Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η ρευστότητα για το κεφάλαιο στο επίκεντρο της συνάντησης με Ντράγκι

Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, συνάντησε χτες, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, θέτοντας και σ' αυτόν το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Μ. Ντράγκι, «ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η ΕΚΤ πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν». Πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτή «είναι χρέος προς έναν θεσμό της ΕΕ και ιδίως της Ευρωζώνης, χωρίς τον οποίον δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την Οικονομική και τη Νομισματική Ενοποίηση της ΕΕ».

Επιβεβαίωσε ότι έθεσε στον Μ. Ντράγκι το ζήτημα «μετά το πέρας της αξιολόγησης - η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης τα οποία είναι πλέον ορατά - θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση των υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας (...) Και εδώ μιλάμε για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - για πολλοστή φορά θα επαναλάβω όχι στη βάση του κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - και βεβαίως από εκεί και πέρα το ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να γυρίσουμε στην ομαλότητα...».

Πριν από τη συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο Πρ. Παυλόπουλος είχε επιβεβαιώσει τη στήριξη του στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, λέγοντας: «Βάζω πλάτη για τον τόπο, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου, και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζομαι με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου».

Yπερασπίστηκε την προσήλωση στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υποστηρίζοντας πως όποιο κράτος - μέλος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ το χαρακτήρισε «σοβαρό και εμβληματικό» θεσμό, αλλά όπως είπε δεν γνωρίζει τη λειτουργία της ΕΕ και του ευρώ, τασσόμενος υπέρ της απόκτησης ανάλογης τεχνοκρατικής υποδομής από τον ESM.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ