ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο «ερχομός» του THAAD μεγαλώνει την αντίδραση της Κίνας

Το αντιπυραυλικό αμερικανικό σύστημα επιδρά απευθείας στα συμφέροντα και άλλων χωρών, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι

ΗΠΑ και Νότια Κορέα δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια (φωτ. οι δύο ΥΠΕΞ στη χτεσινή συνάντηση για τη Συρία)
ΗΠΑ και Νότια Κορέα δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια (φωτ. οι δύο ΥΠΕΞ στη χτεσινή συνάντηση για τη Συρία)
ΣΕΟΥΛ.--

Τα σχέδια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο πιθανώς προκαλέσουν μια γοργή όξυνση των εντάσεων σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς οι αντιδράσεις αντίπαλων κέντρων εντείνονται.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο οποίος μιλώντας μέσω διερμηνέα στο αμερικανικό πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφερε ότι υποστηρίζουμε «την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης (από τον ΟΗΕ), ώστε η Βόρεια Κορέα να πληρώσει το απαραίτητο τίμημα και να δείξουμε πως η συμπεριφορά της έχει συνέπειες», ωστόσο στη συνέχεια επισήμανε: «Τα γεγονότα είναι καθαρά. Η ανάπτυξη του συστήματος THAAD από τις ΗΠΑ (...) πάει πολύ πιο μακριά από την αμυντική ανάγκη στην Κορεατική Χερσόνησο και η κάλυψη θα σήμαινε ότι θα φτάνει βαθιά στην ασιατική ήπειρο... Αυτό επιδρά απευθείας στα στρατηγικά συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών...».

Αναδεικνύοντας την ετοιμότητα του Πεκίνου για όλα τα ενδεχόμενα, ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε: «Ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι η ανάπτυξη του συστήματος THAAD δεν είναι μόνο για να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα, αλλά (αφορά) μια ευρύτερη ατζέντα και μπορεί να υπηρετήσει ακόμα και την πιθανότητα στοχοποίησης της Κίνας». Ακόμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου, ο Γι πρόσθεσε πως «αν προκύψει πόλεμος ή αναταραχή, αυτό δε θα το δεχτεί η Κίνα... Η Κίνα δε θα επιτρέψει να υπονομευτούν τα νόμιμα συμφέροντά της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην ασφάλειά της...».

Στο μεταξύ, χτες, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Χονγκ Γιονγκ-πιο, δήλωσε ότι «η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί στο εξής». Η Σεούλ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παροχή ρεύματος και νερού στο βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ, στα σύνορα των δύο χωρών της χερσονήσου, μετά την πρόσφατη απόφασή της για αναστολή της λειτουργίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν εκεί.

Τους τόνους ύψωσε από τη μεριά της και η Πιονγιάνγκ, κάνοντας λόγο - σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ - για «επικίνδυνη κήρυξη πολέμου» και «τερματισμό της τελευταίας γραμμής ζωής στις σχέσεις Βορρά - Νότου».

Νέες τριβές αναμένεται να προκαλέσει και η τύχη των εγκαταστάσεων του πάρκου, καθώς η Σεούλ ζητά προστασία των περιουσιών των νοτιοκορεατικών εταιρειών και η Πιονγιάνγκ προσανατολίζεται να αναθέσει στο στρατό την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής.

Οσον αφορά την εγκατάσταση του THAAD (για την οποία η συζήτηση θα αρχίσει την επόμενη βδομάδα), χτες οι «Τάιμς της Κορέας» έγραφαν ότι εκτός από τις περιοχές των βάσεων που οι ΗΠΑ διατηρούν στη χώρα, θα αναζητηθούν και άλλα σημεία της νοτιοκορεατικής επικράτειας, για να «φιλοξενήσουν» τις εγκαταστάσεις του THAAD, με στόχο «να μεγιστοποιηθεί η στρατιωτική αποτελεσματικότητα». «Οι σχέσεις με γειτονικές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας - δε θα ληφθούν υπόψιν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» κατέγραφε το ίδιο δημοσίευμα.

ΚΙΝΑ
Αντιδράσεις για τα σενάρια περιπολιών ΗΠΑ - Ινδίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Καμία συνεργασία μεταξύ χωρών δεν πρέπει να κατευθύνεται εναντίον μιας τρίτης χώρας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, για να σχολιάσει - μετά από αίτημα του πρακτορείου - τα πρόσφατα «σενάρια» για κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Ινδίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Οι χώρες εκτός περιοχής πρέπει να σταματήσουν να ωθούν προς τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (Ν. Κ. Θ.), να σταματήσουν στο όνομα της "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" να θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια των χωρών που βρέχονται από τη Ν. Κ. Θ., (να σταματήσουν)| να βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής» τόνισε ακόμα ο Χονγκ και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι πλευρές (που εμπλέκονται) μιλούν και δρουν με προσοχή, ότι δε θα αναμειγνύονται στη Ν. Κ. Θ. και ότι ειδικά θα αποφύγουν να χειραγωγηθούν από ορισμένες χώρες, βλάπτοντας τελικά τα δικά τους συμφέροντα».

Μια κοινή στρατιωτική «εμφάνιση» ΗΠΑ - Ινδίας στη συγκεκριμένη περιοχή θα αναδείκνυε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την όξυνση των ανταγωνισμών, που ωστόσο ούτως ή άλλως επιβεβαιώνεται καθημερινά. Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί (επίσημα μέχρι σήμερα το Νέο Δελχί δεν έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του «Ρόιτερς»), είναι σίγουρο ότι το κεφάλαιο της Ινδίας μελετά προσεκτικά ποιες συμμαχίες θα ωφελήσουν καλύτερα τα σχέδιά του. Βέβαια, αν και έχει στραφεί διακριτά προς τη Δύση με πολλές ανταλλαγές επισκέψεων με ηγέτες δυνάμεων όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία κ.τ.λ., εξακολουθεί να διατηρεί διαύλους στενής συνεργασίας με την Κίνα, όχι μόνο μέσω BRICS, αλλά και με τις διμερείς τους σχέσεις. Ωστόσο, είναι καθαρό πως η διεθνής όξυνση του ανταγωνισμού και οι ανακατατάξεις που τροφοδότησε και η καπιταλιστική κρίση ανοίγουν ακόμα περισσότερο την «όρεξη» στην αστική τάξη δυνάμεων όπως η Ινδία, μια χώρα και μια αγορά τεράστια, με μεγάλο φυσικό και άλλο πλούτο και ένα στρατό που εκσυγχρονίζεται σχεδιασμένα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημέρωση της Βουλής για τις διαπραγματεύσεις

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε προχτές το βράδυ τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Με μια μεγάλη ομιλία, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σημεία «συναντίληψης» και διαφωνίες, για να σημειώσει μεταξύ άλλων ότι αυτό που απαιτείται είναι «μια στρατηγική που θα αξιοποιεί τα περιφερειακά, ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνή δεδομένα» αλλά και ότι «η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού». Ενδεικτικά, πάντως, της σκοπιάς από την οποία και η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί τη λύση του Κυπριακού, είναι ερωτήματα που τέθηκαν ρητορικά, ως προς το όφελος που μια λύση θα δώσει και στην Τουρκία: Αναρωτήθηκε, λοιπόν, ο Κύπριος ηγέτης: «Μπορεί να πραγματωθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή χωρίς τη λύση του Κυπριακού; Μπορεί να πραγματωθούν οι όποιες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας χωρίς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος; Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές παραμέτρους, αλλά και συνέπειες, από την αντιμετώπιση μιας σειράς θερμών αντιπαραθέσεων, είτε στο εσωτερικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο (όπως είναι το Μεταναστευτικό, το Κουρδικό, το Συριακό, το Ιράκ, οι σχέσεις με τη Ρωσία), θα είναι ή όχι προς όφελος της Τουρκίας ο τερματισμός συντήρησης 43 χιλιάδων κατοχικού στρατού; Θα είναι ή όχι προς όφελος της Τουρκίας ο τερματισμός οικονομικής συντήρησης ενός παράνομου καθεστώτος;». Και σε άλλο σημείο, συνέχισε: «Η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει ή όχι στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδος; Η λύση του Κυπριακού θα είναι ή όχι προς όφελος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ;...».

Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, υποστηρίζοντας ότι έχει λυθεί το 90% του περιουσιακού αλλά μένουν αρκετά πράγματα για το υπόλοιπο 10%. Επανέλαβε ότι «εάν υπάρξει λύση, η Κύπρος θα γίνει κέντρο ενεργειακής μεταφοράς», αλλά και ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν μια εποικοδομητική στάση». Τέλος, αφού εξέφρασε την ελπίδα του να είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό, έκρινε σκόπιμο να συμπληρώσει ότι «εάν και αυτή τη φορά αποτύχουμε δεν θα υπάρξει ξανά διαμεσολάβηση επειδή κυριαρχεί η άποψη ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ