ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στο πόδι» οι εργατοϋπάλληλοι της Αττικής, νέα συγκέντρωση σήμερα

Μαζική η χτεσινή διαδήλωση από την Κάνιγγος έως το Σύνταγμα. Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού

Τα συνθήματα και τα πανό των εργατικών σωματείων, που βρέθηκαν χτες «στο πόδι» για να υποδεχτούν στην Αθήνα την αγωνιζόμενη αγροτιά, προστέθηκαν στις φωνές των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών στο Σύνταγμα. «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Αλληλεγγύη στην αγροτιά ενάντια στα μέτρα τα αντιλαϊκά», «Εδώ η αγροτιά, εδώ κι η αγροτιά, ο λαός παλεύει και δεν προσκυνά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαία και γυναίκες, έστειλαν μήνυμα πως οι φτωχοί αγρότες δεν αγωνίζονται μόνοι τους, αλλά μαζί με τους φυσικούς τους συμμάχους, τους εργαζόμενους, που βρίσκονται στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, στην αντιλαϊκή πολιτική. Οπως ακούστηκε ξανά και ξανά στη διαδήλωση των σωματείων, «τη λύση δεν την φέρνει αυτή η πολιτική, τη φέρνουν οι αγώνες για την ανατροπή».

Στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος, βρέθηκε το πανό των Συνδικάτων της Βιομηχανίας, με το μήνυμα: «Ούτε συμβιβασμός ούτε αυταπάτες, να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες». «Η πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου ξεκληρίζει τους αγρότες, στέλνει στην ανεργία τους εργάτες. Ιδιος ο αντίπαλος, κοινή η πάλη», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων λίγο πιο πίσω. «Εργάτες - αγρότες βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο», καλούσε το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού.

Στην Ομόνοια το σημερινό ραντεβού

Η εργατική διαδήλωση κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Η εργατική διαδήλωση κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές του Λεκανοπεδίου, διοργανώνουν και σήμερα Σάββατο συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινού αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, του Πειραιά και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Θριάσιου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στη χτεσινή συγκέντρωση
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στη χτεσινή συγκέντρωση
Λεωφορεία για τη συγκέντρωση θα ξεκινήσουν στις 8.30 π.μ. από Βαρνάβα, στις 8.45 π.μ. από Καπανδρίτι και στις 9 π.μ. από Αγ. Στέφανο.

Εχουμε κοινά συμφέροντα και τον ίδιο αντίπαλο

Ο χαιρετισμός του Μανώλη Καραντούσια στο χτεσινό συλλαλητήριο

Ο Μανώλης Καραντούσιας
Ο Μανώλης Καραντούσιας
Χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Καλωσορίζουμε τους συναδέλφους αγρότες. Απαιτούμε όλοι μαζί: Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο! Δε θα περάσει! Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ηρθε η ώρα να πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι! Φτάνει πια! Ως εδώ! `Η αυτοί ή εμείς!

Η Ομοσπονδία μας, τα Συνδικάτα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια στα Τρόφιμα, στα εργοστάσια που συσκευάζουν το γάλα που παράγετε εσείς, τα προϊόντα που βγάζετε με σκληρή δουλειά, χαιρετίζουμε τις πολυήμερες κινητοποιήσεις της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση των συναγωνιστών αγροτών και την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής την Μπλόκων για κλιμάκωση του αγώνα. Το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό τσακίζουν παραπέρα τη ζωή της φτωχής αγροτιάς και εργατιάς, γιατί αυτό εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων.

Γι' αυτό σε αυτόν τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών είμαστε αλληλέγγυοι και σας στηρίζουμε. Εχουμε τον ίδιο κοινό εχθρό τις τράπεζες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους.

Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει τον μηχανισμό της, υπουργούς, βουλευτές, ΜΜΕ για να λοιδορήσουν τους αγώνες της εργατιάς, της αγροτιάς αλλά και των άλλων φτωχών στρωμάτων της πόλης. Εχουν αμολήσει γνωστούς εχθρούς των αγώνων για να χαλάσουν τις συγκεντρώσεις μας, να μας διαιρέσουν, να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να μην το επιτρέψουμε!

Ανησυχούν, γιατί ξέρουν καλά ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και πηγάζουν από τις δικές μας ανάγκες. Ανησυχούν από τη μεγάλη απεργία στις 4 Φλεβάρη γι' αυτό και θέλουν να βάλουν παραπέρα εμπόδια. Προετοιμάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την κλιμάκωση του αγώνα. Να υψώσουμε εργατικό - λαϊκό μπλόκο και ενιαίο μέτωπο. Η συμμαχία μας είναι τεράστια δύναμη που δεν την είχαμε δοκιμάσει έως τώρα.

Προτείνουμε και οργανώνουμε νέα 48ωρη απεργία, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νόμο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να ξεσηκωθούν. Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε και θα τα καταφέρουμε. Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Θα νικήσουμε!».

Κλίμα καταστολής με διάφορα προσχήματα

Στο Χαϊδάρι, μια κλούβα έκοψε κάθετα το δρόμο, εμποδίζοντας τους αγρότες να φτάσουν στην Αθήνα
Στο Χαϊδάρι, μια κλούβα έκοψε κάθετα το δρόμο, εμποδίζοντας τους αγρότες να φτάσουν στην Αθήνα
Το κλίμα καταστολής που καλλιεργούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, εκφράστηκε στα επεισόδια που έγιναν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το μεσημέρι στο Χαϊδάρι. Στην πρώτη περίπτωση, αγρότες από την Κρήτη, που διαδήλωναν στην Αθήνα χωρίς να συμμετέχουν στο συντονισμό των 68 μπλόκων, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, λίγη ώρα μετά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ένταση με τις δυνάμεις καταστολής που φρουρούσαν το υπουργείο κλιμακώθηκε και ακολούθησαν πετροπόλεμος από μερίδα των αγροτών και ρίψη δακρυγόνων, ενώ έγιναν και τέσσερις συλλήψεις.

Λίγο αργότερα, στη λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος του Δαφνίου, η Αστυνομία σταμάτησε αγρότες της Πελοποννήσου, που κατευθύνονταν προς την Αθήνα από το μπλόκο των διοδίων της Κορίνθου και εμπόδισε τη διέλευση αγροτικών οχημάτων (μικρών φορτηγών). Προκλήθηκαν διαμαρτυρίες και ένταση και ακολούθησε γενικευμένη καταστολή, που έπνιξε την περιοχή στα δακρυγόνα, προκαλώντας την αντίδραση και της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου, που εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία και έκανε παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για πολλές ώρες, λόγω του φραγμού της Αστυνομίας, εμποδίζοντας κι άλλους διαδηλωτές να φτάσουν έγκαιρα στο συλλαλητήριο. Τελικά, ο μεγαλύτερος όγκος των αγροτών κατευθύνθηκε προς το μετρό του Ελαιώνα, για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς το πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Τα επεισόδια μονοπώλησαν τα δελτία ειδήσεων και τα ρεπορτάζ των ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων, που αναπαρήγαγαν την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Η οργανωμένη και συγκροτημένη μετάβαση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών στην Αθήνα, στη βάση αποφάσεων που πήραν συλλογικά στην πρόσφατη σύσκεψη της Νίκαιας, απουσίαζε από την ειδησεογραφία μέχρι αργά το απόγευμα. Αυτό βέβαια άλλαξε στην πορεία αναγκαστικά, εξαιτίας του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου.

Ταυτόχρονα, τα επεισόδια έδωσαν «πάτημα» στην κυβέρνηση να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας (!) του αγώνα των αγροτών και του δικαιώματός τους να διαδηλώνουν. Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Χαϊδάρι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, μίλησε για «ακροδεξιά και χρυσαυγίτικα» στοιχεία και για ακροδεξιά προπαγάνδα που προσπαθεί να αμαυρώσει το κίνημα των αγροτών.

«Δεν θα επιτρέψουμε έκτροπα, αποπροσανατολισμό και εκτροπή των αγροτικών διεκδικήσεων σε άλλες κατευθύνσεις. Οι αγροτικές διεκδικήσεις είναι σεβαστές και θα τις προστατεύσουμε», είπε ο ίδιος, και σε άλλη συνέντευξη σημείωσε: «Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία»...

Τα λέει αυτά ο υπουργός της κυβέρνησης που τις προηγούμενες μέρες προειδοποιούσε για καταστολή αν οι αγρότες κατευθύνονταν με τρακτέρ στην Αθήνα. Τελικά, αν και δεν μετακινήθηκαν τρακτέρ από τα μπλόκα, η καταστολή προκλήθηκε με πρόσχημα τα μικρά φορτηγά και τα άλλα αγροτικά οχήματα που είχαν μαζί τους οι αγρότες. Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες το μεσημέρι, οι αγρότες στο μπλόκο του Κορωπίου έκλεισαν την έξοδο προς την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο.

Με πολλά εμπόδια η διαδρομή Πειραιάς - Σύνταγμα

Με το «καλημέρα» ξεκίνησαν οι φραγμοί στα οχήματα των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης και οι προσαγωγές

Οι αγρότες από τα μπλόκα στα Πραιτώρια και τα Μεγάλα Χωράφια, μπλοκαρισμένοι από την Αστυνομία πάνω στη Συγγρού
Οι αγρότες από τα μπλόκα στα Πραιτώρια και τα Μεγάλα Χωράφια, μπλοκαρισμένοι από την Αστυνομία πάνω στη Συγγρού
Με τα πανό των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων τους έφτασαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες από τα μπλόκα της Κρήτης, που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Μαζί τους είχαν και δύο αγροτικά οχήματα, το ένα γεμάτο με προϊόντα από τον τόπο τους και το άλλο με τις σκηνές που θα έστηναν αργότερα στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες κατευθύνονταν προς την πλατεία Συντάγματος, όταν η Αστυνομία έστησε φραγμό στα δύο οχήματα στη Συγγρού, στο ύψος της οδού Φραντζή. Γρήγορα στο χώρο συγκροτήθηκε μια μικρή συγκέντρωση και με τα πανό τους οι αγρότες «έκοψαν» την κίνηση στη Συγγρού, απαιτώντας να τους επιτραπεί η διέλευση με τα οχήματά τους.

Τελικά, παρά την αρχική συγκατάθεση της Αστυνομίας, λίγο πιο πάνω τους σταμάτησαν πάλι αναίτια και προσήγαγαν στο ΑΤ Ακροπόλεως τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας, Γιώργου Μαριδάκη και τον αγρότη Νίκο Μπουρμπάκη, ενώ κατασχέθηκε και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά.

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας κατήγγειλαν αμέσως, με ανακοίνωσή τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Μύθημνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Παλιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Κάινας, Μεσκλών, Κρυονερίδας, Γαβαλοχωρίου.

Εξω από το ΑΤ Ακροπόλεως συγκεντρώθηκαν ξανά οι αγρότες, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επί τόπου παρέμβαση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ. Τελικά, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και μαζί με τους συναδέλφους και τα οχήματά τους κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα για να στήσουν τις σκηνές τους.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου δίπλα στους αγρότες

Από τη συγκέντρωση υποδοχής στο Χαϊδάρι
Από τη συγκέντρωση υποδοχής στο Χαϊδάρι
Συγκέντρωση υποδοχής σε ένα τμήμα των αγροτικών μπλόκων (αφού η Αστυνομία έφραξε το δρόμο στο Δαφνί), που έρχονταν από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, οργάνωσαν χτες το μεσημέρι ο Δήμος Χαϊδαρίου και φορείς της περιοχής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, κατήγγειλε ανάμεσα σε άλλα την άγρια καταστολή από τη μεριά της Αστυνομίας.

Αλληλεγγύη απ' όλον τον κόσμο

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και στους αγρότες στην Ελλάδα, εκφράζουν συνδικάτα από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα: Αυστρία (Συνδικαλιστική Οργάνωση «Λεφτ μπλοκ»), Βραζιλία (Ομοσπονδία Εργαζομένων Βραζιλίας UST), Γαλλία (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία FNIC CGT), Δανία (Νεολαία Βιομηχανικού Συνδικάτου 3F), Ινδία (Συνομοσπονδία Ινδίας AITUC), Ισπανία (Συνδικάτο Εργαζομένων Καταλονίας Intersindical Corriente Sindical Clasista), Ιταλία (Ενωση Συνδικάτων Βάσης - USB), Κονγκό (Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Κονγκό CTP), Πορτογαλία (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας CGTP IN, Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τρόφιμα, Ξενοδοχεία FESAHT και Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πορτογαλίας, STAL), Σουηδία (Συνδικάτο Μετρό Στοκχόλμης Seko Klubb 111), Τουρκία (Συνδικάτο Μεταφορών Naklyat Is), Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ (EUROF), Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ (FISE), Δανία (μήνυμα συμπαράστασης στέλνει και η Ελληνική Κοινότητα Κοπεγχάγης).

ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ