ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ισχυρό μπλόκο - κέντρο του πανελλαδικού συντονισμού

Εκεί χτυπάει από χτες το απόγευμα η καρδιά του αγώνα που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά

Μέσα από την ομίχλη στο χιονισμένο κάμπο, άρχισαν το μεσημέρι να προβάλλουν τα πρώτα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Μέσα από την ομίχλη στο χιονισμένο κάμπο, άρχισαν το μεσημέρι να προβάλλουν τα πρώτα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Ενα ισχυρό μπλόκο με χιλιάδες τρακτέρ έστησαν, χτες, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, οι μικρομεσαίοι αγρότες των νομών της Θεσσαλίας. Το στήσιμο του μπλόκου οργανώθηκε από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και θ' αποτελέσει βασικό αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς, κέντρο του συντονισμένου αγώνα, που αποφάσισε μέσα από πλατιές συσκέψεις η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας δείχνει ότι ο αγώνας που ξεκίνησε εδώ και μήνες, κλιμακώνεται με τους καλύτερους οιωνούς.

Από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης

Οι κάτω από το μηδέν θερμοκρασίες που επικρατούσαν χτες το πρωί σ' ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο, το χιόνι που είχε σκεπάσει τα πάντα, δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν χιλιάδες αγρότες που σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τις οικογένειές τους πήραν το μακρύ το δρόμο, αποφάσισαν να διασχίσουν 80 και 100 χιλιόμετρα από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης για να φτάσουν μετά το μεσημέρι στην Εθνική οδό, στο ύψος της Νίκαιας, όπου αποφασίστηκε να στηθεί το θεσσαλικό μπλόκο.

Εργαζόμενοι της Λάρισας, με οργανωτή το Εργατικό Κέντρο, βρέθηκαν με τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
Εργαζόμενοι της Λάρισας, με οργανωτή το Εργατικό Κέντρο, βρέθηκαν με τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
Στις 11 χτες το πρωί ήταν το πρώτο μεγάλο ραντεβού στον κόμβο της Ιτέας για τους Καρδιτσιώτες. Στη Φαρκαδόνα και το Μεγαλοχώρι για τους Τρικαλινούς. Στους Χαλκιάδες Φαρσάλων, στον Πλατύκαμπο κι άλλα σημεία του νομού για τους Λαρισαίους. Εδώ και μέρες τα τρακτέρ ήταν στις πλατείες των χωριών, αλλά δύσκολα μπορούσε κάποιος να έχει πραγματική πρόβλεψη για το τι ακριβώς θα συνέβαινε χτες.

Στον κόμβο της Ιτέας, μετά τις 11 το πρωί, μέσα από την ομίχλη άρχισε πρώτα να ακούγεται ο βόμβος των τρακτέρ και ύστερα από λίγο, το ένα μετά το άλλο, τα κομβόι άρχισαν να προβάλλουν από κάθε σημείο του παγωμένου ορίζοντα. Οι πρώτοι έφτασαν απ' το νότο, από τα χωριά των Σοφάδων, και ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία αγρότες. Οι επόμενοι ήταν απ' τη Σέκλιζα κι αμέσως μετά από το Μακρυχώρι.

Υστερα χάθηκε ο λογαριασμός. Απ' τα χωριά του Παλαμά πάνω από 350 τρακτέρ περνούσαν και περνούσαν... Απ' τα μεγάφωνα του χωριού ακούγονταν τα «Αγροτικά» του Μπακαλάκου και στον κόμβο φτάνουν τρέχοντας σχεδόν οι μαθητές του Λυκείου μαζί με καθηγητές τους. Εχει φτάσει 12.30 το μεσημέρι και το κομβόι έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,5 χιλιόμετρα μήκος. Στη 1 το μεσημέρι, ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει τα τρακτέρ σε πάνω από χίλια κι ακόμα λείπουν πολλά χωριά.

Το αδιαχώρητο στην Εθνική Οδό

Ενα μόνο τμήμα του μπλόκου που στήθηκε από χτες στη Νίκαια
Ενα μόνο τμήμα του μπλόκου που στήθηκε από χτες στη Νίκαια
Αρχίζει σιγά σιγά να κυλά αυτό το μηχανοκίνητο ποτάμι με κατεύθυνση ανατολικά. Επόμενος σταθμός ο κόμβος της Νίκαιας στην Εθνική Οδό. Στον κόμβο έχουν ήδη πάρει θέση διαδηλωτές Λαρισαίοι μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Μαζί τους και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Στο πανό τους γραμμένο: «Κοινός αγώνας εργατών - αγροτών για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στις 2.30 το μεσημέρι φτάνουν οι πρώτοι αγρότες απ' την περιοχή των Φαρσάλων. Ακολουθούν από τις άλλες περιοχές της Λάρισας. Παίρνουν τη θέση τους στην Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς τα Τέμπη. Φτάνουν και οι Τρικαλινοί με μέτωπο προς την Αθήνα. Οταν φτάνουν στον κόμβο τα πρώτα τρακτέρ από την Καρδίτσα, η ουρά είναι ακόμα έξω από τη Λάρισα.

Κατακλύζεται σε τέτοιο βαθμό η Εθνική Οδός που αναγκαστικά εκατοντάδες τρακτέρ δεν μπορούν να μπουν μέσα. Παίρνουν τη θέση τους στους κάθετους άξονες και σε κάθε παράδρομο που υπάρχει στην περιοχή. Περασμένες 5 το απόγευμα κι ακόμα γίνεται προσπάθεια χωριό το χωριό να βρουν τη θέση τους στο μπλόκο.

Αργά το βράδυ έχουν στηθεί και τα γνωστά «τσαρδάκια», γύρω από τα οποία το κάθε χωριό μαζεύεται. Κάνουν καθαρό πως ήρθαν για να μείνουν... Κάνουν καθαρό πως ήρθαν ξέροντας τι αντιπαλεύουν. Είναι οργανωμένοι στους συλλόγους τους. Είναι αποφασισμένοι με τα χέρια τους να οργώσουν αλλιώτικα τη γη...

Πλημμύρισε από τρακτέρ η Εθνική Οδός

Eurokinissi

Πλημμύρισε από τρακτέρ η Εθνική Οδός
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης!

Δηλώσεις συνδικαλιστών από τις Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας

Με δήλωσή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας σημειώνει: «Εδώ στον κόμβο Νίκαιας οι Ενωτικές Ομοσπονδίες έστησαν το αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς με χιλιάδες τρακτέρ, γεγονός που εκφράζει το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που τους ξεκληρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης, το μνημόνιο και η νέα ΚΑΠ.

Ταυτόχρονα όμως δείχνει την αποφασιστικότητα που υπάρχει στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, ώστε να αντιπαλέψουμε αυτά τα μέτρα, να σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε, στην πορεία να την ανατρέψουμε, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες που και σήμερα βρέθηκαν εδώ για να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η μαχητική και μαζική συμμετοχή των χιλιάδων τρακτέρ από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας θα δώσει το έναυσμα, ώστε και τις επόμενες μέρες να δυναμώσει κι άλλο το μπλόκο, να γίνει ένα μπλόκο που θα παίξει βασικό ρόλο στη συσπείρωση των μπλόκων σ' όλη την Ελλάδα, στην προώθηση των αιτημάτων μας, στη διεκδίκηση και τη νίκη».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ότι οι αγρότες «πρέπει να πιουν αυτό το πικρό ποτήρι», ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Οι αγρότες που κατεβαίνουν σήμερα στο μπλόκο και μαζί τους χιλιάδες άλλοι, δεν θέλουν να το πιουν αυτό το ποτήρι. Μας σκοτώνουν με την ΚΑΠ. Μας σκοτώνουν με τα φορολογικά. Μας σκοτώνουν με το Ασφαλιστικό, με τις τιμές μας εξοντώνουν, τώρα μας λένε να πεθάνουμε και βιολογικά. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι και γι' αυτό βγαίνουμε στο δρόμο με ενότητα ενάντια στην ΚΑΠ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, για τα φορολογικά, για τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, για σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή, για ΕΛΓΑ 100% δημόσιο, για να μπορούμε να ζήσουμε.

Δεν συμφωνούμε - και είναι αυτά που μας χωρίζουν - μ' αυτά που λένε διάφοροι για κατ' επάγγελμα αγρότες που αυτοί θα πληρώνουν με 13% και τους άλλους να τους ξεκληρίσουμε. Δεν συμφωνούμε μ' αυτήν την άποψη καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι αγρότες κάνουν και μια άλλη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής. Και της προηγούμενης ΚΑΠ και της σημερινής ΚΑΠ».

Τέλος, ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας σε δήλωσή του σημειώνει: «Σήμερα η συμμετοχή του κόσμου είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Δεν περιμέναμε ούτε εμείς οι ίδιοι τέτοια συμμετοχή. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε οι Ομοσπονδίες και βέβαια τα μεγάλα προβλήματα που έβγαλαν τον κόσμο έξω για να παλέψουμε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι θα σβήσουν το 80-90% των αγροτών.

Ζητάμε ΟΓΑ για όλους καθώς ήδη το 50% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως είναι τώρα και βέβαια δεν έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να σφραγιστούν τα βιβλιάριά τους για να έχουν άμεση πρόσβαση όσον αφορά την υγεία και βέβαια να δοθεί λύση σε όλα τα άλλα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον αγροτικό χώρο τα τελευταία χρόνια».

Μια βδομάδα κλείνει το μπλόκο στην Αργολίδα

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο Αργος

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο Αργος
Εδώ και μια βδομάδα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας παραμένουν στην Εθνική Οδό Αργους - Ναυπλίου, με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στο ύψος της Δαλαμανάρας, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Τις μέρες αυτές, ο Σύλλογος προχωρά σε εξορμήσεις, σχεδιάζει και υλοποιεί αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Οπως εξηγεί ο Μιχάλης Κρόκος, γραμματέας του Συλλόγου, σημείο εκκίνησης της δραστηριότητας αυτής στάθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε πριν από μια βδομάδα. Τα τρακτέρ βγήκαν στο δρόμο και μέχρι σήμερα παραμένουν εκεί. Καθημερινές είναι οι περιοδείες στα χωριά της περιοχής. Στόχος τους είναι η ενημέρωση και η συζήτηση για τα αντιαγροτικά μέτρα, η συμμετοχή περισσότερων αγροτών και κτηνοτρόφων στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, η ενίσχυση του μπλόκου προκειμένου να κλιμακωθεί η πάλη τους, σε συντονισμό με τα άλλα μπλόκα. Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει ήδη δεχτεί τα πρώτα ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία και φορείς της περιοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, χτες, Πέμπτη, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ναυπλίου. Σήμερα, Παρασκευή, αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα πάρει μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, με θέμα το Ασφαλιστικό και την οργάνωση της απεργίας στις 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

Το Σάββατο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του για συλλαλητήριο ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα, θα φτάσουν με μηχανοκίνητη πορεία στο χώρο που οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους. Εκεί θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμοί, ενώ οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σχεδιάζουν για τη συνέχεια γλέντι, για να «υποδεχτούν» στο μπλόκο τους εργαζόμενους.

Ο συντονισμός απλώνεται σε όλη τη χώρα

Καθημερινά δυναμώνουν τα μπλόκα και στις άλλες περιοχές της χώρας. Στον Εβρο, εκατοντάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» και χτες το μεσημέρι παρέταξαν τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία - μπλόκα, στη Γέφυρα των Καστανιών, στον Κόμβο Σουφλίου και στο Διδυμότειχο, στο νότιο κόμβο της πόλης. Στις Καστανιές, σήμερα θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου.

Στο μπλόκο της Νάουσας, οι αγρότες πραγματοποιούν από χτες συμβολικούς αποκλεισμούς. Στο πλευρό τους βρέθηκαν τα ταξικά σωματεία της περιοχής και η Ομάδα Γυναικών Νάουσας της ΟΓΕ. Στην Πέλλα, παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στον Κόμβο Γυψοχωρίου.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ και το μπλόκο ενισχύεται, ενώ χτες έγινε και συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου. Σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται κινητοποίηση έξω από την Αντιπεριφέρεια Σερρών. Στην Κοζάνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ σήμερα στον Κόμβο Αγίας Κυριακής.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στην Εθνική Οδό Αγρινίου - Αντίρριου, στο ύψος της Ερμίτσας, παρέταξαν χτες τρακτέρ οι αγρότες, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο. Με νέες δυνάμεις ενισχύεται το μπλόκο στην Ανθήλη Φθιώτιδας, όπου επίσης έγινε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας για περίπου μισή ώρα.

Οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στον Κόμβο Λιβαδειάς - Ορχομενού, αποφάσισαν να μεταφερθούν σήμερα στο μπλόκο του Κάστρου, ενώ στην Πελοπόννησο για έβδομη σήμερα μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, στο ύψος της Δαλαμανάρας.

Στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του Κόμβου της Κάτω Αχαΐας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αχαΐας, ενώ στην Ηλεία στήνουν τα οχήματά τους σε Κουρτέσι και Μαραθιά. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών συγκεντρώνουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στην πλατεία της Μεσσήνης και στη Λακωνία, αγρότες έχουν δημιουργήσει μπλόκο στην Εθνική Οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς, στο ύψος της γέφυρας Ματζαβράκου.

Στο Ηράκλειο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στον ΟΓΑ. Μπλόκα υπάρχουν επίσης στα Τέμπη, στα Γιαννιτσά, στα Μάλγαρα, στον Πολύγυρο, στις Σέρρες (κόμβος Κερδυλλίων), στην Κουλούρα Ημαθίας, στη Δράμα, στη Χρυσούπολη Καβάλας και αλλού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο μπλόκο θα ολοκληρωθεί το αυριανό συλλαλητήριο

Στο μπλόκο των αγροτών στον Κόμβο της Νίκαιας θα ολοκληρωθεί το πανεργατικό συλλαλητήριο που καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αύριο Σάββατο, στις 11.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν στο στόχαστρό τους την ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με τις οποίες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και στην ανεργία πολλές δεκάδες ακόμα χιλιάδες μικροί αγρότες.

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Μπορούμε με τη συμμαχία μας και τον αγώνα μας να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να κάνουμε κουμάντο σ' αυτόν τον τόπο και να οργανώσουμε την οικονομία, με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».

Απειλές με το «καλημέρα» από την κυβέρνηση

Ευθείες απειλές για καταστολή εκτοξεύει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» των αγροτικών μπλόκων. Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, είπε με θράσος ότι οι αγώνες των αγροτών «εκφεύγουν από τη συνταγματική, νόμιμη, δημοκρατική λειτουργία». Η παραπάνω δήλωση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τους αμπελουργούς. Ο υπουργός, πριν εισέλθει στο θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, ζήτησε την άδεια από το προεδρείο της Βουλής να κάνει μία εισήγηση εκτός θέματος, δείχνοντας ότι είχε έρθει με συγκεκριμένη αποστολή από τα κυβερνητικά επιτελεία.

Στην τοποθέτησή του, αφού μίλησε γενικά για το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα στη διαμαρτυρία, στην οποία «πρέπει να εκφραστούν αντιθέσεις, πρέπει να κατατεθούν επιχειρήματα, πρέπει να γίνει διάλογος, πρέπει να λειτουργήσει η δημοκρατία», στη συνέχεια είπε: «Οταν εκφεύγουν από τη συνταγματική, τη νόμιμη, τη δημοκρατική λειτουργία, τότε αυτοί οι οποίοι τους μεταχειρίζονται εκτίθενται και δεν χρειάζεται να σχολιάσω περισσότερο, γιατί ο καθένας μας και ως πολίτης και ως πολιτικός και ως συσσωμάτωση και ως πολιτικό σύστημα, κρινόμαστε και από τους στόχους τους οποίους θέτουμε και από τη στρατηγική την οποία ασκούμε και από την πολιτική βούληση την οποία εκδηλώνουμε και από τα μέσα τα οποία επιλέγουμε».

Η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν άμεση: «Οι αγώνες των αγροτών είναι απόλυτα δίκαιοι, ως αποτέλεσμα και της δικής σας πολιτικής, που αποτελεί οδοστρωτήρα, προκειμένου να υλοποιήσετε την πολιτική της ΕΕ, των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων για την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Καλά κάνουν οι αγρότες και κατεβαίνουν στο δρόμο, καλά κάνουν και έχουν τα μπλόκα. Αν εσείς τους απειλείτε περί νομιμότητας, με συγχωρείτε, αλλά ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι, ακριβώς τις ίδιες απειλές εκτοξεύετε απέναντι στους αγρότες. Αλλά θα το βρείτε από τους ίδιους τους αγρότες».

Οπως επισήμανε, «είναι δυνατόν να τους τριπλασιάζετε τις εισφορές στον ΟΓΑ, να τους επιβάλλετε 26% φορολογία και 100% προκαταβολή, δηλαδή να τους βάζετε τη δαγκάνα στο λαιμό και να υπάρχει σιωπητήριο; Από πού προκύπτει αυτό;». Για να προσθέσει: «Οχι μόνο δεν πρέπει να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθούν τα μπλόκα, θα πρέπει να υπάρχει ξεσηκωμός του λαού και από τους εργάτες και από τους αυτοαπασχολούμενους με αυτό το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και το σύνολο των μέτρων που φέρνετε και τους καταδικάζετε για μια ολόκληρη ζωή».

Στο μεταξύ, «επώδυνες αλλά διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στους αγρότες τα αντιασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι με τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που θα εφαρμοστούν στον αγροτικό τομέα, οι επιπτώσεις αυτές θα γίνουν... «αμελητέες». Για τις ανατροπές, ο Β. Αποστόλου επικαλέστηκε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους «εταίρους» τον περασμένο Αύγουστο, για την οποία θύμισε ότι «υπερψηφίστηκε στη Βουλή από όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα», «καρφώνοντας» τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν τώρα συμπαραστάτες των αγροτών.

Στο πλευρό των αγροτών η ΟΓΕ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των Αγροτικών Συλλόγων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί τις γυναίκες της υπαίθρου να πάρουν τη θέση τους στα μπλόκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ