Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Αξιολόγηση» με προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πορεία

Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2016 - 2018, αλλά και τις εκκρεμότητες που συνδέονται με τη σταθερή «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει η ατζέντα της «αξιολόγησης», που ξεκινά από τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, τα οποία ενδεχομένως και σήμερα ξεκινούν τις συζητήσεις και τους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πέρα από τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, στα αντιλαϊκά παζάρια συγκαταλέγονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εντοπισμό και την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την αξιολόγηση των διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η διαρροή εγγράφου, στο οποίο περιγράφονται τοποθετήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Ηδη από τις 11/11/2015, το ΔΝΤ έδινε έμφαση στην κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, γεγονός, βέβαια, που ήταν σε απόλυτη γνώση της συγκυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ισχυρίστηκε προχτές πως «μας ανησυχούν οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών»...

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεδιπλώνει και τις δράσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της προσέλκυσης επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη βδομάδα παρουσιάζεται ο νέος «αναπτυξιακός νόμος». Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προετοιμασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του προτύπου της «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Αποφασιστικό κρίκο σε αυτήν τη διαδικασία αποτελεί η λειτουργία του «Φόρουμ για τη Βιομηχανία», στο οποίο μετέχουν η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ο εν λόγω «θεσμός» συνεδρίασε προχτές για δεύτερη φορά, ενόψει της κατάθεσης των 6 πορισμάτων μέχρι το τέλος Φλεβάρη, από τα οποία θα προκύψει το συνολικό «Σχέδιο Αμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία».

Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε χτες τα ονόματα της Επιτροπής που θα αναλάβει την ετήσια αξιολόγηση της διοίκησής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ