Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡKIA
Προσηλωμένη στην «αντιμετώπιση» των Κούρδων

Η Αγκυρα δηλώνει έτοιμη για τα πάντα, προκειμένου να αποτρέψει κάθε αυτονόμηση περιοχών στα νοτιοανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι μπορούμε να φέρουμε τα πάντα πάνω - κάτω, απέναντι σε εκείνους που αναζητούν τρόπους να εγκαθιδρύσουν κράτος μέσα σ' ένα κράτος, στο όνομα της αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας ακόμα μια φορά με έντονο τόνο τις επιδιώξεις κουρδικών δυνάμεων που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλά και απευθυνόμενος σε δυτικούς «εταίρους» που στηρίζουν γενικά τους Κούρδους, ακόμα και αν από τμήματά τους μπαίνει ουσιαστικά θέμα αφαίρεσης τουρκικών εδαφών.

«Τι λέμε; Μια (κοινή) σημαία» πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος» για όσους ψάχνουν αυτονομία και προμηνύοντας συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά, στο όνομα της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Την ίδια στιγμή, στο φόντο και των διεργασιών για την έναρξη (ή όχι) των διαβουλεύσεων για τη Συρία, αλλά και τη συμμετοχή κουρδικών οργανώσεων της Συρίας στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η τουρκική ηγεσία αυξάνει τα πυρά της και εναντίον των οργανώσεων PYD και YPG, αναπαράγοντας διαρκώς το επιχείρημα ότι αποτελούν παρακλάδι του ΡΚΚ και όχι μόνο δεν εκπροσωπούν, αλλά «τρομοκρατούν» τους Κούρδους της Συρίας. Αυτές τις προτεραιότητες της Αγκυρας εξυπηρετούν και μια σειρά ειδήσεις, των οποίων η γνησιότητα δεν είναι πάντα εύκολο να διασταυρωθεί. Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» είχε στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ (και με πλάνα) για βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και εμφανίζει εκπροσώπους των YPG να απευθύνουν γενικό κάλεσμα ένταξης στις γραμμές τους, αλλά και επιθέσεων «κατά των ιδρυμάτων του τουρκικού κράτους σε όλο τον κόσμο», καταγγέλλοντας την παράνομη κατοχή του Κουρδιστάν από την Τουρκία.

Στην ίδια την Τουρκία, την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης ζήτησαν οι εισαγγελείς, κατά των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet» που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Αγκυρας, φυλακίστηκαν στις 26 Νοέμβρη κατηγορούμενοι για την ανάρτηση βίντεο που δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (MIT) να μεταφέρουν όπλα με προορισμό ισλαμιστές της Συρίας. Το περιστατικό τοποθετείται το Γενάρη 2014.

Ακύρωση των ρωσικών εκπτώσεων στην Ενέργεια

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι η ρωσική εταιρεία «Gazprom» έδωσε εντολή για να ακυρωθούν οι συμφωνημένες εκπτώσεις στην πώληση ρωσικού αερίου προς έξι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες. Η έκπτωση είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Γενάρη 2015 και αφορούσε εισαγωγές 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου (το 2014 οι συνολικές εισαγωγές αερίου από την Τουρκία ήταν 27,5 δισ. κ.μ.).

Η επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων εξακολουθεί να επιδρά σε πολλούς τομείς και καταρχήν στην οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ ένα ακόμα πεδίο αφορά και την εξέλιξη των παζαριών για το μέλλον της Συρίας. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Τουρκμένος αντάρτης που φέρεται να σκότωσε το Ρώσο πιλότο, μετά την κατάρριψη του «Su-24» στις 24/11/15, περιφέρεται σε κανάλια δηλώνοντας ότι δε φοβάται τους Ρώσους, μετά από φήμες ότι οι ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες τον καταδιώκουν. Ο συγκεκριμένος άνδρας, που εμφανίζεται με το όνομα Αλπαρσλάν Τσελίκ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ντογάν», δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι Τουρκμένοι δε θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού «διαδρόμου» στη Βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι Ρωσία αλλά και Γερμανία έχουν παράσχει οπλισμό στο PYD. «Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν τη δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου, αλλά εμείς θα λέμε μέχρι να πεθάνουμε ότι τα τουρκμένικα βουνά αποτελούν την Καλλίπολη (σ.σ. που έχει συνδεθεί με τη μεγάλη ήττα που επέφερε η Οθωμανική Αυτοκρατορία σε Βρετανούς και Συμμάχους το 1915) της Μεσογείου».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα τους δίνει όπλα, ζητώντας μάλιστα να τους χορηγήσει και «συστήματα αεράμυνας αλλά και να δημιουργήσει καλύτερες τεχνολογικές υποδομές για εμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ