ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παλεύει να εμφανιστεί ως η πλέον αξιόπιστη δύναμη για το κεφάλαιο

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρ. Παυλόπουλο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρ. Παυλόπουλο
Ως την κατ' εξοχήν «υπεύθυνη» αστική πολιτική δύναμη που μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθώντας «ρεαλιστικές» προτάσεις για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, στοιχίζοντας ευρύτερα στρώματα πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων, επιχειρεί να εμφανίσει τη ΝΔ η νέα ηγεσία της. Ταυτόχρονα, συνεχίζει η δικομματική κοκορομαχία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές για αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητά του στην αστική διαχείριση. Αποκρύπτοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος, Κυρ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ θα τηρήσει στο ακέραιο το συνταγματικό της ρόλο. Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος, προερχόμενος άλλωστε από τη ΝΔ, του απάντησε: «Αποτελεί κοινό τόπο ότι η παράταξη, της οποίας πλέον ηγείσθε, είναι εκείνη η οποία άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας στην Ευρώπη, την τότε ΕΟΚ, νυν ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι και υπό την ηγεσία σας θα συμβάλει καθοριστικώς, ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».

Στην προσπάθειά της η ΝΔ να παρουσιαστεί υπεύθυνη, αξιόπιστη και με λύσεις, αξιοποίησε χτες άλλη μια ...πάσα από την κυβέρνηση, που συνεχίζει άλλωστε την πολιτική της σε μια σειρά πεδία. Σε ανακοίνωσή της για τον ΟΠΛ, η ΝΔ γράφει: «Η σημερινή εξέλιξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού επί ένα χρόνο καθυστέρησε και κωλυσιέργησε, σύρεται στην προώθηση αυτής της σημαντικής αποκρατικοποίησης, όπως σύρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Δυστυχώς, εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα», βάζοντας και μια πινελιά αντιπαράθεσης.

Συντηρώντας την τέτοια δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέμεινε ότι «η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του λαϊκισμού» και κάλεσε την κυβέρνηση «να επανασυνδεθεί με τη σοβαρότητα», σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Επανέλαβε τη θέση ότι «η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, πρέπει να συνδυάσει μια αντίληψη καινοτόμο με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία. Κι αυτό είναι που και με το πρόγραμμά της πρέπει να αποδείξει η ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να είναι η σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά στην Ελλάδα» πρόσθεσε, σκιαγραφώντας την προσπάθεια αναστήλωσης του λεγόμενου κεντροδεξιού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Παραπέρα, ως προς τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, την περιέγραψε ως εξής: «Για τον τόπο προέχει η αντιπολίτευση να είναι σοβαρή, να κάνει σοβαρή και αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις. Δεν έχουμε σκοπό να χαριστούμε στην κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουμε σκοπό να είμαστε μια παραδοσιακή ελληνική αντιπολίτευση, που κάνει κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να αντιπροτείνει. Θέλουμε να έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη».

Σε αυτό το κλίμα δικομματικής αντιπαράθεσης, σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε χτες Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργούς, στήνοντας μέτωπο στην κυβέρνηση με αφορμή τους διορισμούς «συγγενών και φίλων μελών της κυβέρνησης σε θέσεις μετακλητών και σε θέσεις ευθύνης».

Βάζοντας και ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης, ότι «η σημερινή κυβέρνηση με τις πολιτικές της και την "περήφανη διαπραγμάτευσή" της οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις, αναγκάζει να μεταφερθούν εκτός χώρας πολλές άλλες επιχειρήσεις, εναντιώνεται στην ανάπτυξη και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας», μιλά - με αφορμή τους τέτοιους διορισμούς - και για «κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη και αύριο με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ακόμα, προγραμματίζεται για τις αμέσως επόμενες μέρες το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, στη Λευκωσία.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ανοικτός σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από την υπάρχουσα Βουλή

Ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, αποφασισμένης να τρέξει και τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Συγκεκριμένα, «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε αργά προχτές το βράδυ σε συνέντευξή του στο MEGA, εξηγώντας ότι μπορούμε «να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα». Επέμεινε, δε, ότι σε τέτοια κυβέρνηση πέραν του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει και η ΝΔ. Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν το Ποτάμι είναι πιο κοντά στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ απάντησε «υπάρχουν μεγάλες διαφορές και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ, δεν αισθανόμαστε πιο κοντά σε κανέναν, ούτε μας χωρίζει άβυσσος με κανέναν».

Μην αποκλείοντας συμμαχίες και με άλλα κόμματα, είπε ότι «το Ποτάμι πάει σε συνέδριο (σ.σ: τέλη Φλεβάρη) και θα κάνει πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τις άμεσες αλλαγές που χρειάζονται το 2016» και περιμένει να δει τη στάση των άλλων κομμάτων.

Αναφορικά με την πρόσφατη πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, να συμπορευτούν οι δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ώστε να διαμορφώσουν έναν τρίτο πόλο, ο Στ. Θεοδωράκης σχολίασε ότι είναι διαδικαστική και όχι πολιτική και μοιάζει με κάλεσμα «ελάτε να αισθανθούμε πολλοί».

Για τη ΝΔ, αν και την χαρακτήρισε κόμμα συντηρητικό, εντούτοις δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετικές διακηρύξεις σε αρκετά θέματα από το παλιό συντηρητικό κόμμα. Περιμένουμε να δούμε εάν οι απόψεις θα βγουν στην επιφάνεια».

Επανερχόμενος στις συζητούμενες συνεργασίες, τόνισε πως «το ερώτημα είναι με ποια πολιτική θα πας και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας». «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο. Σε αυτήν την προσπάθεια το Ποτάμι επιδιώκει να έχει ειδικό ρόλο. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης δήλωνε χαρακτηριστικά, αρχές της βδομάδας, «Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος (...) και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα».

Τέλος, σχολιάζοντας τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από βουλευτές του Ποταμιού (για συμπόρευση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, ή αποδοχή του πλαισίου της Γεννηματά) ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «ακούγονται πολλές προτάσεις, αλλά σημασία έχει τι λέει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τι θα πει το συνέδριο».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Με πρόταση για μια «new left» αναπαλαίωση της ... «παλιάς σοσιαλδημοκρατίας»

Ως «χρονιά της αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής παράταξης» παρουσίασε το 2016 η Φ. Γεννηματά μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της, επαναλαμβάνοντας την πρόταση που δημοσιοποίησε το προηγούμενο Σάββατο για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να εμφανιστούν ως ένας τρίτος αστικός πόλος, ικανός και από τη θέση της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης να στηρίξει το στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Εκφράζοντας την αγωνία της για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, υποστήριξε ότι εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων «παραμένει καθηλωμένη», ενώ «κάθε επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα (...) δέχεται απανωτά χτυπήματα». «Είναι πλέον φανερό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με αυτή την κυβέρνηση», υποστήριξε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η απειλή μιας κοινωνικής έκρηξης είναι ορατή, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική τους».

Σε αυτό το φόντο, επανέλαβε την πρότασή της για ανασύνθεση της «δημοκρατικής προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράταξης. Της παράταξης που περιλαμβάνει την κεντροαριστερά της ευθύνης, το ριζοσπαστικό Κέντρο, τη σοσιαλδημοκρατία, το δημοκρατικό σοσιαλισμό, την ανανεωτική αριστερά, τις δυνάμεις της οικολογίας».

«Ολοι μαζί», ζήτησε, «να συγκροτήσουμε ένα δυναμικό πολιτικό πόλο, με αυτόνομο ρόλο, αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά και πολιτικά οριοθετημένο από τον αριστερό λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς».

Η κίνηση αυτή «απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις, για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου προοδευτικού ρεύματος που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στη χώρα».

Υποστήριξε, άλλωστε, ότι «ανάλογοι προβληματισμοί και προσπάθειες υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπου μέσα από αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και "πειραματισμούς" επιδιώκεται η δημιουργία της "new left", που θα ανανεώσει την πολιτική ηγεμονία μέσα στην Ενωση και θα δώσει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας».

Οι στόχοι, βεβαίως, που θέτει είναι ίδιοι με αυτούς όλων των αστικών κομμάτων, στόχοι της στρατηγικής του κεφαλαίου: «Θέλουμε μια χώρα ανταγωνιστική, με σύγχρονη οικονομία, μια χώρα των ανοιχτών οριζόντων. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία».

Παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης της πρότασής της είπε: «Να βρεθούμε όλοι μαζί στην πολιτική προγραμματική συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, και να αποφασίσουμε για νέα διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα. Να βρεθούμε όλοι μαζί διακηρύσσοντας την αυτονομία των χώρων μας (...) με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας. Αλλά και με ενεργό παρουσία των κινημάτων, της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των επιμελητηρίων (...) Θα ακολουθήσει ως το Μάιο η άμεση εκλογή από τη βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης, με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανέναν αποκλεισμό».

Επανέλαβε ότι το εγχείρημα είναι «ανοικτό», τοποθέτηση που σε συνδυασμό με την επισήμανση ότι δεν θα υπάρχει κανένας αποκλεισμός, ερμηνεύεται ως πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου και στο Ποτάμι. Αλλωστε, άλλη επισήμανσή της ότι «δεν πρόκειται για μια κίνηση κορυφής αλλά για μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στη βάση της παράταξης», είναι ουσιαστικά μια απάντηση σε διάφορα αρνητικά που καταλόγισε στην πρότασή της ο Στ. Θεοδωράκης. Επαναβεβαίωσε, εξάλλου, ότι θα είναι και η ίδια υποψήφια για επικεφαλής αυτής της παράταξης.

Παραπέρα, ζήτησε να αναληφθούν όλες οι «αναγκαίες πρωτοβουλίες ως το τέλος Φεβρουαρίου, για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων». Να συγκροτήσουν «ξεκινώντας από τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών), μια ενιαία Πολιτική Οργανωτική Επιτροπή που θα εξειδικεύει τα βήματα και την προετοιμασία για την συνδιάσκεψη». Στο δε ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν σε μια διήμερη πολιτική διαδικασία τις βασικές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στην προγραμματική συνδιάσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ