερα, εστίασε: «Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος».

Παραπέρα, ζήτησε και έλαβε «ουσιαστική ενημέρωση για το προσφυγικό, καθώς και για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τη χώρα».

Καθότι συζήτησαν και το Ασφαλιστικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης - «κουκουλώνοντας» και αυτός το ταξικό περιεχόμενο της νέας αντιλαϊκής επίθεσης - φέρεται να επανέλαβε τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2015».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΣΡ, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε «τροποποιήσεις» στον πρόσφατο νόμο 4339/2015, «έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία». «Εάν αυτό συμβεί ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσης εκκρεμότητας», φέρεται να είπε, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και στελέχωση του εν λόγω οργάνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...με τεχνογνωσία (2019-07-13 00:00:00.0)
Υψηλοί «τόνοι» και καλέσματα «σταθερότητας» (2018-10-09 00:00:00.0)
Σπέρνουν αυταπάτες για να κρατάνε το λαό σε αναμονή (2016-10-26 00:00:00.0)
Εξετάσεις στο κεφάλαιο, παραμύθια στο λαό (2016-06-26 00:00:00.0)
Η συναίνεση, οι αντιφάσεις και ο λαός στο απόσπασμα (2016-01-24 00:00:00.0)
Η συναίνεση, οι αντιφάσεις και ο λαός στο απόσπασμα (2016-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ