ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
Κόντρες και ζυμώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Πιθανή εμφανίστηκε χτες η ολιγοήμερη αναβολή των έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και συριακής «αντιπολίτευσης» που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 25 του μήνα, στη Γενεύη, καθώς φαίνεται ότι μέχρι την ύστατη στιγμή θα επιχειρηθεί να βρεθούν (εάν καταστεί δυνατόν...) λύσεις σε μία σειρά ανεπίλυτα ζητήματα, όπως η ακριβής σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, εάν και πού θα επιτευχθεί εκεχειρία, η κατάρτιση της λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή...

Χτες, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα, άφησε ανοικτή την καθυστέρηση των έμμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων «για μία ή δύο μέρες», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα είχε ουσιαστική επίπτωση στην ουσία της διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε στο Νταβός της Ελβετίας την πεποίθηση ότι όντως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 25 του μήνα.

Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για τη Συρία φαίνεται πως είναι το μικρότερο πρόβλημα. Η απόφαση να διοριστεί ο Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγός της οργάνωσης τζιχαντιστών «Στρατός του Ισλάμ», ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συγκρότησαν συριακά πολιτικά κόμματα και ένοπλες οργανώσεις στη Σαουδική Αραβία πριν ενάμιση μήνα και η οποία αυτοαποκαλείται «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε τμήματα της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Η αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τη Δημοκρατική Αλλαγή» που δραστηριοποιείται στη Δαμασκό, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιλογή του Μοχάμεντ Αλούς, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι σε ένα τέτοιο πόστο ο αρχηγός ένοπλης οργάνωσης.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να μη θέτει όρους που μπορεί να παρεμποδίσουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι θα φέρει «την ιστορική ευθύνη για τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Γεγονός είναι ότι η επιλογή του Μοχάμεντ Αλούς, σε συνδυασμό με την απαίτηση της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» να μη συμπεριλάβει σε αυτή μετριοπαθείς πολιτικούς και Κούρδους της Συρίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα «Αl Watan», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του πως εάν η αντιπολιτευτική αντιπροσωπεία δε διευρυνθεί, η Ρωσία θα υποστηρίξει την αποστολή εναλλακτικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Ο Κέρι φέρεται να είπε πως θα το θέσει στους Σαουδάραβες.

Μέρος στο ζήτημα πήρε χτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ζήτησε να μη συμμετάσχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στις συνομιλίες της Γενεύης.

Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν προκάλεσε η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών το Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, που είχε συμμετάσχει και στις ειρηνευτικές συνομιλίες του 2014 στη Γενεύη.

Οι «πρωτοβουλίες» Ολάντ

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών της χώρας του κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και την αύξηση της υποστήριξης σε ένοπλες αραβικές και κουρδικές οργανώσεις που τους πολεμούν στο έδαφος. Είπε ότι το 2016 θα είναι «μεταβατική χρονιά για τη Συρία», θεώρησε δεδομένη τη συμμετοχή της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι το ζήτημα - κλειδί «που δε θα πρέπει να αποφευχθεί είναι ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία».

Ανήγγειλε ακόμη την πραγματοποίηση περιοδείας του σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ομάν, χωρίς να τις προσδιορίσει χρονικά, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη αντιπαράθεση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, υπογράμμισε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής». Η δήλωσή του είχε σημασία, δεδομένης της επίσκεψης που πραγματοποιεί τη Δευτέρα στο Παρίσι ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Αργότερα χτες βράδυ, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με στόχο να συναντήσει εντός τρέχοντος 24ωρου τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, με βασικό θέμα το σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, μήκους περίπου 98 χλμ. Ο Μπάιντεν φέρεται πως θα προτείνει συγκεκριμένες μεθόδους και μέσα υψηλής τεχνολογίας για την παρακολούθηση της τουρκο-συριακής μεθορίου, όπως αερόστατα επιτήρησης και τεχνολογία κατά της διάνοιξης σηράγγων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων υπέγραψε ο Κινέζος Πρόεδρος

ΚΑΪΡΟ.--

Με τις υπογραφές πάνω από 20 συμφωνιών, ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των κατασκευαστικών έργων, της Ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής, του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ολοκλήρωσε χτες στην Αίγυπτο τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του, μεταβαίνοντας ακολούθως στην Τεχεράνη, που είναι ο επόμενος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφηκαν ξεχωρίζει εκείνη για τη δημιουργία της νέας διοικητικής πρωτεύουσας και η έτερη που σχετίζεται με τη δημιουργία νέου κινέζικου εμπορικού και βιομηχανικού πάρκου κοντά στο Κανάλι του Σουέζ. Ξεχωρίζει επίσης και η συμφωνία χρηματοπιστωτικής συνεργασίας για χρηματοδότηση της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και χαμηλότοκο δάνειο περίπου 700.000.000 δολαρίων στην κρατική Εθνική Τράπεζα Αιγύπτου.

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την σύναψη των σινο-αιγυπτιακών διπλωματικών σχέσεων, ο Κινέζος ηγέτης εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για την «προώθηση του ρόλου της Αιγύπτου στο διεθνές και περιφερειακό σκηνικό», δηλώνοντας έτοιμος να προωθήσει την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας πάνω στην πρωτοβουλία για τους σύγχρονους «Δρόμους του Κινέζικου Μεταξιού».

Ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, εξέφρασε το θαυμασμό του για τα μεγάλα αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας, δηλώνοντας πρόθυμος να διδαχθεί «από την εμπειρία της Κίνας σε διάφορα επίπεδα».

Στο Λούξορ ο Πρόεδρος Σι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, εγκαινιάζοντας την έναρξη της σινο-αιγυπτιακής πολιτιστικής χρονιάς.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου Σι είναι η Τεχεράνη, στην οποία αναμένεται να υπογράψει και εκεί σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, της οικονομίας και της ανάπτυξης υποδομών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Περίπου 4.000 γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία, αποτέλεσμα μόλυνσης των μητέρων τους από τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι, επιβεβαίωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, ανακοινώνοντας μέτρα μεταξύ άλλων και για την εύρεση ασφαλούς εμβολίου κατά του ιού. Πριν από λίγες μέρες οι ΗΠΑ εξέδωσαν απαγορευτική ταξιδιωτική συμβουλευτική οδηγία για Αμερικανίδες αναπαραγωγικής ηλικίας που ήθελαν να ταξιδέψουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων του ιού Ζίκα.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο σερ Ρόμπερτ Οουεν, Βρετανός δικαστής και επικεφαλής έρευνας για τα αίτια θανάτου του πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, υποστήριξε χτες σε έκθεσή του ότι η δολοφονία του στο Λονδίνο από δύο Ρώσους πράκτορες είχε «πιθανότατα» εγκριθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε σε ηλικία 43 ετών το Νοέμβρη του 2006 από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής έρευνας ως μεροληπτικό και αδιαφανές.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε χτες νέο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε, το δεύτερο μετά την ανακοίνωσή του στα μέσα του μήνα ότι τερματίστηκε η επιδημία του αιμορραγικού ιού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλοι τζιχαντιστές επιτέθηκαν χτες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και πετρελαϊκό τερματικό σταθμό του Ρας Λανούφ, όπως και στον κοντινό τερματικό σταθμού του Ες Σίντερ στη Λιβύη. Παράλληλα, το «Ισλαμικό Κράτος» απείλησε και με άλλες επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Λαϊκές διαμαρτυρίες για την ανεργία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Φουντώνουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες στην κεντρική Τυνησία για τη μάστιγα της ανεργίας που πλήττει κυρίως τη νεολαία, καθώς συνεχίστηκαν χτες για δεύτερο 24ωρο οι διαδηλώσεις στην κεντρική πόλη Κασερίν, με αφορμή το θάνατο νεαρού άνεργου από ηλεκτροπληξία, λίγες ώρες αφότου απερρίφθη η αίτησή του για πρόσληψη στο Δημόσιο.

Οι διαδηλώσεις χτες επεκτάθηκαν από το Κασερίν σε άλλες πόλεις της κεντρικής Τυνησίας, φτάνοντας μέχρι την πρωτεύουσα, Τύνιδα. Στην περιοχή Φεριάνα, έξω από την πόλη Κασερίν, αναφέρθηκε χτες πως σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, επειδή λιντσαρίστηκε από πλήθος διαδηλωτών, και τραυματίστηκαν αρκετές δεκάδες άτομα.

Ο μέσος όρος της επίσημης ανεργίας στην Τυνησία είναι 15%, ενώ στους νέους έως 29 ετών ξεπερνά το 40%.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Νέα μαζική διαδήλωση της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, όπου το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια ιδιαίτερα σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα. Τελευταία αφορμή η ψήφος εμπιστοσύνης που κατάφερε να πάρει η νέα φιλοΕΕ κυβέρνηση του Πάβελ Φιλίπ, με 57 στους 101 βουλευτές, που προήλθε από μια συμμαχία του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Κόμματος, βουλευτών που αποχώρησαν από το ΚΚ Μολδαβίας τον περασμένο Δεκέμβρη και βουλευτών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που ήταν στην κυβερνητική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, αλλά τώρα ως κόμμα είναι με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά από σκάνδαλο με τράπεζες.

Στην αντιπολίτευση που διοργανώνει και τις διαδηλώσεις είναι το Κόμμα των Σοσιαλιστών και το Κόμμα της Αξιοπρέπειας και της Αλήθειας, ενώ κατά της νέας κυβέρνησης τίθενται και το ΚΚ Μολδαβίας. Τα κύρια συνθήματα που προβάλλονται είναι αυτά κατά της διαφθοράς, αφού ο Φίλιπ ήταν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της Συμμαχίας που παραιτήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, και η απαίτηση νέων εκλογών. Στην πραγματικότητα η σύγκρουση στην χώρα, όπου χειραγωγούνται και λαϊκές δυνάμεις αφορά σε αντιπαραθέσεις τμημάτων της αστικής τάξης για τις συμμαχίες και σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και την καπιταλιστική Ρωσία, την ίδια ώρα που ο λαός υποφέρει από μεγάλα προβλήματα αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, την οποία διαχειρίστηκε έχοντας την πολιτική εξουσία, ως κυβέρνηση και το ΚΚ Μολδαβίας τα προηγούμενα χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ