Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημέρωση της Βουλής για τις διαπραγματεύσεις

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε προχτές το βράδυ τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Με μια μεγάλη ομιλία, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σημεία «συναντίληψης» και διαφωνίες, για να σημειώσει μεταξύ άλλων ότι αυτό που απαιτείται είναι «μια στρατηγική που θα αξιοποιεί τα περιφερειακά, ευρωπαϊκά, αλλά και διεθνή δεδομένα» αλλά και ότι «η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού». Ενδεικτικά, πάντως, της σκοπιάς από την οποία και η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί τη λύση του Κυπριακού, είναι ερωτήματα που τέθηκαν ρητορικά, ως προς το όφελος που μια λύση θα δώσει και στην Τουρκία: Αναρωτήθηκε, λοιπόν, ο Κύπριος ηγέτης: «Μπορεί να πραγματωθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή χωρίς τη λύση του Κυπριακού; Μπορεί να πραγματωθούν οι όποιες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας χωρίς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος; Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές παραμέτρους, αλλά και συνέπειες, από την αντιμετώπιση μιας σειράς θερμών αντιπαραθέσεων, είτε στο εσωτερικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο (όπως είναι το Μεταναστευτικό, το Κουρδικό, το Συριακό, το Ιράκ, οι σχέσεις με τη Ρωσία), θα είναι ή όχι προς όφελος της Τουρκίας ο τερματισμός συντήρησης 43 χιλιάδων κατοχικού στρατού; Θα είναι ή όχι προς όφελος της Τουρκίας ο τερματισμός οικονομικής συντήρησης ενός παράνομου καθεστώτος;». Και σε άλλο σημείο, συνέχισε: «Η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει ή όχι στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδος; Η λύση του Κυπριακού θα είναι ή όχι προς όφελος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ;...».

Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, υποστηρίζοντας ότι έχει λυθεί το 90% του περιουσιακού αλλά μένουν αρκετά πράγματα για το υπόλοιπο 10%. Επανέλαβε ότι «εάν υπάρξει λύση, η Κύπρος θα γίνει κέντρο ενεργειακής μεταφοράς», αλλά και ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις τηρούν μια εποικοδομητική στάση». Τέλος, αφού εξέφρασε την ελπίδα του να είναι ο τελευταίος ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό, έκρινε σκόπιμο να συμπληρώσει ότι «εάν και αυτή τη φορά αποτύχουμε δεν θα υπάρξει ξανά διαμεσολάβηση επειδή κυριαρχεί η άποψη ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ