ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές βραδιές στην Καισαριανή

Δύο ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Γενάρη, στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας). Και στις δύο, η είσοδος είναι ελεύθερη. Σάββατο 23 Γενάρη, στις 20.00: Σιρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόντ Ροστάν, σε σκηνοθεσία Φοίβου - Νάσου Μαρίνου - Σαμαρτζή, από ομάδα παιδιών του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

Η υπόθεση του έργου...

Ο εκκεντρικός Σιρανό, επιφανής ιππότης του Τάγματος των Γασκόνων, σκαρώνει στιχάκια με την ίδια ευκολία που κερδίζει κι έναν αγώνα ξιφομαχίας. Η φήμη του ως γενναίου ιππότη και ποιητή είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο και η μύτη του... Κι αν η πρώτη τού έχει επιτρέψει να κατακτήσει το Παρίσι, η δεύτερη τον εμποδίζει να κατακτήσει αυτήν που του έχει κλέψει την καρδιά, την όμορφη Ρωξάνη.

Πρωταγωνιστούν : Φοίβος - Νάσος Μαρίνος - Σαμαρτζής (Σιρανό), Κατερίνα Τελέλη (Ρωξάνη), Γιώργος Μοναστηριώτης (Κριστιάν).

Παίζουν ακόμη: Κυριάκος Αλεβίζος, Ιάσονας Δράκος, Νικόλας Καραμπέτσος, Λέανδρος Παπαδάκης, Λίντα Σούση, Βασιλική Τέγου.

Μουσική: Σταματία Φουρλεμάδη (τρομπέτα), Περσεφόνη Ασλάνογλου (τσέλο), Σιμώνη Κοτσικόνα και Νείλος Καραγιάννης (πιάνο).

Κυριακή 24 Γενάρη, στις 19.30: «Ελλάς Ελλήνων ... τι λέτε ρε;!» από τη Θεατρική Σκηνή «Αλέκα Παΐζη».

H παράσταση είναι σάτιρα από θεατρικά κείμενα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, που συνδυάζουν αρμονικά περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας μας από το μετεμφυλιακό κράτος μέχρι και λίγο μετά την εφτάχρονη δικτατορία με το σήμερα, θυμίζοντάς μας την ιστορική φράση του Μαρξ ότι «η επανάληψη της ιστορίας για δεύτερη φορά καταλήγει σε φάρσα».

Αναδεικνύεται το ιδεολογικό φόντο της κοινωνικής κατάπτωσης, της αστικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων κυρίως, όπως δηλώνει και το «σλόγκαν» που συνδέει τα επεισόδια «Είμαι περήφανος που γεννήθηκα Ελλην».

Κινητοποίηση... μετά μουσικής

Σήμερα η κινητοποίηση Σωματείων Καλλιτεχνών στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σήμερα Παρασκευή, 22 Γενάρη, στις 14.30, Σωματεία Καλλιτεχνών οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης διεκδικώντας:

-- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το νόμο Ρέππα και μετά και στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.

-- Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων μας.

-- Επιστροφή στη λίστα των ΒΑΕ των μουσικών και τραγουδιστών των νυχτερινών κέντρων.

-- Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα προηγούμενα όρια για τους ηθοποιούς, ηθοποιούς Μελοδράματος, χορευτές, μουσικούς πνευστών, ειδικότητες του θεάτρου (μουσικούς εγχόρδων και κρουστών οργάνων, προσωπικό σκηνής, τεχνικούς).

-- Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους με αναγνώριση για όλους των ευνοϊκότερων όρων.

-- Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων, για να βγει ένας ασφαλισμένος στη σύνταξη.

Ερχεται... η «Οικογένεια Ανταμς»

Η πιο παράξενη και αστεία οικογένεια ετοιμάζει τη βαλίτσα της κι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Θέατρο «Βέμπο», στις 27 Γενάρη, από Τετάρτη έως Κυριακή! Είναι η «Οικογένεια Ανταμς»! Μετά από τη μεγάλη ιστορία της, ως κόμικ, τηλεοπτική σειρά και δύο πολύ επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, η «Οικογένεια Ανταμς» μεγάλωσε, ωρίμασε και αποφάσισε να γίνει και μιούζικαλ, στο Μπρόντγουεϊ και σε όλη την Αμερική, στο Λονδίνο, στο Σίδνεϊ, στο Τόκιο, στο Μπουένος Αϊρες και σε πολλές άλλες πρωτεύουσες του κόσμου!

Το επιτυχημένο και πολυβραβευμένο μιούζικαλ έρχεται τώρα για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου - στίχων της Θέμιδας Μαρσέλλου. Μια ξεκαρδιστική μαύρη μουσική κωμωδία, με 27 ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, τρία μικρά ταλαντούχα παιδιά και ζωντανή ορχήστρα, θα μας ταξιδέψει με τα βραβευμένα τραγούδια και το μοναδικό χιούμορ της!

Το θέμα; Η αγάπη! Η κόρη της οικογένειας μεγάλωσε και ερωτεύτηκε ένα φυσιολογικό αγόρι, που έρχεται με τους γονείς του για να γνωρίσει την οικογένεια Ανταμς. Τι θα συμβεί με τις δύο οικογένειες; Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; Θα καταφέρει τελικά να κερδίσει η αγάπη;

Μουσική Διεύθυνση - Διδασκαλία Ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης. Χορογραφία: Αννα Αθανασιάδη. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Μαρία Σολωμού, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ευαγγελία Μουμούρη, Demy, Αρης Μακρής (Boys and Noise), Βασίλης Αξιώτης κ.ά.

Η «απάτη» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης... και στην Αμφίπολη

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άμεσης προστασίας και αποκατάστασης του αναγλύφου της περιοχής στον Λόφο - Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπως προέκυψε από την αυτοψία που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 στο ταφικό μνημείο από κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». Αυτό ανακοίνωσε χτες το ΥΠΠΟ, διαφημίζοντας παράλληλα την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ανέλαβε τις εργασίες, «στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Τι είχες Γιάννη; Ο,τι είχα πάντα». Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις «χορηγικές ευαισθησίες» των επιχειρήσεων. Το «ενδιαφέρον» των μονοπωλίων για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά θα μπορούσε να είναι και σύντομο ανέκδοτο. Αλλά δεν είναι. Διότι αυτό το «ενδιαφέρον» δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γνωστό «φρούτο» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δηλαδή του μηχανισμού των εταιρειών που έχει σαν στόχο την εξυπηρέτηση της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου από τη μια και τη φιλοτέχνηση του «κοινωνικού προφίλ» τους από την άλλη. «Κοινωνικό προφίλ» που φυσικά κρύβει απ' άλλο δρόμο και τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι στο έδαφος της υποχρηματοδότησης και με τη μάσκα της «φιλανθρωπίας», το καπιταλιστικό κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανοίγουν το δρόμο σε νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο (αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό). Καλλιεργώντας έτσι και την αντίστοιχη συνείδηση στους εργαζόμενους ότι είναι «δικαιολογημένο» οι κάθε φορά «φιλάνθρωποι» να καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες που δεν μπορεί τάχα το κράτος.

Γι' αυτό και η λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί σταθερή τακτική των επιχειρηματικών ομίλων, που υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου ήδη από τη Σύνοδο της Λισαβόνας, το 2000: Ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και παράλληλα η επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης. Κι αυτό, μάλιστα, παρουσιάζεται σαν «αναγκαιότητα της εποχής». Αναγκαιότητα για το κεφάλαιο φυσικά, για να γίνει πιο «ανταγωνιστικό», για να αυξηθεί άμεσα και μακροπρόθεσμα η κερδοφορία του και το κύρος των καπιταλιστών στα λαϊκά στρώματα. Σε αυτή τους την προσπάθεια οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνες. Σύμμαχοί τους είναι οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η κίνηση της «φιλοδωρίας» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόδειξη ότι το κεφάλαιο επιχειρεί όχι μόνο να επιδείξει «καλό πρόσωπο» στους εκμεταλλευόμενους, ώστε να «χωνευτεί» καλύτερα η εκμετάλλευση, αλλά και να το κάνει με όρους ακόμη μεγαλύτερης διείσδυσής του σε κάθε πτυχή του κοινωνικού γίγνεσθαι, με όρους κέρδους και με τις ευλογίες (και αυτής) της κυβέρνησης.

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Τη Δευτέρα 25 Γενάρη, στις 18.30, στο «Σπίτι του Αγωνιστή» θα ανέβει από το θίασο «Υιόβακχο » η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη».

«Ενα έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό, γεννημένο μέσα στην καταστροφή και στις συμφορές του Πελοποννησιακού Πολέμου και, κατά πρώτο λόγο, θρεμμένο από την πείνα και το λοιμό του δεκελικού αποκλεισμού και ανεβασμένο τις παραμονές της Νικίειου Ειρήνης το 421 π.Χ. Ο Αριστοφάνης επιλέγει ως κεντρικό ήρωα της κωμωδίας του το φτωχό Μαρουσιώτη αμπελουργό Τρυγαίο. Μέσω αυτού εκφράζεται όλος ο αποτροπιασμός και η απόγνωση των φτωχών ανθρώπων που κουβαλά γι' αυτούς η κρεατομηχανή του πολέμου. Και που δυστυχώς, οι σημερινές συγκρούσεις των ισχυρών αυτό το έργο του 421 π.Χ. το κάνουν τόσο επίκαιρο και καθημερινό».

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Τιτίκα Σαριγκούλη, Κοστούμια: Τούλα Μωραΐτη.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Ματζούκος, Δημήτρης Τσοϊδάκης, Σπύρος Κατηφόρης, Δημήτρης Παπαηλιού, Τιτίκα Σαριγκούλη, Αλέκος Πούλος, Νίκος Ιωσήπου.

Χορός: Κατερίνα Ροδίτη, Χρύσα Μπαλατσούρα, Γεωργία Κουτσούπλια, Νίκος Ιωσήπου, Δημήτρης Τσοϊδάκης, Αντωνία Κατσή, Θανάσης Παπαστάθης.

Κιθάρα: Λ. Γραμματικόπουλος, Α. Γόντικας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψυχαγωγική εκδήλωση με τον ταχυδακτυλουργό Λουιτζέρο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους φίλους του «Σπιτιού του Αγωνιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ