ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με την τακτική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Δείγμα της «υπευθυνότητάς» της η επιμονή για επιβολή «ορίων» στις κινητοποιήσεις, για την «ανεμπόδιστη λειτουργία» της καπιταλιστικής οικονομίας

Με τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» πορεύεται στο διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ

Eurokinissi

Με τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» πορεύεται στο διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ
Εμφανιζόμενη ως η «υπεύθυνη» αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει το διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να πείσει τα μονοπώλια ότι μπορεί και αύριο, ως κυβέρνηση, να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Με αυτόν τον άξονα τοποθετείται και στα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα, όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το Προσφυγικό.

Ενδεικτικά, σε χτεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Κουμουτσάκος, δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να απευθύνει μήνυμα στους αγρότες ότι ναι μεν στη ΝΔ «συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία τους και κατανοούμε την αγανάκτησή τους, απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνειδητά τους παραπλάνησε», «επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά από όλους κάποια όρια. Τα όρια που αφορούν το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανεμπόδιστη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας». Κατά τα πρότυπα, δε, της κυβέρνησης, κάλεσε κι αυτός, εκ μέρους της ΝΔ, σε «διάλογο» για να διαμορφωθεί - όπως είπε - ένα πλαίσιο επίλυσης του αγροτικού ζητήματος.

Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας ο Γ. Κουμουτσάκος σε σημεία του λόγου του ότι η ΝΔ θα είναι «υπεύθυνη αντιπολίτευση», που θα ασκεί «παραγωγική» και «δίκαιη» κριτική στην κυβέρνηση, έκανε σαφές ότι και το Προσφυγικό«έχει εθνική διάσταση. Και σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες (...) και είναι ανάγκη να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Μόνο άσκησε επιμέρους κριτική σε χειρισμούς της κυβέρνησης, στον άξονα που ακολουθεί η ΝΔ, ότι οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ένα χρόνο διακυβέρνησής τους επέδειξαν «ιδεοληψίες» και «αδράνεια, ανικανότητα, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα».

Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να γίνει η χώρα ένας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων μεταναστών και να βγει η χώρα από τη ζώνη Σένγκεν, εξέλιξη που, όπως είπε, θα είναι «επικίνδυνη» και με «αρνητικές συνέπειες» τόσο για τη χώρα (η ανησυχία του βέβαια δεν αφορά το λαό και τους πρόσφυγες, αλλά τμήματα του κεφαλαίου που θα πληγούν, όπως π.χ. το τουριστικό κεφάλαιο), όσο και για το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ περιέγραψε σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει σχετικά ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται, μετά από αίτημά του, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα. Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς Μουζάλα να παράσχει ενημέρωση στα κόμματα, και παραπέρα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ακόμα και Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, αν φυσικά το θελήσει η κυβέρνηση. Στη συνάντηση της Δευτέρας θα συμμετάσχουν, επίσης, η συντονίστρια Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Β. Κικίλιας.

Την Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη, ενώ στις 15/2, καλεί σε «πρόγευμα εργασίας» τους πρέσβεις των 28 κρατών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα, για να τους επισημάνει - όπως είπε ο Γ. Κουμουτσάκος - τις διαστάσεις του προβλήματος και να παρουσιάσει τις «ελληνικές θέσεις».

Στις 18/2, τέλος, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για το θέμα με αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί, υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ.

«Ανησυχίες»...

Την ίδια ώρα, βέβαια, η τακτική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» έχει και τα... προβλήματά της, καθώς στη ΝΔ φαίνεται να φοβούνται μια συνέχιση των αγροτικών μπλόκων, αλλά και το γεγονός ότι μετά από τα παζάρια με τους «εταίρους», η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση ένα ακόμα χειρότερο Ασφαλιστικό.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο ανησυχούν ότι θα προκαλέσει, τελικά, ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα κληθεί να «καλύψει» η ΝΔ, σε αντιστοιχία με την ψήφιση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, προκειμένου να προχωρήσει η βασική προτεραιότητα του εγχώριου κεφαλαίου για ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και άνοιγμα της συζήτησης για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανησυχούν στη ΝΔ ότι θα έχουν δυσκολία να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική...

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Πάει στον Τσίπρα για «συστράτευση» και «κοινή δράση»

...με όχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού

Την άποψη ότι το Προσφυγικό και η διαχείρισή του ενδέχεται να αξιοποιηθούν ως μοχλός ευρύτερων διεργασιών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού ενισχύει (και) το αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα.

Οπως έγραψε η ίδια σε σχόλιό της στο διαδίκτυο, «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό συνάντηση για να συζητήσουμε το μείζον θέμα του Προσφυγικού. Ενα ζήτημα κρίσιμο και ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Τις έχουμε διατυπώσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις, τις ολιγωρίες και τα λάθη από τους θεσμούς της Ευρώπης και την ελληνική κυβέρνηση, τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης και της κοινής δράσης για ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές. Κοινή δράση, για να σωθεί η τιμή της Ευρώπης και να μην καταστεί η Ελλάδα αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων. Για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια εις βάρος της χώρας μας σχετικά με τη συνθήκη Σένγκεν».

Διαχέεται ότι η συνάντησή τους θα γίνει στις αρχές της βδομάδας. Επίσης, λέγεται ότι η Φ. Γεννηματά θα σπεύσει να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το θέμα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει όσο μπορεί το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως «επίσημου» εκπροσώπου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, στο φόντο της επιταχυνόμενης προσέγγισης της τελευταίας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παραχώρηση της αίθουσας του Επιμελητηρίου στη Χρυσή Αυγή

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας (ΕΒΕ Φθιώτιδας) για την παραχώρηση της αίθουσας του Επιμελητηρίου στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, την ίδια ώρα μάλιστα που την έχει αρνηθεί επίμονα και κατηγορηματικά σε άλλα κόμματα, όπως και στο ΚΚΕ.

«Σε μια περίοδο που ο λαός μας ζει τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και της ολιγαρχίας του πλούτου, η φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ανασυντάσσεται για να παίξει το ρόλο της στη στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος. Το βρώμικο ρόλο της στην παραπλάνηση και την τρομοκράτηση του λαού» σημειώνει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

«Προσποιούνται πως συζητούν για τα προβλήματα του λαού», τονίζει, «ενώ στην πράξη κάνουν ό,τι μπορούν για να τον διχάσουν, να τον εξαπατήσουν και να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, εξυπηρετώντας τα σχέδια της άρχουσας τάξης με τον πιο βάρβαρο και αντιδραστικό τρόπο».

Παράλληλα, η ΤΕ Φθιώτιδας καταγγέλλει και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα για την ανοχή που δείχνουν, ενώ καλεί το λαό να βάλει τους φασίστες στο περιθώριο της Ιστορίας.

ΠΟΤΑΜΙ
Δηλώνει διαθέσιμο «να δουλέψουν όλοι μαζί»

Ως πεδίο «εθνικής συνεννόησης» βλέπει το Προσφυγικό (και) το Ποτάμι, απευθύνοντας σχετική πρόσκληση, για την επίτευξή της, σε κυβέρνηση και κόμματα.

Σε αυτήν τη βάση, στη συνάντησή του, χτες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, είπε: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τραγικά λάθη, αλλά δεν είμαστε εδώ για αυτό. Εμείς θέλουμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις (...) είμαστε διατεθειμένοι να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα αν δουλέψουμε σωστά».

Στο ίδιο πλαίσιο, μετά τη συνάντηση, ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε σχετικά με το ρόλο και τη χρησιμότητα του Ποταμιού για το αστικό πολιτικό σύστημα, στο Προσφυγικό και γενικότερα: «Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και στον ΠτΔ (...) για το μεγάλο πρόβλημα της χώρας όπως εξελίσσεται να είναι το προσφυγικό και οι μεταναστευτικές ροές (...) Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε σοβαρά επί συγκεκριμένων προτάσεων και με την κυβέρνηση και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κορυφαίο ζήτημα της χώρας».

Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα, στη συνάντησή τους δήλωνε, μεταξύ άλλων: «Πάνω από την ΕΕ, και κατ΄επέκταση πάνω από τον τόπο μας, πλανώνται - επιτρέψτε μου την αναφορά αυτή - δύο εξαιρετικά επικίνδυνα πολιτικά βαρομετρικά χαμηλά: Το οικονομικό - γιατί η κρίση βαθαίνει και στην ΕΕ - και βεβαίως το Προσφυγικό. Και τα δύο αυτά θέματα είναι υπαρξιακά για την ΕΕ, αλλά και για τον τόπο μας, ιδίως το Προσφυγικό υπό τη σημερινή συγκυρία. Και είναι εξαιρετικά άδικο να υφίσταται η Ελλάδα και ο λαός της, με τόσες θυσίες που έχει κάνει, κριτική, ευτυχώς από ορισμένους μεμονωμένους εταίρους». Εξέφρασε, δε, τη θέση «τα μεγάλα εθνικά θέματα - και αυτή τη στιγμή το Προσφυγικό είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα - να αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, συνεννόησης και σύγκλησης απόψεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ