Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση

Ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο την οδηγία της ΕΕ «Solvency II»

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και την έμμεση στήριξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, επικυρώθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ενισχύει και προσαρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες το θεσμικό πλαίσιο για τη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ταυτόχρονα, περιέχει ρυθμίσεις για την προετοιμασία της «αγοράς», ώστε να αντεπεξέλθουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από το νέο έγκλημα που προετοιμάζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), αντικαθιστώντας το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη Ασφάλισης και μεταξύ αυτών την Ασφάλιση για συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας στο ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τι προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, ανέφερε ότι «δεν στοιχειοθετούνται από πουθενά» οι καταγγελίες του Κόμματος! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η πίτα της ιδιωτικής ασφάλισης» και ότι αυτό που προωθείται είναι «η αύξηση της φερεγγυότητας» των εταιρειών και «η ρύθμιση της αγοράς».

Πέρα από τις ίδιες τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, αποκαλυπτικά για τις στοχεύσεις του είναι τα πανηγύρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και η ομοψυχία με την οποία η ΝΔ και τα άλλα κόμματα το υποδέχτηκαν και το ψήφισαν. Μάλιστα, η εισηγήτρια της ΝΔ, Αν. Ασημακοπούλου, είπε καθαρά ότι η στήριξη της ΝΔ προκύπτει «από το γεγονός ότι το νομοθέτημα αναγνωρίζει ότι έχει αυξηθεί η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης (....) Εμείς θέλουμε να ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλουμε ένα κράτος μικρό, ένα κράτος λειτουργικό, με ισχυρή ιδιωτική οικονομία».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η Χρυσή Αυγή γιατί - όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής της, Β. Καρακώστας - «βάζει ή θα βάλει σύντομα ταφόπλακα σε ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, την ώρα που διαλύει την κοινωνική και από πάνω δίνει το περιθώριο ώστε «τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης να προπαγανδίζουν πως το σύστημά τους τώρα είναι ασφαλές και φερέγγυο και πως δεν πρέπει ο ασφαλισμένος να φοβάται πως θα χάσει τα λεφτά του, για να προσελκύσει "πελάτες". Εντός εισαγωγικών η λέξη, διότι σαν πελάτες βλέπουν τους ασφαλισμένους».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη «συγκροτημένη επέλαση της ΕΕ και των κυβερνήσεών της στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα». «Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης κεφαλαίων, δίνοντας προσωρινή διέξοδο στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων» ανέφερε και έκανε σαφές ότι η Ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα και ότι «το πώς απαντά κανείς σε αυτό το ερώτημα δείχνει και με ποιον είναι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ