Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινήσεις σε πολλά επίπεδα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κινήσεις σε πολλά από τα «μέτωπα» που μένουν ανοιχτά ειδικά στην εξωτερική της πολιτική επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση, αναζητώντας πρωτοβουλίες κινήσεων ενόψει και των εξελίξεων που όλα φαίνεται ότι θα υπάρξουν στο κύριο ζήτημα της Συρίας. Ετσι, ενώ εντείνονται οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων για τη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή όπως κάθε πλευρά την εννοεί και ενώ το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται πλέον στο ποιος θα διαδεχτεί τον Ασαντ αν ηττηθεί το «Ισλαμικό Μέτωπο» (ΙΚ), η Αγκυρα ενισχύει τις προσπάθειές της και όσον αφορά το «παζάρι» για την αναθέρμανση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ειδικά μετά τις μελέτες για ενεργειακές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη δική της συμμετοχή (βλ. και Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου).

Το θέμα φαίνεται να μένει ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής πλευράς, όπως έδειξε και η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη στη Γενεύη, με τη συμμετοχή του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Το ζήτημα ανακίνησε χτες και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομέρ Τσελίκ, δηλώνοντας πως «έχουμε πληροφορίες ότι οι συνομιλίες πηγαίνουν καλά... αλλά αν δε δούμε πρακτικές συνέπειες των συνομιλιών, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία».

Στο μεταξύ, ενώ οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού συνεχίζονται στα νοτιο-ανατολικά, οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων απηύθυναν νέο κάλεσμα για επανέναρξη των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με το ΡΚΚ. Η επικεφαλής TUSIAD (μιας από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας) Κανσέν Μπασαράν - Σιμες μνημόνευσε την... ανάγκη «ειρηνικής συνύπαρξης του τουρκικού λαού», σημειώνοντας πως το ΡΚΚ πρέπει να παραδώσει τα όπλα και «μια διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης να ξεκινήσει με το άνοιγμα των πολιτικών διαύλων». Ο Τουντσάι Ουζιλχάν, στέλεχος της TUSIAD, τόνισε με τη σειρά του πως «η Τουρκία υποφέρει από χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση... Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται να αναπτυχθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς όπως και να διατηρήσει και δυναμώσει την κοινωνική της συνοχή». Ακόμα, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και για άλλες μεταρρυθμίσεις όπως και να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ