Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλίμα καταστολής με διάφορα προσχήματα

Στο Χαϊδάρι, μια κλούβα έκοψε κάθετα το δρόμο, εμποδίζοντας τους αγρότες να φτάσουν στην Αθήνα
Στο Χαϊδάρι, μια κλούβα έκοψε κάθετα το δρόμο, εμποδίζοντας τους αγρότες να φτάσουν στην Αθήνα
Το κλίμα καταστολής που καλλιεργούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, εκφράστηκε στα επεισόδια που έγιναν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το μεσημέρι στο Χαϊδάρι. Στην πρώτη περίπτωση, αγρότες από την Κρήτη, που διαδήλωναν στην Αθήνα χωρίς να συμμετέχουν στο συντονισμό των 68 μπλόκων, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, λίγη ώρα μετά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ένταση με τις δυνάμεις καταστολής που φρουρούσαν το υπουργείο κλιμακώθηκε και ακολούθησαν πετροπόλεμος από μερίδα των αγροτών και ρίψη δακρυγόνων, ενώ έγιναν και τέσσερις συλλήψεις.

Λίγο αργότερα, στη λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος του Δαφνίου, η Αστυνομία σταμάτησε αγρότες της Πελοποννήσου, που κατευθύνονταν προς την Αθήνα από το μπλόκο των διοδίων της Κορίνθου και εμπόδισε τη διέλευση αγροτικών οχημάτων (μικρών φορτηγών). Προκλήθηκαν διαμαρτυρίες και ένταση και ακολούθησε γενικευμένη καταστολή, που έπνιξε την περιοχή στα δακρυγόνα, προκαλώντας την αντίδραση και της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου, που εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία και έκανε παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για πολλές ώρες, λόγω του φραγμού της Αστυνομίας, εμποδίζοντας κι άλλους διαδηλωτές να φτάσουν έγκαιρα στο συλλαλητήριο. Τελικά, ο μεγαλύτερος όγκος των αγροτών κατευθύνθηκε προς το μετρό του Ελαιώνα, για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς το πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Τα επεισόδια μονοπώλησαν τα δελτία ειδήσεων και τα ρεπορτάζ των ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων, που αναπαρήγαγαν την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Η οργανωμένη και συγκροτημένη μετάβαση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών στην Αθήνα, στη βάση αποφάσεων που πήραν συλλογικά στην πρόσφατη σύσκεψη της Νίκαιας, απουσίαζε από την ειδησεογραφία μέχρι αργά το απόγευμα. Αυτό βέβαια άλλαξε στην πορεία αναγκαστικά, εξαιτίας του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου.

Ταυτόχρονα, τα επεισόδια έδωσαν «πάτημα» στην κυβέρνηση να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας (!) του αγώνα των αγροτών και του δικαιώματός τους να διαδηλώνουν. Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Χαϊδάρι, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, μίλησε για «ακροδεξιά και χρυσαυγίτικα» στοιχεία και για ακροδεξιά προπαγάνδα που προσπαθεί να αμαυρώσει το κίνημα των αγροτών.

«Δεν θα επιτρέψουμε έκτροπα, αποπροσανατολισμό και εκτροπή των αγροτικών διεκδικήσεων σε άλλες κατευθύνσεις. Οι αγροτικές διεκδικήσεις είναι σεβαστές και θα τις προστατεύσουμε», είπε ο ίδιος, και σε άλλη συνέντευξη σημείωσε: «Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία»...

Τα λέει αυτά ο υπουργός της κυβέρνησης που τις προηγούμενες μέρες προειδοποιούσε για καταστολή αν οι αγρότες κατευθύνονταν με τρακτέρ στην Αθήνα. Τελικά, αν και δεν μετακινήθηκαν τρακτέρ από τα μπλόκα, η καταστολή προκλήθηκε με πρόσχημα τα μικρά φορτηγά και τα άλλα αγροτικά οχήματα που είχαν μαζί τους οι αγρότες. Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες το μεσημέρι, οι αγρότες στο μπλόκο του Κορωπίου έκλεισαν την έξοδο προς την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ