ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αύριο η εκδήλωση προς τιμήν του 1ου Συνεδρίου της ΚΝΕ
  • Στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ
  • Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Σαράντα χρόνια μετά το 1ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το ΚΣ της ΚΝΕ τιμά αυτόν το σημαντικό σταθμό στην πορεία της Οργάνωσης, με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στην ίδρυση της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία.

«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής», όπως λένε και οι γνωστοί στίχοι από τον «Οδηγητή» του Κ. Βάρναλη, η ΚΝΕ βαδίζοντας πλέον προς τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της επιβεβαίωσε πανηγυρικά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ίδρυσή της. Από την ίδρυσή της, το 1968, μέσα στη δικτατορία, σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων, έδρασε ανυποχώρητα για τα συμφέροντα της νεολαίας, αξιοποιώντας τις ηρωικές παραδόσεις της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της Νεολαίας του ΔΣΕ κ.τ.λ. Στην πορεία της προς το 1ο Συνέδριό της, που έγινε στις 18, 19, 20 και 21 Φλεβάρη 1976, επτάμιση χρόνια μετά την ίδρυσή της, ήδη αποτυπώθηκαν και αναδείχθηκαν στοιχεία αυτής της πλούσιας δράσης, που είχε περάσει και απλωθεί πια σε συνθήκες νομιμότητας. Σήμερα, η ΚΝΕ βαδίζει προς τα 50 της χρόνια βάζοντας στόχο να δυναμώνει, με πρωτοπόρα λειτουργία και δράση, αποκτώντας την ικανότητα και την προετοιμασία να δρα μέσα στη νεολαία σε όλες τις συνθήκες, ως επαναστατική Νεολαία του ΚΚΕ.

Πολιτικά τραγούδια κι ανάμεσά τους τραγούδια που γράφτηκαν και πρωτοπαίχτηκαν στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, θα αποτελέσουν το καλύτερο κλείσιμο της εκδήλωσης σε μια συναυλία που έχει ετοιμαστεί από συγκρότημα της ΚΝΕ. Αναλυτικά, οι συντελεστές του μουσικού μέρους της εκδήλωσης είναι: Δημήτρης Ανδρονιάδης (ενορχήστρωση, πιάνο, ακορντεόν), Γιάννης Καραλιάς (κλαρινέτο), Τάσος Τσάκος (πιάνο), Σωτήρης Τσόγκας (μπουζούκι), Λευτέρης Κουάντας (κιθάρα), Παύλος Παπαναστασάτος (μπάσο), Δημήτρης Καραχρήστος (τύμπανα). Τραγουδούν: Σταύρος Σκουρτόπουλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λευτέρης Κουάντας, Τάνια Παπαναστασάτου, Αννα Αναστασοπούλου.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για τη μετάβαση στο Σπόρτιγκ από τις παρακάτω περιοχές:

Πετρούπολη, στις 5.45 μ.μ., από πλατεία Ηρώ.

Ιλιον, στις 6 μ.μ., μπροστά από τον ΟΤΕ.

Αγιοι Ανάργυροι, στις 6 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Μενίδι, στις 5.45 μ.μ., από πλατεία Καράβου.

Βύρωνας, στις 5.20 μ.μ., από την πλατεία Εθν. Αντίστασης (Ταπητουργείο).

Καισαριανή, στις 5.30 μ.μ., από τον Αγιο Νικόλαο.

Ζωγράφου, στις 5.40 μ.μ., από Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου.

Παγκράτι, στις 6 μ.μ., από Βουλιαγμένης στο ύψος του Α' Νεκροταφείου.

Νέος Κόσμος, στις 6.15 μ.μ., από στάση Μετρό «Συγγρού - Φιξ».

Πέραμα, στις 5 μ.μ., από τα «Καραβάκια».

Κερατσίνι, στις 5 μ.μ., από πλατεία Λαού.

Ραφήνα, στις 5 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Σπάτα, στις 5.30 μ.μ., από το γήπεδο Σπάτων.

Γέρακας, στις 5.45 μ.μ., από τη Μαραθώνος, μπροστά από τα ΕΛΤΑ.

Ελευσίνα, στις 5.30 μ.μ., από Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αναβλήθηκε η ψήφιση της πρότασης για επιβολή διδάκτρων

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης που πραγματοποίησε ο Φοιτητικός Σύλλογος στη συνέλευση του Τομέα Ιστορίας - Αρχαιολογίας

Την αναβολή ψήφισης της πρότασης που κατέθεσε μερίδα καθηγητών για επιβολή διδάκτρων στο μεταπτυχιακό της Αρχαιολογίας κατάφερε χτες ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας, με δυναμική κινητοποίηση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Τομέα Ιστορίας - Αρχαιολογίας. Νέα συνέλευση για την ψήφιση της πρότασης ορίστηκε σε ένα μήνα, με τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού να δηλώνει την απόφασή του να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη, πραγματοποιώντας τις επόμενες μέρες Γενική Συνέλευση και ξεκινώντας πλατιά ενημέρωση όλων των φοιτητών σ' όλα τα αμφιθέατρα και όλα τα έτη.

Η πρόταση αφορά προσχέδιο για ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό, με δίδακτρα 5.000 ευρώ για 40 άτομα, χωρίς εξετάσεις, μονοετές, το οποίο θα έχει την ίδια βαρύτητα - με βάση το σύστημα των πιστωτικών μονάδων - με τα μεταπτυχιακά που ήδη υπάρχουν. Στην ουσία με τη συγκεκριμένη πρόταση επιδιώκεται να ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στο συγκεκριμένο Τμήμα. Τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά είναι ο κανόνας πλέον για την τεράστια πλειοψηφία των πανεπιστημίων (στη Φιλοσοφική Αθήνας μόνο τα μεταπτυχιακά του Φιλολογικού και του Ιστορικού έχουν απομείνει δωρεάν) και ως όχημα για την επιβολή διδάκτρων αξιοποιείται η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι υποκριτικές οι κορόνες στελεχών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του υποτιθέμενου «διαλόγου», που δηλώνουν τάχα κατά των διδάκτρων, όταν η εμπειρία που έρχεται από όλα τα ιδρύματα είναι η γενίκευση της επιβολής τους. Η συγκεκριμένη πρόταση για επιβολή διδάκτρων αποτελεί κομμάτι και όχι εξαίρεση των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και την αντίστοιχη ζήτηση εργατικού δυναμικού που προκύπτουν απ' αυτές καθώς και με την προσαρμογή στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού επισήμαναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι δεν είναι δυνατόν να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα, προβάλλοντας το αίτημα τόσο τα μεταπτυχιακά, όσο και τα προπτυχιακά, αλλά και συνολικότερα η Εκπαίδευση, να είναι δωρεάν για όλους, χωρίς να χρειάζεται να δίνεις χιλιάδες ευρώ σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Γιγαντοπανό του ΜΑΣ στην Ξάνθη

Στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Ξάνθη ανάρτησαν πανό στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής. Καλούν τους φοιτητές σε συλλογική, αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Θα παρευρεθεί ο Δ. Κουτσούμπας

Στην αυριανή εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στο γήπεδο του Σπόρτιγκ θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενστάσεων για τις μετεγγραφές

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων από τους δικαιούχους μετεγγραφής και ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της αίτησής τους στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών https://transfer.it.minedu.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Σύσκεψη Μαθηματικών

Η Πανεπιστημονική Μαθηματικών καλεί σε σύσκεψη, με θέμα «Η οργάνωση της παρέμβασης των ριζοσπαστών επιστημόνων μαθηματικών με άξονα το επιστημονικό αντικείμενο, στο πλευρό του ταξικού κινήματος».

Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 20 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου (Πατησίων 4, 1ος όροφος).

Δραστηριότητες Οργανώσεων της ΚΝΕ

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως στις 28 Φλεβάρη στο χώρο του Μουσείου (Εθνικής Αντιστάσεως 33 - Περιστέρι) και θα λειτουργεί καθημερινά στις 10.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00. Για ξεναγήσεις στο χώρο της έκθεσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 698.8020.731.

Το Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η τοπική Οργάνωση της ΚΝΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 21 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ διοργανώνει την Κυριακή 21 Φλεβάρη, ημερήσια εκδρομή με πεζοπορία στην Πάρνηθα. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη (Mεταξουργείο) στις 7.30 το πρωί, όμως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν σχετικές οδηγίες για την προετοιμασία τους από την Τομεακή Οργάνωση Παντείου μέχρι και σήμερα Παρασκευή 19 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ