ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Ανοικτές διαφωνίες για Κορεατική Χερσόνησο και άλλα

Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την αποφασιστικότητα Ουάσιγκτον και Πεκίνου να προστατέψουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, ανέδειξαν και οι επαφές που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο μιας ακόμα πολυήμερης περιοδείας που έκανε στην Ανατολική Ασία, στο φόντο των νέων εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά όχι μόνο.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Κέρι επανέλαβε ότι «η Βόρεια Κορέα συνιστά μια ανοικτή απειλή, μια δηλωμένη απειλή για τον κόσμο», διαμηνύοντας όλο νόημα ότι «οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τη χώρα μας, καθώς και τους φίλους και συμμάχους μας στον κόσμο». Δίνοντας την αμερικανική οπτική των διμερών επαφών, υποστήριξε πως Κίνα και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν «να εργαστούν από κοινού, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για μια αυστηρή απόφαση» (στον ΟΗΕ), η οποία θα περιλαμβάνει «νέα ισχυρά μέτρα», προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ανάπτυξη του «παράνομου προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων».

Από τη μεριά της Κίνας, ωστόσο, ο Γι διευκρίνισε πως «η νέα απόφαση (του ΟΗΕ) θα πρέπει να επιδιώκει να φέρει το ζήτημα των πυρηνικών στην Κορεατική Χερσόνησο ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να γεννά ένταση ή να προκαλεί το χάος στη Χερσόνησο», σημειώνοντας ότι η χώρα του στηρίζει τη διατήρηση των ολόπλευρων και σε βάθος διαβουλεύσεων με έναν «υπεύθυνο τρόπο».

Τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» των δύο πλευρών στο θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου αποτύπωσε και η αρνητική στάση που φαίνεται να συνάντησαν οι επισημάνσεις που έκανε ο Κέρι (σύμφωνα με το Ρόιτερς), για την «πίεση» που θα μπορούσε να ασκηθεί στην Πιονγιάνγκ μέσα από «βήματα» (σ.σ. περιορισμούς) στην πώληση εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Μάλιστα, σε κρατικά κινεζικά ΜΜΕ αναρτήθηκαν άρθρα που μιλούν για μια «αξιοθρήνητη επιδείνωση» της κατάστασης στη Χερσόνησο, την οποία συνδέουν με την «αδιάλλακτη εχθρότητα του θείου Σαμ» (σ.σ. ΗΠΑ), την «αδιάλειπτη δυσφήμιση, τις κυρώσεις, την απομόνωση και τις προκλήσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας», που «φούντωσαν την ανασφάλεια της χώρας και ώθησαν σε μια απερίσκεπτη πυρηνική διπλωματία». Μεταξύ άλλων, επικρίνεται η μη επανεξέταση των «επιπτώσεων μιας αδιέξοδης πολιτικής» και οι υπερπτήσεις π.χ. βομβαρδιστικών «Β-52» στην περιοχή, κινήσεις φυσικά που δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Πεκίνο, αλλά και με τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν «απευθυνόταν» μόνο προς την Πιονγιάνγκ.

Οσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Κέρι είπε πως «ο υπουργός Γι δέχτηκε ότι θα άξιζε η διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι τρόπου μείωσης των εντάσεων και της επίλυσης μερικών από τις προκλήσεις μέσω της διπλωματικής οδού».

Από τη μεριά του, ο Γι τόνισε πως οι δραστηριότητες της Κίνας στην περιοχή δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως στρατιωτικοποίηση, προσθέτοντας ότι «η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι δε θα εμπλακεί σε κάτι τέτοιο και τιμάμε τη δέσμευσή μας».

Επίσης, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε χτες και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν (ένα είδος αμερικανικής «πρεσβείας» στην Ταϊπέι), Σόνια Αρμπομ, δήλωσε χτες ότι η απόφαση του Προέδρου της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζιού, να επισκεφτεί νησί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα που διεκδικούν πολλές χώρες (ανάμεσά τους και η Κίνα), «είναι εξαιρετικά επιζήμια και δε συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Επίσκεψη Κάμερον στις Βρυξέλλες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επέλεξε να κλιμακώσει τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, δηλαδή της θέσης των βρετανικών μονοπωλίων, ανακοινώνοντας χτες πως ακυρώνει τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο τέλος της βδομάδας σε Σουηδία και Δανία (που αποσκοπούσαν και αυτές στην προώθηση των βρετανικών αιτημάτων), ώστε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στόχος της επικείμενης συνάντησης Κάμερον - Γιούνκερ αύριο (Παρασκευή) είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για μια συμφωνία που θα θέτει σε νέα βάση τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που έχει προγραμματιστεί για τις 18 - 19 Φλεβάρη, ώστε να πετύχει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα του (ει δυνατόν...) έως τον ερχόμενο Ιούνη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σχεδόν το ένα τρίτο των μελών της 18μελούς ομοσπονδιακής επιστημονικής επιτροπής συμβούλων, που επέκρινε προσφάτως τις προσπάθειες στις ΗΠΑ για μείωση της συνταγογράφησης ισχυρών παυσίπονων, αποδεικνύεται πως έχει σχέσεις με τη βιομηχανία πανίσχυρων οπιούχων φαρμάκων (π.χ. Oxycontin), καθώς ήταν στις μισθολογικές καταστάσεις των φαρμακοβιομηχανιών «Ρurdue Pharma» (από τη Ν. Υόρκη) και της (ισραηλινής) «Teva Pharmaceuticals», μετέδωσε χτες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Ασόσιέτντ Πρες.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε χτες πως εξέπνευσε την Κυριακή από εγκεφαλικό ο 88χρονος Μάρβιν Μίνσκι, που ήταν από τους πρωτοπόρους στην τεχνητή νοημοσύνη και συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία «σκεπτόμενων» μηχανών αλλά και στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, ενώ κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή ο οποίος ήταν ικανός να «μάθει» μέσω συνδέσμων, οι οποίοι μιμούνταν τους ανθρώπινους νευρώνες.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε χτες ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία του εμιράτου από τις διεθνείς χαμηλές τιμές «μαύρου χρυσού». Μεταξύ άλλων, αντικατέστησε τον 48χρονο υπουργό Εξωτερικών, Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, που είχε επί χρόνια κατηγορηθεί για τις σχέσεις του με τζιχαντιστές και άλλους ακραίους ισλαμιστές, με τον 35χρονο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι. Μεταξύ των άλλων επτά υπουργών είναι μόνο μία γυναίκα, η Δρ. Χανάν Μοχάμεντ αλ Κουβάρι, που διορίστηκε υπουργός Υγείας.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μείωση των πωλήσεών της στο πρώτο τρίμηνο του 2016 προβλέπει η μεγάλη αμερικανική εταιρεία «Apple», για πρώτη φορά μετά από μία και πλέον δεκαετία, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά smart phones φτάνει σε επίπεδο κορεσμού και ότι η επέκταση της εταιρείας στην Κίνα δεν αρκεί για να διατηρηθεί η πρωτοφανής περίοδος ανάπτυξής της.

ΣΑΛΕΜ.-- Με ένα νεκρό, έναν τραυματία και έξι συλλήψεις έληξε, νωρίς χτες το πρωί, η κατάληψη που πραγματοποιούσαν από τις 2/1, σε κτίριο για την προστασία της άγριας ζωής, μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης λευκών Αμερικανών, με επικεφαλής την οικογένεια ιδιοκτητών ράντσου, Μπάντι. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμον Μπάντι, συμπεριλαμβάνεται στους έξι συλληφθέντες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε τρεις επιθέσεις που πραγματοποίησαν γυναίκες που είχαν στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», στην πόλη Τσιμπόκ της βόρειας Νιγηρίας, όπου πριν δύο χρόνια είχαν απαγάγει 276 μαθήτριες.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Ακυρος απεδείχθη ο προχτεσινοβραδινός συναγερμός στο Ιατρικό Κέντρο του Πολεμικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, όπου είχε αρχικά αναφερθεί ψευδώς (όπως απεδείχθη στη συνέχεια) περιστατικό με πρωταγωνιστή «άγνωστο οπλοφόρο».

ΗΠΑ
Νέο σκάνδαλο μολυσμένου νερού στο Οχάιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φαίνεται πως δεν είναι μόνο η μικρή πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν που έπινε επί μήνες νερό δηλητηριασμένο από μόλυβδο και σκουριά, επειδή οι αρμόδιες δημοτικές αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο ύδρευσης για να εξοικονομήσουν πόρους λόγω κρίσης. Τις τελευταίες μέρες, ανάλογες ανησυχίες έχουν και οι κάτοικοι της αγροτικής κωμόπολης Σέμπρινγκ στο Οχάιο, καθώς το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πυκνώνουν οι πληροφορίες πως το νερό που τρέχει από τις βρύσες δεν είναι τελικώς ούτε καθαρό, ούτε πολύ ασφαλές για πόση...

Διαπιστώθηκε ότι το νερό, σε επτά από τα 20 σπίτια που υποβλήθηκε σε τεστ, είχε υψηλά επίπεδα μολύβδου. Εκθέσεις παραρτήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στο Οχάιο, που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, λοιδορούν το διοικητή του εργοστασίου ύδρευσης του Σέμπρινγκ, Τζέιμς Μπέιτς, πως εσκεμμένα παραποιούσε, έκρυβε ή και υπέβαλε ψευδείς εκθέσεις σε σχέση με την ποιότητα του νερού στην πόλη. Φορείς κατοίκων της πόλης ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον του και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για τυχόν εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του.

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες, τα σχολεία του Σέμπρινγκ είναι κλειστά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μολυσμένο νερό. Οι περισσότεροι ξεδιψούν ή μαγειρεύουν πλέον μόνο με εμφιαλωμένο νερό και εντείνουν τον αγώνα τους, ζητώντας αυτό που για τον καπιταλισμό δεν είναι αυτονόητο: καθαρό, ασφαλές νερό...

ΓΑΛΛΙΑ
Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την παραίτησή της υπέβαλε χτες η 63χρονη υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, η οποία είχε εκφράσει διαφωνίες με ρυθμίσεις που αφορούν τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικασθεί για «τρομοκρατική δράση». Η παραίτησή της έγινε ενόψει της προγραμματισμένης για χτες έναρξης της συζήτησης στη Βουλή των νέων «αντι-τρομοκρατικών» ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Βαλς - Ολάντ, η οποία μεταξύ άλλων επιδιώκει να παρατείνει ακόμα ένα τρίμηνο την ισχύ του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης». Ετσι, στο όνομα της προστασίας της χώρας από οργανώσεις τύπου «Ισλαμικού Κράτους» (που είναι βέβαια δημιουργήματα όσων σήμερα δήθεν τους πολεμούν), συρρικνώνονται κι άλλο διάφορα δημοκρατικά δικαιώματα, ενισχύονται τα περιθώρια δράσης των δυνάμεων καταστολής κ.τ.λ.

Την Τομπιρά διαδέχτηκε ο 56χρονος νομικός Ζαν - Ζακ Ουρβοάς, στενός συνεργάτης του Βαλς, που θεωρείται ότι θα φέρει με επιτυχία σε πέρας το έργο της συνταγματικής αναθεώρησης. Πάντως, η παραίτηση Τομπιρά σχολιάστηκε από αρκετούς ως μια ακόμα «αριστερή» αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενταγμένη στις διεργασίες που συνεχίζονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και ενώ γενικότερα το πολιτικό σκηνικό της χώρας βρίσκεται υπό αναμόρφωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ