Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Ανοικτές διαφωνίες για Κορεατική Χερσόνησο και άλλα

Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την αποφασιστικότητα Ουάσιγκτον και Πεκίνου να προστατέψουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, ανέδειξαν και οι επαφές που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο μιας ακόμα πολυήμερης περιοδείας που έκανε στην Ανατολική Ασία, στο φόντο των νέων εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά όχι μόνο.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Κέρι επανέλαβε ότι «η Βόρεια Κορέα συνιστά μια ανοικτή απειλή, μια δηλωμένη απειλή για τον κόσμο», διαμηνύοντας όλο νόημα ότι «οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τη χώρα μας, καθώς και τους φίλους και συμμάχους μας στον κόσμο». Δίνοντας την αμερικανική οπτική των διμερών επαφών, υποστήριξε πως Κίνα και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν «να εργαστούν από κοινού, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για μια αυστηρή απόφαση» (στον ΟΗΕ), η οποία θα περιλαμβάνει «νέα ισχυρά μέτρα», προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ανάπτυξη του «παράνομου προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων».

Από τη μεριά της Κίνας, ωστόσο, ο Γι διευκρίνισε πως «η νέα απόφαση (του ΟΗΕ) θα πρέπει να επιδιώκει να φέρει το ζήτημα των πυρηνικών στην Κορεατική Χερσόνησο ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να γεννά ένταση ή να προκαλεί το χάος στη Χερσόνησο», σημειώνοντας ότι η χώρα του στηρίζει τη διατήρηση των ολόπλευρων και σε βάθος διαβουλεύσεων με έναν «υπεύθυνο τρόπο».

Τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» των δύο πλευρών στο θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου αποτύπωσε και η αρνητική στάση που φαίνεται να συνάντησαν οι επισημάνσεις που έκανε ο Κέρι (σύμφωνα με το Ρόιτερς), για την «πίεση» που θα μπορούσε να ασκηθεί στην Πιονγιάνγκ μέσα από «βήματα» (σ.σ. περιορισμούς) στην πώληση εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Μάλιστα, σε κρατικά κινεζικά ΜΜΕ αναρτήθηκαν άρθρα που μιλούν για μια «αξιοθρήνητη επιδείνωση» της κατάστασης στη Χερσόνησο, την οποία συνδέουν με την «αδιάλλακτη εχθρότητα του θείου Σαμ» (σ.σ. ΗΠΑ), την «αδιάλειπτη δυσφήμιση, τις κυρώσεις, την απομόνωση και τις προκλήσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας», που «φούντωσαν την ανασφάλεια της χώρας και ώθησαν σε μια απερίσκεπτη πυρηνική διπλωματία». Μεταξύ άλλων, επικρίνεται η μη επανεξέταση των «επιπτώσεων μιας αδιέξοδης πολιτικής» και οι υπερπτήσεις π.χ. βομβαρδιστικών «Β-52» στην περιοχή, κινήσεις φυσικά που δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Πεκίνο, αλλά και με τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν «απευθυνόταν» μόνο προς την Πιονγιάνγκ.

Οσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Κέρι είπε πως «ο υπουργός Γι δέχτηκε ότι θα άξιζε η διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι τρόπου μείωσης των εντάσεων και της επίλυσης μερικών από τις προκλήσεις μέσω της διπλωματικής οδού».

Από τη μεριά του, ο Γι τόνισε πως οι δραστηριότητες της Κίνας στην περιοχή δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως στρατιωτικοποίηση, προσθέτοντας ότι «η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι δε θα εμπλακεί σε κάτι τέτοιο και τιμάμε τη δέσμευσή μας».

Επίσης, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε χτες και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν (ένα είδος αμερικανικής «πρεσβείας» στην Ταϊπέι), Σόνια Αρμπομ, δήλωσε χτες ότι η απόφαση του Προέδρου της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζιού, να επισκεφτεί νησί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα που διεκδικούν πολλές χώρες (ανάμεσά τους και η Κίνα), «είναι εξαιρετικά επιζήμια και δε συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ