ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 - 2014
Απώλειες πάνω από 31% κατέγραψαν οι μισθωτοί

Η σχετική αύξηση της απασχόλησης από το 2012 δεν αύξησε τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων, λόγω της γενικευμένης ευελιξίας

Η ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, με ΣΣΕ στο ύψος του 2009, είναι στόχος πάλης του ταξικού κινήματος
Η ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, με ΣΣΕ στο ύψος του 2009, είναι στόχος πάλης του ταξικού κινήματος
Η εξάπλωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) και οι παρεμβάσεις του κράτους στην κατεύθυνση της παραπέρα μείωσης των μισθών έχουν ως συνέπεια το εργατικό εισόδημα να μειώνεται, παρά τη σχετική αύξηση της απασχόλησης μετά το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκρίνοντας την απασχόληση μεταξύ 2012 και 2014, ενώ αυτή αυξήθηκε, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών μειώθηκαν.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) στις περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, προκύπτει ότι το 2012 εργάστηκαν 2,013 εκατομμύρια μισθωτοί και είχαν συνολικές μεικτές αποδοχές 24,590 δισ. ευρώ. Το 2014, ο αριθμός των μισθωτών διαμορφώθηκε στα 2,214 εκατομμύρια - αύξηση κατά 200.000 μισθωτούς - όμως οι συνολικές αποδοχές τους μειώθηκαν στα 22,854 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν περίτρανα πως ακόμα και αν υπάρξει κάποια σχετική ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια κάποια αύξηση της απασχόλησης, αυτή δεν θα σημάνει βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, αφού αυτές οι νέες θέσεις, θα είναι κακοπληρωμένης εργασίας, χαμηλών μισθών και μεγάλης ευελιξίας.

Βύθιση των μισθών

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απώλειες των μισθωτών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 36,765 δισ. ευρώ σωρευτικά την πενταετία της καπιταλιστικής κρίσης 2010 - 2014. Συγκεκριμένα, με έτος βάσης το 2009, κατά το οποίο οι συνολικές μεικτές αποδοχές των 2,5 εκατομμυρίων μισθωτών ανέρχονταν στα 33,379 δισ. ευρώ, το 2014 οι αποδοχές τους κατρακύλησαν στα 22,854 δισ. ευρώ. Το συνολικό, δηλαδή, μεικτό εισόδημα των μισθωτών μεταξύ 2009 και 2014 μειώθηκε κατά 31,53%!

Μάλιστα, η μείωση αυτή μόνο κατά ένα μέρος μπορεί να εξηγηθεί από τη μείωση της απασχόλησης, καθώς ο αριθμός των μισθωτών το 2014 διαμορφώθηκε στα 2,214 εκατομμύρια, από 2,503 εκατομμύρια το 2009. Ετσι, ενώ η απασχόληση στη μισθωτή εργασία μειώθηκε κατά 11,54% μεταξύ 2009 - 2014, την ίδια περίοδο οι αποδοχές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 31,53%, δηλαδή ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το ποσοστό μείωσης της απασχόλησης.

Την εικόνα αυτή αποδίδουν και οι μέσες αποδοχές (χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η μείωση της απασχόλησης), οι οποίες, με βάση το 2009, εμφανίζονται μειωμένες κατά 22,60%, από τα 13.334 ευρώ στα 10.320 ευρώ, και μάλιστα μεικτά. Αξιοσημείωτη είναι και η παρατήρηση πως οι μειώσεις στις αποδοχές δεν ήταν ομοιόμορφες στο σύνολο της κλίμακας των μισθών, αφού για τους «νέους» μισθωτούς είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μάλιστα, γενικά στους χαμηλόμισθους εκτιμάται ότι η μείωση των μισθών φτάνει το 52,84% (!), ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα η μεσοσταθμική μείωση περιορίζεται στο 15,38%. Γίνεται έτσι προφανές ότι οι ανατροπές που έγιναν στις εργασιακές σχέσεις, η ΠΥΣ του 2012, με την οποία μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και καταργήθηκαν επί της ουσίας σταδιακά οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτύπησαν συνολικά την εργατική τάξη, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα τους νέους και χαμηλόμισθους.

Απώλειες και για το ΙΚΑ

Ανάλογες μειώσεις έχουμε και στα έσοδα του ΙΚΑ, καθώς οι πόροι του διαμορφώνονται σε σχέση με τους μισθούς. Ετσι, τα έσοδα του ΙΚΑ από τις εισφορές των εργαζομένων (και με τη μορφή της εργοδοτικής εισφοράς) κατρακύλησαν από τα 14,437 δισ. ευρώ το 2009, στα 9,479 δισ. το 2014, μείωση δηλαδή κατά 34,34% και σε ποσά κατά 4,958 δισ. ευρώ. Ετσι, με βάση το 2009, οι απώλειες του ΙΚΑ σωρευτικά την πενταετία που ακολούθησε έφτασαν τα 16,530 δισ. ευρώ.

Αυτοί οι πόροι σήμερα λείπουν από το ασφαλιστικό σύστημα και γίνονται το πρόσχημα, στο όνομα της βιωσιμότητας, να εξαγγέλλονται νέες περικοπές στις συντάξεις. Οπως και για τους μισθούς, παρά την αύξηση της απασχόλησης μετά το 2012, τα έσοδα βαίνουν μειούμενα για το ΙΚΑ και εδώ, εκτός των άλλων (χαμηλοί μισθοί και ευελιξία), αποτυπώνεται και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, που στερούν ετησίως από τον Οργανισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση

Ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο την οδηγία της ΕΕ «Solvency II»

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και την έμμεση στήριξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, επικυρώθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ενισχύει και προσαρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες το θεσμικό πλαίσιο για τη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ταυτόχρονα, περιέχει ρυθμίσεις για την προετοιμασία της «αγοράς», ώστε να αντεπεξέλθουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από το νέο έγκλημα που προετοιμάζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), αντικαθιστώντας το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη Ασφάλισης και μεταξύ αυτών την Ασφάλιση για συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας στο ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τι προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, ανέφερε ότι «δεν στοιχειοθετούνται από πουθενά» οι καταγγελίες του Κόμματος! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η πίτα της ιδιωτικής ασφάλισης» και ότι αυτό που προωθείται είναι «η αύξηση της φερεγγυότητας» των εταιρειών και «η ρύθμιση της αγοράς».

Πέρα από τις ίδιες τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, αποκαλυπτικά για τις στοχεύσεις του είναι τα πανηγύρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και η ομοψυχία με την οποία η ΝΔ και τα άλλα κόμματα το υποδέχτηκαν και το ψήφισαν. Μάλιστα, η εισηγήτρια της ΝΔ, Αν. Ασημακοπούλου, είπε καθαρά ότι η στήριξη της ΝΔ προκύπτει «από το γεγονός ότι το νομοθέτημα αναγνωρίζει ότι έχει αυξηθεί η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης (....) Εμείς θέλουμε να ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλουμε ένα κράτος μικρό, ένα κράτος λειτουργικό, με ισχυρή ιδιωτική οικονομία».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η Χρυσή Αυγή γιατί - όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής της, Β. Καρακώστας - «βάζει ή θα βάλει σύντομα ταφόπλακα σε ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, την ώρα που διαλύει την κοινωνική και από πάνω δίνει το περιθώριο ώστε «τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης να προπαγανδίζουν πως το σύστημά τους τώρα είναι ασφαλές και φερέγγυο και πως δεν πρέπει ο ασφαλισμένος να φοβάται πως θα χάσει τα λεφτά του, για να προσελκύσει "πελάτες". Εντός εισαγωγικών η λέξη, διότι σαν πελάτες βλέπουν τους ασφαλισμένους».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη «συγκροτημένη επέλαση της ΕΕ και των κυβερνήσεών της στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα». «Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης κεφαλαίων, δίνοντας προσωρινή διέξοδο στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων» ανέφερε και έκανε σαφές ότι η Ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα και ότι «το πώς απαντά κανείς σε αυτό το ερώτημα δείχνει και με ποιον είναι».

Πετυχημένη η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικάτων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Την Τρίτη 26 Γενάρη ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η διήμερη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικάτων με θέμα: «Η απάντηση των ταξικών συνδικάτων ενάντια στην πολιτική επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ και κυβερνήσεων που προωθούν ιδιωτικοποιήσεις και οι συνέπειές τους για τους εργαζόμενους και τους λαούς». Η Συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου (μη εγγεγραμμένου βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Τη συνάντηση χαιρέτισαν με μηνύματά τους συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Κορέα, την Παλαιστίνη, τη Λευκορωσία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης της ΠΣΟ. Υστερα από συζήτηση και ανταλλαγή πείρας, τα συνδικάτα κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη και σχέδιο δράσης. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή συνδικάτων σε κάθε χώρα στη Διεθνή Μέρα Δράσης της κλαδικής του Δημοσίου της ΠΣΟ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις 4 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ