ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Αντιπερισπασμός με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Οπως με τα 5μηνα η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανεργία, έτσι και με το «παράλληλο πρόγραμμα» ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην ακραία μόνο μορφή της
Οπως με τα 5μηνα η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανεργία, έτσι και με το «παράλληλο πρόγραμμα» ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην ακραία μόνο μορφή της
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο για την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε εκδώσει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη.

Μια σειρά από ΠΝΠ που περιέχονται στο νομοσχέδιο και χωρίζονται σε δύο άρθρα, αποτελούσαν άρθρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», το οποίο η κυβέρνηση επανέφερε στο προσκήνιο τώρα που εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στο Ασφαλιστικό και ανοίγει τη βεντάλια και των άλλων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Τα όσα περιέχονται στις ΠΝΠ, το νομοσχέδιο για τις οποίες έρχεται να συμπληρώσει αυτό του «παράλληλου προγράμματος», σερβίρονται από την κυβέρνηση ως «μέτρα ανακούφισης» του λαού από την πολιτική των μνημονίων που ψήφισε και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η ίδια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα διαχείρισης της ακραίας μόνο φτώχειας και ταυτόχρονα αξιοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό του λαού. Ενδεικτικά, προβλέπονται χορήγηση δωρεάν ρεύματος μέχρις ενός ορίου, επίδομα σίτισης και στέγασης.

Προσπάθεια αντιπερισπασμού

Το ΚΚΕ από την αρχή έχει κάνει σαφές ότι ψηφίζει «παρών». Οπως παρατήρησε χτες ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης,«η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι μέσω των ΠΝΠ, που περιέχουν μεγάλο αριθμό άρθρων από το "παράλληλο πρόγραμμα" του Δεκεμβρίου, έρχεται να παρέμβει σε μια σειρά από ζητήματα επιδιώκοντας - όπως λέει - την ανακούφιση του λαού».

Ωστόσο, είπε, πρόκειται για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού, προκειμένου να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συνολικής της πολιτικής, που ξεδιπλώνεται με ομοβροντία αντεργατικών μέτρων, τα οποία αναιρούν περαιτέρω δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας - όσα απέμειναν δηλαδή - μέσα από την υλοποίηση όλων των προηγούμενων μέτρων και μνημονίων και πολύ, δε, περισσότερο τα μέτρα - "φωτιά" που ψήφισε με το 3ο μνημόνιο, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ».

Η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμα «να παρουσιάσει ένα δήθεν φιλολαϊκό περιτύλιγμα της βαθύτατα ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που τσακίζει το λαό μας». Συγκεκριμένα, όπως είπε, «μέσω της ψευδεπίγραφης λογικής περί ανθρωπιστικής κρίσης, που εμπεριέχεται στα άρθρα της πρώτης ΠΝΠ, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του ταξικού χαρακτήρα της κρίσης και των επιπτώσεών της για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, την πλειοψηφία του λαού μας.

Γίνεται επίσης ένας νέος διαχωρισμός ανάμεσα στην απόλυτη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τους υπόλοιπους φτωχούς. Η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, καλώντας τους λιγότερο φτωχούς να πληρώσουν για τους περισσότερο φτωχούς, συγκαλύπτοντας ότι με τα μέτρα που παίρνονται για την εφαρμογή των μνημονίων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ φτωχοποιούνται περαιτέρω τα λαϊκά στρώματα».

Οπως επισήμανε, πρόκειται για ΠΝΠ που στην ουσία επαναλαμβάνει τα όσα προβλέπονται στο νόμο 43/2015 και τα οποία δεν ανακουφίζουν κατ' ελάχιστον ούτε τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ως παράδειγμα ανέφερε το μέτρο για το επίδομα ενοικίου, το οποίο «όχι μόνο δεν καλύπτει τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες σήμερα αλλά είναι πιο πίσω και από την αντίστοιχη παροχή που υπήρχε σε συνθήκες πριν από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Το 2008 ωφελούμενοι από το επίδομα ενοικίου ήταν πάνω από 111.000 κόσμος. Τώρα προβλέπεται ότι θα είναι 30.000 νοικοκυριά».

Τα άλλα κόμματα

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, ο εισηγητής της, Δ. Σταμάτης, έδειξε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες ΠΝΠ, ωστόσο έθεσε θέμα συνταγματικότητας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε κοροϊδία τη διαδικασία περί αντισυνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι «έχουν αντιστραφεί οι όροι (...) Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση έβαζε θέμα αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο και τώρα το κάνει η ΝΔ. Ο μαθητής ξεπερνάει το δάσκαλο και ο δάσκαλος επανέρχεται να ξαναπεράσει το μαθητή (...) Μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει στρατηγική συμφωνία και ο καβγάς τους γίνεται στα επιμέρους». Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας.

Από τις μέχρι χτες τοποθετήσεις των κομμάτων, προκύπτει ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσουν «κατά», ενώ η Ενωση Κεντρώων έχει δηλώσει «παρών».

Απορρίφθηκαν οι τρεις τροπολογίες του ΚΚΕ

Απορρίφθηκαν ασυζητητί χτες από την κυβέρνηση οι τρεις τροπολογίες, για την ελάχιστη έστω ανακούφιση του λαού, που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη. Το νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη τροπολογία προβλέπει ότι σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως στο σχολείο με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Η δεύτερη, την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Η τρίτη τροπολογία αφορά στη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας,«όπως αυτή ορίζεται». Επίσης, αναφέρεται στη διαγραφή του συνόλου των οφειλών προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για «όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας γίνεται άμεση και ατελής επανασύνδεση του ρεύματος με διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άτοκη καταβολή των υπόλοιπων σε 100 μηνιαίες δόσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης επισήμανε: «Λέτε ότι βάζετε ταξικό πρόσημο στην πολιτική σας. Αυτό είναι ειρωνεία. Να υπηρετείς το καπιταλιστικό σύστημα, να το υπηρετείς σε συνθήκες κρίσης που γίνεται βάρβαρο και επιθετικό, να εφαρμόζεις αυτά που σου υπαγορεύουν τα μονοπώλια και να λες ότι έχουν και ταξικό πρόσημο, έλεος! Ερώτημα. Γιατί κανένας υπουργός δεν απαντάει, γιατί δε δέχεστε τις τρεις τροπολογίες του ΚΚΕ, είναι ανατροπή του συστήματος; Είναι σοσιαλισμός; Τι είναι αυτές οι τροπολογίες; Μέτρα στοιχειώδη για να ζήσουν κάποιοι άνθρωποι, γιατί με αυτά που φέρνετε δεν ζουν. Απαντήστε, ούτε μία για δείγμα;

Λέμε, λοιπόν, εμείς ότι έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική σας, είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, συντρίβει τα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό η απάντηση είναι μία. Οργάνωση των αγώνων των εργατών, των φτωχομεσαίων αγροτών. Μονόδρομος είναι: Αγώνας, λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ, για να σταματήσουν τα βάρβαρα μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για μια γενικότερη ανατροπή».

Καταγγελία για προβοκατόρικο δημοσίευμα

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Θεσσαλία» με ημερομηνία 10/2/2016, αναρτήθηκε ένα προβοκατόρικο δημοσίευμα με τον τίτλο «Ανω κάτω το ΚΚΕ στο Δήμο». Το δημοσίευμα αναφερόταν στις ανακοινώσεις - καταγγελίες που εξέδωσαν η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Βόλου, για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Βόλου κατά της πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλειας Στάχτου, για δηλώσεις της κατά της δημοτικής αρχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου να αντιπαλέψουν το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που θέλει να επιβάλει η δημοτική αρχή. Αναφερόμενη στην πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου, η ΔΑΣ σημειώνει ότι «αντί να συμφωνήσει σε μια ομόφωνη καταγγελία της συνδικαλιστικής δίωξης και στην ανάγκη να υπάρξει άμεση απάντηση από τους εργαζόμενους, έβγαλε τελικά μια ανακοίνωση που βάζει νερό στο μύλο διάφορων σεναρίων που θέλουν να αλλάξουν τα ρούχα του Μανωλιού στη δημοτική αρχή, χωρίς φυσικά να αλλάζει στο παραμικρό η αντιλαϊκή κατεύθυνσή της». Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Βόλου.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, η συντάκτρια του λίβελου, που έχει την ευθύνη της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Θεσσαλίας», «προσπαθεί να χύσει βρωμιά στο ΚΚΕ, αξιοποιώντας ως αποδεικτικό υλικό ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Βόλου, από εκείνες που ζέχνουν ακαθαρσίες και μόνο (...) Η συγκεκριμένη, λοιπόν, δημοσίευση έχει στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να σπείρει συκοφαντίες για το ΚΚΕ, να μπερδέψει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους στο Δήμο αλλά και γενικότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ