ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για «αναβάθμιση ρόλου στην ευρύτερη περιοχή»

...με ταυτόχρονη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε ένα πλέγμα επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών

Από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

Associated Press

Από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Τη διαμόρφωση «αναπτυξιακών όρων» σε μια σειρά τομέων για το ντόπιο κεφάλαιο επισφράγισε η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε προχτές, Πέμπτη, στη Λευκωσία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να μην κρύβει την ευαρέσκειά του για τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται στην ελληνική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από κολιγιές που εμπλέκουν το λαό βαθύτερα σε ένα κουβάρι επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και αντιθέσεων, σε μια περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι».

Αλλωστε, η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ που έγινε στην Ιερουσαλήμ, και «τρέχει» παράλληλα με τον άλλο άξονα που επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη, της «τριμερούς συνεργασίας» Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, όπως δηλώνει η ίδια η κυβέρνηση και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, Ελλάδα και Κύπρος μελετούν τη σύναψη αντίστοιχων τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, η Βουλγαρία και η Παλαιστίνη.

Ενέργεια και δίκτυα μεταφοράς της το «κυρίως πιάτο»

Στις δηλώσεις του από τη Λευκωσία, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε τη χαρά του για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, Σύνοδο, ενώ παραδέχτηκε ότι σκοπός της ήταν τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Είπε συγκεκριμένα: «Στέλνουμε, λοιπόν, σήμερα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα μέσα από την ανάπτυξη κοινών στόχων και αξιών, και μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Το τριμερές αυτό σχήμα, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, για την Ελλάδα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας, ώστε να συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας, όσο και προς όφελος της περιοχής, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά νέα τεχνολογία και καινοτομία, και, βεβαίως, ο Τουρισμός».

Αφού προσδιόρισε τους «τομείς κοινού ενδιαφέροντος», ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα εργαστούν και ως μέλη της ΕΕ, για τη διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Ισραήλ.

Ειδικότερα για το θέμα της Ενέργειας, υποστήριξε πως έχει «μεγάλη σημασία να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ και, βεβαίως, η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών που θα θελήσουν να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέσω της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας».

Στη βάση αυτή συμφωνήθηκε η προώθηση «ενεργειακών δικτύων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε «ο αγωγός μεταφοράς αερίου, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις χώρες μας και θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής σε ηλεκτρική ενέργεια των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων και μεταφοράς της στην Ευρώπη και, βεβαίως, δεν μείναμε μόνο στη συζήτηση. Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση δράσεων και προς αυτό τον λόγο αποφασίσαμε τη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά ζητήματα για να προχωρήσουμε τους κοινούς μας στόχους».

Ολα ενταγμένα στους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, γεγονός βέβαια που καμία «ασφάλεια» δε φέρνει στο λαό, όπως δείχνει και η πικρή πείρα των λαών σε όλους αυτούς τους «κόμβους» στην ευρύτερη περιοχή...

Κόντρα σε αυτήν την πείρα, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι αυτή η διαδικασία «μπορεί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητακαι να αναδείξει ως παράδειγμα προς μίμηση τα οφέλη της συνεργασίας στην περιοχή μας επί τη βάσει της αρχής της καλής γειτονίας»...

«Ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη» το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού!

Το Παλαιστινιακό ήταν επίσης από τα θέματα που απασχόλησαν την τριμερή, με τον Αλ. Τσίπρα να κάνει μια ακόμα δήλωση - μνημείο εξίσωσης θυμάτων και θύτη, μιλώντας μάλιστα γενικώς για... «ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη», κάνοντας «γαργάρα» το συνεχιζόμενο έγκλημα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών!

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «τη σημασία επανέναρξης αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης για μια βιώσιμη, δίκαιη λύση, για την ειρηνική συνύπαρξη, για το δικαίωμα στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος».

Την ίδια ώρα, σε σημείωμα του Μαξίμου επιχειρούνταν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις - μετά και την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζεται πλέον από την παλαιστινιακή πλευρά - με διαβεβαιώσεις άνευ αξίας, όπως ότι τάχα «η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν επηρεάζει την ιστορική θέση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» και πως ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ενώπιον του Νετανιάχου ότι «η πολιτική των εποικισμών που ασκεί το Ισραήλ αποδυναμώνει την προοπτική για επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου»...

Τα υπόλοιπα της ατζέντας

Στο πλαίσιο της τριμερούς υπογράφτηκε επίσης συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενώ σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα συζητήθηκαν ακόμα το θέμα της «ασφάλειας» και της «αντιμετώπισης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», καθώς και «η ανάγκη και η σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Αλλοι τομείς στους οποίους συμφωνήθηκε συνεργασία είναι ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups).

Συμφωνίες πολλά υποσχόμενες για το κεφάλαιο

Στο σημείωμα που διένειμε, το Μαξίμου πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για «συμφωνία ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας».

Δεν κρύβει ότι με την υπογραφή της «ενισχύονται οι επωφελείς συνεργασίες και διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς», αλλά και ότι αυτή υπηρετεί το πάγιο ζητούμενο της ντόπιας αστικής τάξης για «αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή».

Το Μαξίμου αξιολογεί ως σημαντικότερο τομέα συνεργασίας αυτόν της Ενέργειας, αναφέροντας ότι «η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία».

Υποστηρίζει ακόμα ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε:

  • Eπανεκκινεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, για απευθείας σύνδεση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα.
  • Προωθούνται στρατηγικής σημασίας τριμερή ενεργειακά projects, όπως το «EuroAsia Interconnector», που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές Ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.
  • Διερευνώνται οι δυνατότητες κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
  • Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπάρχουν «σημαντικές εκκρεμότητες»

Για μια ακόμα «παραγωγική» συνάντηση μίλησε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη νέα επαφή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, ότι υπάρχουν «ανοιχτά» σοβαρά ζητήματα, τονίζοντας: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, για το αν «παγώνει» το ενδεχόμενο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο υπάρχουν τρεις επιλογές: Η μια είναι αυτή που θα εξεταστεί μετά τις οδηγίες των ηγετών (σ.σ. Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ), υπάρχει η επιλογή της Αιγύπτου, υπάρχει και η επιλογή της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνονται όλοι πολύ καλά ότι η επιλογή της Τουρκίας χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή. Αρα, οι μελέτες επικεντρώνονται στις άλλες δύο επιλογές. Και ένα από τα συμπεράσματα του διαλόγου είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τι υπάρχει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που επιτρέπουν την υλοποίηση - αν όλα τα δεδομένα το επιτρέπουν - και των τριών επιλογών. Η μια επιλογή δηλαδή δεν αποκλείει την άλλη επιλογή».

Τέλος, όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη (που αφορούσε και το Κυπριακό και για την οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση), σχολίασε πως τον τελευταίο καιρό «είμαστε σε ένα στάδιο διακίνησης ιδεών».

Αντίδραση ΗΠΑ για τις δηλώσεις Καμμένου - Γιαλόν για την Τουρκία

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου και του Ισραηλινού ομολόγου του, Μ. Γιαλόν, οι οποίοι κατηγόρησαν την Τουρκία για συνεργασία με το «Ισλαμικό Κράτος», μεταξύ άλλων στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, ήρθε η αντίδραση των ΗΠΑ, ως μία ακόμα επιβεβαίωση των ισχυρών αντιθέσεων κι ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή.

«Διαφωνούμε με αυτήν την εκτίμηση» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Τόνερ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει καμιά ροπή γι' αυτό, καμιά ένδειξη γι' αυτό».

Επισήμανε, ακόμη, ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μια τέτοια εμπλοκή δε θα είχε νόημα οικονομικά και ανέφερε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης» συνεργάζονται με το «Ισλαμικό Κράτος» στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Π. Καμμένος και ο Μ. Γιαλόν την Τρίτη στην Αθήνα, αντανακλώντας την κόντρα ελληνικών και ισραηλινών κεφαλαίων με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες, για να συμμετάσχει στον περιβόητο «άξονα του καλού» που συγκροτούν Ελλάδα, Ισραήλ και άλλες χώρες.

Να σημειωθεί ότι μετά και την αντίδραση των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του την Πέμπτη από τη Λευκωσία, φάνηκε να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ισχυριζόμενος ότι η τριμερής «δεν στρέφεται έναντι τρίτων, αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα προς τρίτους. Γιατί αποδεικνύει ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα δίκτυα που να μας συνδέουν, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ