Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ιρανικά παζάρια με τα γαλλικά μονοπώλια

Η ιρανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι
Η ιρανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εφτασε χτες το απόγευμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Παρισιού ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, και η πολυμελής αντιπροσωπεία υπουργών και Ιρανών επιχειρηματιών, επιλέγοντας να συναντηθεί το πρώτο βράδυ της διήμερης επίσκεψής του στη Γαλλία με στελέχη γαλλικών μονοπωλίων, τους Γάλλους υπουργούς Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο του γαλλικού Κοινοβουλίου.

Την ώρα που γινόταν η συνάντηση του Ιρανού ηγέτη με τον Λ. Φαμπιούς, πλήθος λίγων δεκάδων ατόμων (οι περισσότεροι μέλη της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν») είχε συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, φωνάζοντας «κάτω ο δικτάτορας Ροχανί», διαμαρτυρόμενοι για τις θανατικές εκτελέσεις στην Τεχεράνη.

Σήμερα, ο Ιρανός ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και να κλείσουν σημαντικές διμερείς συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εμπορίου και συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Ροχανί, αναμένεται να «κλειστούν» και συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα σε γαλλικές και ιρανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και πιθανώς ένα πακέτο αγοράς 114 αεροσκαφών από την ΑΙRBUS, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του γερασμένου στόλου των Ιρανικών Αερογραμμών.

Νωρίτερα χτες το πρωί, ο Ιρανός ηγέτης ολοκλήρωσε σειρά επαφών στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «άριστες προϋποθέσεις για διμερή συνεργασία στους τομείς της Επιστήμης, της Υγείας και της Τεχνολογίας». Σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο θέμα κάλυψης γυμνών αγαλμάτων στα μουσεία της Ρώμης, σημειώνοντας ότι δεν ζήτησε να καλυφθούν γυμνά αγάλματα, αποδίδοντας την ενέργεια «στη φιλόξενη διάθεση του ιταλικού λαού και στη θέληση να νιώσουν άνετα οι φιλοξενούμενοι».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βελτίωση των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων, ο Πρόεδρος Ροχανί σημείωσε ότι «το κλειδί για σχέσεις χωρίς ένταση βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και όχι στην Τεχεράνη», καλώντας τις ΗΠΑ να κοιτάξουν «προς το μέλλον και όχι πίσω στο παρελθόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ