Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Γαλλικές πιέσεις για κυανόκρανους του ΟΗΕ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--

Πιέσεις για την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Μπουρούντι με πρόσχημα την αποκλιμάκωση της κρατικής βίας σε βάρος υποστηρικτών της αντιπολίτευσης άσκησε, και χτες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Ν. Υόρκη ο Γάλλος πρέσβης, Φρανσουά Ντελάτρ.

Χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τους πάνω από 430 ανθρώπους που χάθηκαν από τις σφαίρες των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας με εντολές του Προέδρου της χώρας, Πιερ Νκουρουντζίζα, ο Ντελάτρ υποστήριξε ότι υπάρχει θετικό κλίμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λήψη μέτρων με στόχο την «αποκλιμάκωση της βίας» στο Μπουρούντι και ότι «πολύ σύντομα» θα εκδοθεί νέα απόφαση με στόχο τη «μείωση της βίας και των εντάσεων και την έναρξη ενός αληθινού διαλόγου που θα συμπεριλαμβάνει κυβέρνηση και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης», με στόχο την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πιθανώς παραγωγική ιδέα» την πρόταση, που προωθούν εδώ και καιρό αφρικανικές και δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες, για την αποστολή αστυνομικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μπουρούντι, την οποία αρνείται επίμονα ο Πρόεδρος της χώρας.

Υπέρ της αποστολής δυνάμεων του ΟΗΕ στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα τάχθηκε χτες και ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ, τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμο ζήτημα» η συγκρότηση μίας αποστολής του ΟΗΕ στο Μπουρούντι και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεργάζεται με την Αφρικανική Ενωση και την «Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής» για το λόγο αυτό, παρά την άρνηση της κυβέρνησης του Μπουρούντι.

Το ίδιο 24ωρο, η Ρουάντα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απελάσει περίπου 70.000 Μπουρουντιανούς πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της από πέρσι, σημειώνοντας ότι θα τους «μετεγκαταστήσει» σε άλλες γειτονικές χώρες μετά τις κατηγορίες της μπουρουντιανής κυβέρνησης ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ