ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στον αστερισμό των αναδιατάξεων και των αναδιαρθρώσεων

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη
Τα πεδία όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει η παράταξή του, διευρύνοντας την εκλογική της απήχηση και απορροφώντας ίσως στελέχη άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, αλλά και δρομολογώντας ευρύτερες συναινέσεις στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο πλαίσιο αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ανιχνεύει ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Ολα στην προσπάθειά του να πείσει το κεφάλαιο ότι το κόμμα του είναι ικανότερο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του.

Σε αυτήν τη βάση, χτες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, στον απόηχο πολλών θετικών αναφορών του ίδιου, όπως και άλλων στελεχών του Ποταμιού (π.χ. Λυμπεράκη, Φωτήλας) στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, ενώ επίκειται και συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Υποδεχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης τον επικεφαλής του Ποταμιού, του είπε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν διάλογο οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, καθώς έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας. Και έχω αναγνωρίσει, στη συνολική σου προσπάθεια, την αποστροφή στο λαϊκισμό και την έμφαση στον ορθό λόγο, κάτι στο οποίο θέλω, και εγώ, να σταθώ ιδιαίτερα».

Αργότερα, από τη ΝΔ διαχεόταν ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν Παιδεία, Ασφαλιστικό, εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση (σ.σ. από το Ποτάμι πρόσθεταν και το Αγροτικό). Οτι έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και καταγράφηκε συμφωνία «στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων» και μέτρων υπέρ της «ανάπτυξης», στην ανάγκη «εξυγίανσης του κράτους», όπως «και στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «ενισχύεται ο προβληματισμός περί άλωσης του κράτους» που επιχειρείται - κατά τους ίδιους - από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δε Στ. Θεοδωράκης προσερχόμενος στη συνάντηση είπε ότι «ο διάλογος είναι χρήσιμος (...) για να αισθάνεται και μια ασφάλεια η κοινωνία, να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα (...) Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και θα συζητήσουμε για να δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Μετά τη συνάντηση αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά και διαφωνίες» και ανέλαβε δέσμευση ότι θα συνεχίσουν τις επαφές, θα υπερασπίζονται τις μεταρρυθμίσεις. Εσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει μέτωπο με τη ΝΔ αλλά με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» ενάντια στον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το δημόσιο και άλλα θέματα. «Αντίπαλός μας είναι μερικές πράξεις της κυβέρνησης», πρόσθεσε. «Εκεί θα είμαστε απέναντι, αλλά δεν είμαστε σε όλα μαζί» με τη ΝΔ, συμπλήρωσε.

Δίνοντας, δε, ένα παράδειγμα σύμπλευσης με τη ΝΔ, ανέφερε τον εκλογικό νόμο, όπου, κατά τον ίδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι υπέρ ενός «πιο αναλογικού μπόνους» για το πρώτο κόμμα, κι όχι αυτό των 50 εδρών, και ότι συμφωνεί για ένα «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά ζητήματα που τους χωρίζουν, στελέχη του Ποταμιού ανέφεραν ενδεικτικά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αμφιβάλλοντας αν η ηγεσία Μητσοτάκη μπορεί να περάσει την άρση της στο εσωτερικό της ΝΔ, τη στελέχωση του κράτους από «κομματικούς στρατούς» και ζητήματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», παραπέμποντας στην πρόσφατη ψηφοφορία επί του Συμφώνου Συμβίωσης, όπου λίγοι μόνο βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ, σε αντίθεση με τους βουλευτές του Ποταμιού.

Βάζει «όρια» στους λαϊκούς αγώνες

Την ίδια ώρα και συνεχίζοντας τη δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επανήλθε στο θέμα της πρόσφατης συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας: «Εχουν περάσει δύο 24ωρα από τη μαρτυρία - απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, για σκοτεινούς χειρισμούς, που βύθισαν τη χώρα στα σημερινά δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Δύο 24ωρα χωρίς επίσημη τοποθέτηση από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι Ελληνες πολίτες περιμένουν».

Βέβαια, στην πράξη, σε τέτοια και παρόμοια ζητήματα εξαντλούνται τα όρια της αντιπολίτευσης που ασκεί η ΝΔ, εφόσον - όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - κινείται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, εξ ου και στέκεται απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και τους αγώνες του λαού.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα των αγροτών η ΝΔ εξέδωσε χτες ανακοίνωση, όπου ουσιαστικά τους καλεί να μην ...το παρατραβήξουν, την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες με τα κυβερνητικά μέτρα και την ΚΑΠ της ΕΕ ξεκληρίζονται, αποδίδοντας τα δρομολογούμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα όχι στη στρατηγική των μονοπωλίων και όσα συμφώνησε συνολικά η εγχώρια αστική τάξη με τους δανειστές και εταίρους της στο εξωτερικό, αλλά στις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής.

«Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών και κατανοούμε την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης. Ολα αυτά, όμως, στην έκφρασή τους, πρέπει να έχουν σεβαστά από όλους όρια: Το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου».

Αναδιάταξη ενόψει εξελίξεων

Την ίδια στιγμή, το νέο οργανωτικό σχήμα της ΝΔ, εκτός από τους δύο αντιπροέδρους Κ. Χατζηδάκη (υπεύθυνο για τη συγγραφή του προγράμματος της ΝΔ) και Α. Γεωργιάδη (υπεύθυνο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα), τον γραμματέα της ΚΟ, Κ. Τσιάρα, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Ν. Δένδια, Γ. Βρούτση και Ν. Κεραμέως, θα έχει έξι συντονιστές με ευθύνη το συντονισμό των 25 τομεαρχών. Ολα προκειμένου να είναι η ΝΔ έτοιμη για τα πάντα καθώς στελέχη της αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο εντός του 2016. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «καμία κυβέρνηση δεν συμπλήρωσε τετραετία και η παρούσα έχει να περάσει κάποια πολύ δύσκολα μέτρα».

Οι συντονιστές που προτείνει ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι: Χρ. Σταϊκούρας (ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων), Ντόρα Μπακογιάννη (ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών), Μ. Βορίδης (ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), Ολγα Κεφαλογιάννη (ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου), Ν. Παναγιωτόπουλος (ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων), Θ. Φορτσάκης (ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων).


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στα όργανα η πρόταση Γεννηματά

«Ναι» από Γ. Παπανδρέου - «Οχι» από Στ. Θεοδωράκη

Υπό την προεδρία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (κοινοβουλευτικό σχήμα που συνέπηξαν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιείται σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η συνεδρίαση θα γίνει στον απόηχο της πρότασης που δημοσιοποίησε η Φ. Γεννηματά, το προηγούμενο Σάββατο, για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να εμφανιστούν ως ένας τρίτος αστικός πόλος, ικανός και από τη θέση της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης να στηρίξει το στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Πάντως, και χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, αρνητικός απέναντι στην πρόταση Γεννηματά. Οπως είπε, «ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από ένωση μηχανισμών, ένωση στρατών». Πρόσθεσε ότι η Φ. Γεννηματά «δεν έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο για μεταρρυθμίσεις» και ότι ο ίδιος είναι εδώ για να την ακούσει, αλλά ακόμα δεν έχει ακούσει να προσθέτει κάτι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού.

Αντίθετα, θετικός στην πρόταση Γεννηματά εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του κόμματός του, ΚΙΔΗΣΟ. Υποστήριξε ότι πρέπει «να διαδραματίσουμε ρόλο για την ενότητα του ευρύτερου χώρου με προοδευτικό πρόσημο» και πρόσθεσε ότι το ΚΙΔΗΣΟ θα συμβάλει για μια προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα ισότιμα και χωρίς προαπαιτούμενα.

Στο μεταξύ, αποχώρησε από το Ποτάμι ο πρώην βουλευτής Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος σε δήλωσή του ασκεί κριτική στον Σταύρο Θεοδωράκη και την ηγεσία του, γιατί, όπως αναφέρει, «...η ηγεσία του κόμματος δεν ήταν ανοιχτή σε προτάσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον επικεφαλής και μία μικρή και κλειστή ομάδα, ακριβώς, δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που χρειαζόταν το Ποτάμι και η χώρα. Η ελληνική περιφέρεια, και εγώ ως βουλευτής του ακριτικού νομού της Δράμας, όπου το Ποτάμι έλαβε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (8,4% και 6% αντίστοιχα), νιώθαμε ότι είμαστε εντελώς στο περιθώριο».

Ο Κ. Χαρακίδης σημειώνει ότι πίστεψε πως το Ποτάμι θα έφερνε την ανανέωση στον τόπο, αλλά απέδειξε ότι αδυνατεί να παρέμβει και απέτυχε να καταστεί χρήσιμο στη χώρα και τους πολίτες. Θεωρεί ως επιτακτική και άμεση την ανάγκη για μεγάλη εθνική συνεννόηση, ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους, για μία οικονομία που θα παράγει σε ένα δίκαιο και κοινωνικό κράτος, για μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Από το Ποτάμι δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο. Ωστόσο, στελέχη του υπογράμμισαν ότι ο πρώην βουλευτής, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε δεν εξελέγη, είχε αδρανήσει και δεν συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ