ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις συνομιλίες στη Γενεύη

Κάμερες ετοιμάζονται να στηθούν έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, για τις αναμενόμενες συνομιλίες για τη Συρία
Κάμερες ετοιμάζονται να στηθούν έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, για τις αναμενόμενες συνομιλίες για τη Συρία
ΓΕΝΕΥΗ.--

Προβληματική αποδείχτηκε, πριν καν την έναρξή της, η τελευταία διπλωματική απόπειρα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη Γενεύη, με στόχο την έναρξη μίας μακράς ειρηνευτικής διαδικασίας έμμεσων συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς η τελευταία προτίμησε να μην παραστεί τουλάχιστον κατά την πρώτη μέρα, θέτοντας μεταξύ άλλων ως όρους την άρση των πολιορκιών, την επίτευξη κατά τόπους εκεχειρίας και τη βελτίωση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απόφαση της λεγόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» (που έχει συγκροτήσει μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται κυρίως από δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) να μην παραστεί χτες στις συνομιλίες της Γενεύης, πάρθηκε την Πέμπτη, στη διάρκεια μίας ακόμη συνεδρίασής της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αχμαντ Ραμαντάν, στέλεχος του αντικυβερνητικού «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» που συμμετέχει στην «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» (ΥΔΕ), είπε ότι η «αντιπολίτευση» θα συνεχίσει να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες, μέχρις ότου λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ πως θα εφαρμοστούν οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, για άρση της πολιορκίας σε περιοχές που βρίσκονται στα χέρια αντικαθεστωτικών και την αναστολή των βομβαρδισμών αμάχων στη Συρία. Επιπλέον, ο Μπάσμα Κοντμάνι, που συμμετέχει επίσης στην αντιπροσωπεία της ΥΔΕ, δήλωσε πως γι' αυτό το λόγο δεν έχει ακόμη καν παρθεί απόφαση εάν η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Γενεύη ή θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Ριάντ.

Παρ' όλα αυτά, ο Στάφαν Ντε Μιστούρα εμφανίστηκε χτες αποφασισμένος να ξεκινήσει, έστω και συμβολικά, τις έμμεσες ειρηνευτικές διαβουλεύσεις στη Γενεύη (που θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών), προγραμματίζοντας το απόγευμα συνάντηση με αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, που έχει επικεφαλής τον πρέσβη της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Η συριακή εφημερίδα «Τισχρίν», αναφερόμενη στο μποϊκοτάζ των συνομιλιών από το κομμάτι της συριακής αντιπολίτευσης που απαρτίζει την ΥΔΕ (στην οποία συμμετέχουν αντιπολιτευόμενα κόμματα με δράση στη Συρία, αλλά όχι οι Κούρδοι της Συρίας), σχολίασε πως αντανακλά «συλλογικά τη φυγή τρομοκρατικών ομάδων που πολιτικά υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, μετά την κατάρρευσή τους στα πεδία των μαχών».

Αναφέρουν στρατολόγηση Αφγανών από το Ιράν

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που κατά καιρούς παίζει σκοτεινό ρόλο σε διάφορες δυτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποστήριξε χτες πως ο ιρανικός στρατός «έχει στρατολογήσει τουλάχιστον από το Νοέμβρη του 2013 χιλιάδες Αφγανούς που ζουν χωρίς χαρτιά» στο Ιράν, για να πολεμήσουν στη Συρία.

Οι στρατολογήσεις φέρεται πως έγιναν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης», το επίλεκτο σώμα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟΥΡKIA
Προσηλωμένη στην «αντιμετώπιση» των Κούρδων

Η Αγκυρα δηλώνει έτοιμη για τα πάντα, προκειμένου να αποτρέψει κάθε αυτονόμηση περιοχών στα νοτιοανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι μπορούμε να φέρουμε τα πάντα πάνω - κάτω, απέναντι σε εκείνους που αναζητούν τρόπους να εγκαθιδρύσουν κράτος μέσα σ' ένα κράτος, στο όνομα της αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας ακόμα μια φορά με έντονο τόνο τις επιδιώξεις κουρδικών δυνάμεων που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλά και απευθυνόμενος σε δυτικούς «εταίρους» που στηρίζουν γενικά τους Κούρδους, ακόμα και αν από τμήματά τους μπαίνει ουσιαστικά θέμα αφαίρεσης τουρκικών εδαφών.

«Τι λέμε; Μια (κοινή) σημαία» πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος» για όσους ψάχνουν αυτονομία και προμηνύοντας συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά, στο όνομα της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Την ίδια στιγμή, στο φόντο και των διεργασιών για την έναρξη (ή όχι) των διαβουλεύσεων για τη Συρία, αλλά και τη συμμετοχή κουρδικών οργανώσεων της Συρίας στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η τουρκική ηγεσία αυξάνει τα πυρά της και εναντίον των οργανώσεων PYD και YPG, αναπαράγοντας διαρκώς το επιχείρημα ότι αποτελούν παρακλάδι του ΡΚΚ και όχι μόνο δεν εκπροσωπούν, αλλά «τρομοκρατούν» τους Κούρδους της Συρίας. Αυτές τις προτεραιότητες της Αγκυρας εξυπηρετούν και μια σειρά ειδήσεις, των οποίων η γνησιότητα δεν είναι πάντα εύκολο να διασταυρωθεί. Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» είχε στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ (και με πλάνα) για βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και εμφανίζει εκπροσώπους των YPG να απευθύνουν γενικό κάλεσμα ένταξης στις γραμμές τους, αλλά και επιθέσεων «κατά των ιδρυμάτων του τουρκικού κράτους σε όλο τον κόσμο», καταγγέλλοντας την παράνομη κατοχή του Κουρδιστάν από την Τουρκία.

Στην ίδια την Τουρκία, την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης ζήτησαν οι εισαγγελείς, κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet» που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Αγκυρας, φυλακίστηκαν στις 26 Νοέμβρη κατηγορούμενοι για την ανάρτηση βίντεο που δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (MIT) να μεταφέρουν όπλα με προορισμό ισλαμιστές της Συρίας. Το περιστατικό τοποθετείται το Γενάρη 2014.

Ακύρωση των ρωσικών εκπτώσεων στην Ενέργεια

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι η ρωσική εταιρεία «Gazprom» έδωσε εντολή για να ακυρωθούν οι συμφωνημένες εκπτώσεις στην πώληση ρωσικού αερίου προς έξι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες. Η έκπτωση είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Γενάρη 2015 και αφορούσε εισαγωγές 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου (το 2014 οι συνολικές εισαγωγές αερίου από την Τουρκία ήταν 27,5 δισ. κ.μ.).

Η επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων εξακολουθεί να επιδρά σε πολλούς τομείς και καταρχήν στην οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ ένα ακόμα πεδίο αφορά και την εξέλιξη των παζαριών για το μέλλον της Συρίας. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Τουρκμένος αντάρτης που φέρεται να σκότωσε το Ρώσο πιλότο, μετά την κατάρριψη του «Su-24» στις 24/11/15, περιφέρεται σε κανάλια δηλώνοντας ότι δε φοβάται τους Ρώσους, μετά από φήμες ότι οι ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες τον καταδιώκουν. Ο συγκεκριμένος άνδρας, που εμφανίζεται με το όνομα Αλπαρσλάν Τσελίκ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ντογάν», δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι Τουρκμένοι δε θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού «διαδρόμου» στη Βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι Ρωσία αλλά και Γερμανία έχουν παράσχει οπλισμό στο PYD. «Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν τη δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου, αλλά εμείς θα λέμε μέχρι να πεθάνουμε ότι τα τουρκμένικα βουνά αποτελούν την Καλλίπολη (σ.σ. που έχει συνδεθεί με τη μεγάλη ήττα που επέφερε η Οθωμανική Αυτοκρατορία σε Βρετανούς και Συμμάχους το 1915) της Μεσογείου».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα τους δίνει όπλα, ζητώντας μάλιστα να τους χορηγήσει και «συστήματα αεράμυνας αλλά και να δημιουργήσει καλύτερες τεχνολογικές υποδομές για εμάς».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαφωνίες για το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς

ΜΙΝΣΚ.--

Με τη διαφωνία για την απόδοση ειδικού καθεστώτος στις περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που αντιτίθενται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, να κυριαρχεί, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη άλλη μια συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, δηλαδή των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Παρότι το ειδικό καθεστώς περιγράφεται στη λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη του 2015, που ενέκρινε και το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» (των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας), η ουκρανική πλευρά το απορρίπτει μετά βδελυγμίας και έτσι απομακρύνεται και η διενέργεια τοπικών εκλογών, όπως φαινόταν ότι μπορούσε να συμφωνηθεί.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, δήλωσε: «Είναι απολύτως μη αποδεκτό να ζητάνε την κατοχύρωση του ειδικού καθεστώτος ως στοιχείου του Συντάγματος, δηλαδή ως κάτι μόνιμου». Είναι έτσι φανερό ότι οι αντιθέσεις δεν είναι εύκολο να καμφθούν, ειδικά όσο συνεχίζει να κυλάει το αίμα από τη σύγκρουση που σχετίζεται με την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για το φυσικό της πλούτο, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου».

Και τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι επιθέσεις σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και ταγμάτων που έχουν συγκροτήσει οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις του «Δεξιού Τομέα», αλλά και μισθοφόροι που μιλάνε αγγλικά, με όλμους και αυτόματα όπλα. Οι πολιτοφυλακές ανταπαντούν και χτες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τον τραυματισμό δύο στρατιωτών τους.

ΗΠΑ - Βρετανία κατασκόπευαν ισραηλινά κατασκοπευτικά...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το γερμανικό περιοδικό «ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ» και το διαδικτυακό περιοδικό «Τhe Intercept», επικαλούμενα έγγραφα που διέρρευσε ο Αμερικανός πρώην πράκτορας της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, υποστήριξαν χτες ότι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σπάσει τους κωδικούς ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούσαν διάφορες κατασκοπευτικές αποστολές στη Μέση Ανατολή εδώ και 18 χρόνια.

Το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο παρακολούθησης των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχε κωδική ονομασία «Αναρχικός» και λειτουργούσε από το 1998 σε βρετανική βάση της Κύπρου. Στο επίκεντρο του προγράμματος δεν ήταν μόνο ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη αλλά και άλλα από Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράν και Συρία, καθώς οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται πως είχαν σπάσει κωδικούς ασφαλείας και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.

Σε χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, πράκτορες της NSA σε υπηρεσιακή έκθεσή τους καμάρωναν πως ο «Αναρχικός» είχε πετύχει τη συγκέντρωση βίντεο από το πιλοτήριο ισραηλινού μαχητικού «F-16».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν χτες να σχολιάσουν τις πληροφορίες, επέτρεψαν ωστόσο να περιορίσουν τη λογοκρισία και να κάνουν δεκτό σε ισραηλινά ΜΜΕ να αναφέρουν πληροφορίες για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ